– Det er spesielt viktig å vise solidaritet offentlig her på Sørlandet

I morgen markeres kvinnedagen over hele verden. UiA-student Minela Kosuta er en av flere som skal holde appell på Kilden.

Publisert:
Minela Kosuta, masterstudent på UiA og forskningsassistent. Foto: Kristian Hole

Onsdag arrangeres 8. mars-toget i Kristiansand.

Minela Kosuta, forskningsassistent i Agder Forskning, og masterstudent på UiA, skal holde appell om tematikken skamløs. Foto: Kristian Hole

En av de som skal holde en appell på Kilden under kvinnedagen, er forskerassistent og masterstudent ved UiA, Minela Kosuta.

– Det er veldig viktig å offentlig vise solidaritet, selv om Norge er et av de mest likestilte landene i verden. Vi har fortsatt kjempestore utfordringer som omhandler kvinner i toppstillinger, kvinner i arbeid og vold mot kvinner, sier Kosuta til KRSby.

– Og det er spesielt viktig å vise solidaritet offentlig her på Sørlandet – siden vi scorer lavest på målinger om likestilling, legger hun til.

LES MER:

Isra Zariat: – To av tilfellene av jomfrusjekk skjedde på Sørlandet

«De Skamløse»

– Hvilken tematikk kommer du til å legge vekt på?

– Utgangspunktet mitt har vært fokuset på «De Skamløse» – altså de arabiske jentene som har skrevet i Aftenposten. Den fjerde bølgen av feminisme er nemlig minoritetsjenter som kritiserer sine egne miljøer – og står opp for likestilling i nettopp disse miljøene.

– Men etniske minoritetsjenter kritiserer også majoritetssamfunnet, og disse minoritetskvinnene har lenge blitt snakket om – men ikke med.

LES MER:

Gutter får ikke gratis HPV-vaksine: – Det høres direkte urettferdig ut

– Skal du bruke din egen forskning i appellen?

– Jeg holder på med et forskningsprosjektet og skriver masteroppgave om nettopp denne tematikken. Så jeg skal fortelle om noen av jentene jeg har truffet, og hva de opplever som æreskultur og begrensninger i samfunnet. Vold mot kvinner og voldtekt skal jeg også diskutere – og hvorfor det ofte er jentene selv som sitter igjen med skammen.

Vil heie fram de som ikke kan gå i tog

En av dem som skal gå i 8. mars-toget er musikkelev ved Vågsbygd videregående, Nora Ånonsen Chayed (17).

Nora Ånonsen Chayed (17) skal være med på å hedre kvinner i 8.mars-toget. Foto: Privat.

– Kvinnedagen handler for meg om å hedre og heie. Hedre alle de kvinneforkjemperne som gjør at jeg har mange rettigheter som i dag er en selvfølge, men som har blitt kjempet frem av beintøffe kvinner gjennom flere generasjoner. Heie fram de kvinnene som fremdeles ikke kan gå i tog, som ikke får lov til å ytre seg, rett og slett fordi loven forbyr det på grunn av deres kjønn, forteller Nora.

Publisert:

Slutter med politikken for å satse på musikken

Nora Ånonsen Chayed (19) går i juni av som leder for AUF Agder og gir seg med politikk.

Publisert: