Fortou er kåret til #byasbeste takeaway!

Den lille gatemat-takeawayen i Stavanger Øst stakk av med hele 34 prosent av stemmene!

Publisert:
Fra venstre: Arnt Skjerve, Elise Skjerve, Thomas Peter står bak Espen F. Klausen og Sebastian Wietrzykowski.

Over 2000 har stemt på de seks nominerte takeaway-restaurantene i regionen, hvorav rett i overkant av 700 gikk til Fortou. Zouq, som har vunnet kåringen to år tidligere, kom på andre plass og Express Pizza på Tasta stakk av med tredjeplassen.

Husk å stemme på #byasbeste treningssenter:

– Så utrolig kjekt! sier daglig leder Elise Skjerve da hun fikk beskjeden over telefon. Hun var med og åpnet den lille takeaway-restauranten like ved Tou for to år siden. I dag driver hun Fortou sammen med ektemannen Arnt Skjerve og seks andre ansatte.

Fortous kjøkken er ikke i det største laget. Derfor lager det mesteparten av maten de serverer på et industrikjøkken på Storhaug. Her forbereder Espen F. Klausen en banh mi mens Elise og Arnt Skjerve ser på. Bak, i oppvasken, står Sebastian Wietrzykowski og Thomas Peter.

– Vi har aldri brukt særlig ressurser på markedsføring, vi har satset alt på jungeltelegrafen, forteller hun.

– Og på å levere smaksrik mat laget av lokale kvalitetsvarer, legger Arnt Skjerve til.

LES OGSÅ:

LES MER:

Ombré ble kåret til #byasbeste frisør

LES MER:

Syvende Himmel er #byasbeste sentrumsbutikk

Bibimbap er en koreansk rett, og består av ris i bunn toppet med blant annet kimchi.

Lokal mat fra bunnen av

Fortou serverer gatemat fra hele verdens hjørner. Koreansk bibimbap, vietnamesisk banh mi og falafel fra Midtøsten er noe av det som står på menyen.

Banh mi er en av Fortous mest populære rett.

Arnt Skjerve og de andre kokkene på Fortou lager all mat fra bunnen av, inkludert syltet og fermentert mat. I tillegg bruker de lokale råvarer så langt det lar seg gjøre.

– Det hender kundene har spist oss ut av hus. Vi lager for eksempel baguettene til banh mi’en selv, så når det er tomt kan vi ikke bare gå på butikken å kjøpe, sier Arnt.

LES OGSÅ:

LES MER:

Anmeldelse Fortou: Gatemat i verdensklasse!

Den lille restauranten skal stenges et par uker i januar for å pusses opp. I dag har den en industriell look med asiatisk touch. Her fikser Elise Skjerve på en asiatisk «lykke»-katt.

Fortou produserer rundt 70 kilo kimchi - altså fermentert kål i koreansk stil- i uken, forteller Elise.

– Vi prøver å produsere mest mulig kimchi når råvarene, spesielt kinakål, er i høysesong.

Følg Byas.no på Facebook!

Takeaway og catering

Fortou lager mesteparten av maten på et industrikjøkken på Storhaug. Der disker de også opp større cateringleveranser. Selv om maten er inspirert fra hele verden, har alle rettene en fellesnevner:

– Kvalitet. Kundemassen vår har økt kraftig i det siste, og det har til tider vært køer helt ut i gaten. Men vi vil ikke fire ned på kvaliteten for å levere mer. Vi har satt lista høyt, og den flytter vi ikke på, sier Elise.

Fortous «limited» rett endres fra uke til uke. - Hvis vi ikke oppdaterer Facebook-siden vår med hva ukas limited er, hender det folk ringer eller sender melding og spør. Jeg tror det er en av grunnene til at flere kunder kommer tilbake til oss, sier Elise Skjerve.

– Våre dedikerte ansatte jobber hardt hver dag med å opprettholde det høye nivået til Fortou. De skal også ha mye av æren for at Fortou har blitt det det er i dag.

Ingen tilfeldige oppskrifter

Elise har bakgrunn i innovasjon- og forretningsutvikling. Ektemannen Arnt er tidligere landslagkokk og står for det matfaglige i bedriften. Han bruker lang tid før en rett blir satt på menyen.

– Vi har flere smaksrunder med de andre som jobber her for å finne den perfekte oppskriften, forteller han.

– Da vi skulle sette fried chicken på menyen gikk du veldig mange runder, skyter Elise inn.

– Ja, vi måtte jo finne den beste paneringen (dekke kjøtt e.l. med et lag av brødsmuler eller kavring, journ.anm), om det skulle være saltlake eller tørrsalting og så videre, forklarer Arnt.

FÅ OGSÅ MED DEG:

LES MER:

Her er årets lokale juleøl og julebrus

LES MER:

Vil inndra skjenkebevillingen til BAR Social Eating

LES MER:

TV-kokkens fire tips til deg som vil spise sunt på budsjett

Publisert:

Fikk ikke åpnet det nye spisestedet, satser på foodtruck

Ekteparet Elise og Arnt Skjerve har hatt hendene fulle etter at de for fire år siden åpnet Fortou Street Food i i Stavanger Øst. Med korona-utsatte utbyggingsplaner satser de nå på foodtruck!

Oppdatert: