Aktuelt

Søkertallene til ingeniørstudiene synker mer ved UiA enn resten av landet

Nedgangen i søkere til ingeniørstudier er kraftige ved UiA enn ellers i landet, viser ferske opptakstall fra Samordna opptak. Opptaket speiler arbeidsmarkedet i regionen, mener viserektoren.

Publisert:
 • Eirin Fidje
Universitetet i Agder, campus Kristiansand.

KRISTIANSAND/GRIMSTAD: Universitetet i Agder kunne torsdag legge fram sine søkertall. Med 11.855 førsteprioritetssøkere til UiA i år, kan viserektor for utdanning, Astrid Birgitte Eggen, slå fast at søkertallene står på stedet hvil. Det er bare 91 flere studenter som ønsker seg til UiA i år sammenlignet med i fjor.

– Søkningen er god til UiA, og hovedtrekket er at søkertallene i løpet av de siste tre årene har stabilisert seg. Det er ikke et mål for oss å ha så mange søkere som mulig, men å ha gode søkere, sier hun til Fædrelandsvennen.

Viserektoren etterlyser flere søkere til masterstudiene, selv om søkertallene går riktig vei. Hun er godt fornøyd med at universitetet opplever seks prosent økning i søkingen til bachelorstudiene.

Astrid Birgitte Eggen, viserektor for utdanning på UiA.

– Vi har interessante masterprogram med noe bedre kapasitet enn vi har opptak på. De organene og partnerne vi samarbeider med i regionen ser en større verdsetting i kompetansen som ligger i en master, og ingen av samarbeidspartnerne nedvurderer masterutdanningene, sier hun.

Hun understreker at søkerveksten på masterstudiene gjerne kunne vært sterkere også på landsbasis.

I utakt med landssnittet

På noen områder viser tallene utakt med det landsgjennomsnittet som Samordna opptak speiler. Blant annet opplever UiA en økning på nesten 13 prosent førsteprioritetssøkere til helsefagene, mens universiteter på landsbasis i snitt måler en økning på 5,1 prosent.

– Det mest positive for oss med årets søkertall er nok at helsefagene holder seg høyt med veldig god søking. Det viser at våre helseutdanninger verdsettes høyt, og at de vender seg mot denne typen utdanning, sier Eggen.

Færre vil bli ingeniør

Samtidig går søkertallene til ingeniørstudiene kraftigere ned ved UiA enn på landsbasis:

Ved UiA har 6,7 prosent færre søkt seg til ingeniørutdanning, mens nedgangen er på 1,7 prosent på landsbasis. Av dem som har søkt seg til ingeniørfagene, er kun 22,3 prosent kvinner. Det er også en nedgang fra året før.

– På kort sikt er det kanskje trygt for studentene i å velge bort ingeniørfagene, men UiA står sterkt i den teknologiske omstillingen, og på lengre sikt vil dette trolig bli etterspurt arbeidskraft, sier viserektoren.

Universitetet trekker fram situasjonen i oljeservicenæringen som en nærliggende årsak. Eggen poengterer at situasjonen er lik i andre byer som også har vært rammet av oljekrisen.

Lærerstudiene har også opplevd nedgang på 11,1 prosent i år. På landsbasis går søkertallene opp med 1,8 prosent. Eggen sier at flere endringer fra politisk hold gjør det vanskelig å peke ut direkte årsak til at søkertallene har falt.

– Det har blant annet blitt innført opptakskrav i norsk og matematikk og lettelser i studielån, for å nevne noe. Samtidig har vi fått nye masterkrav i forbindelse med femårige lærerstudier, og konsekvensen av det var at vi måtte overføre lærerstudentene fra Grimstad til Kristiansand for å kunne gi dette tilbudet. Det er også innført nasjonale deleksamener, sier hun.

Se tallene for hele landet i grafikken under:

Publisert:
 1. Kristiansand
 2. Samordna opptak

Her er de 10 mest populære studiene på UiA

Har du søkt sykepleie? Det har 5000 andre også.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Tøffere kamp om studieplassene på UiA
  3 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Dette er de mest populære studiene på UiA
  4 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Høstens hovedopptak: Dette er de mest populære studiene på UiA
  2 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Dette er de mest populære studiene ved UiS
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Disse studiene har fortsatt ledige plasser
  1 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Rekordmange søkere til UiS: Dette er de mest pop studiene
  5 ÅR SIDEN