Setter opp familieselskapet fra helvete

Pleier du å kjede deg i familieselskap? I «Festen» som dramastudentene på UiA har satt opp, kjeder du deg garantert ikke.

Oppdatert:
Sondre Grønslet (Michael), Tiri Anine Meum Castro (Helene), Per Christian Garseg (Helge), Ingrid Holte (Else) og Fredrik Landmark (Christian) utgjør familien Klingenfeldt-Hansen. Skjelettene i skapet er mange. Alle foto: Vegard Nekstad.

– Det handler om hva som skjer når fasaden til en familie slår sprekker, forteller Tiri Anine Castro Meum, som spiller søsteren Helene i stykket.

Brødrene Christian (som spilles av Fredrik Landmark) og Michael (spilt av Sondre Grønslet), moren Else (spilt av Ingrid Holte) og faren Helge (spilt av Per Christian Garseg) utgjør kjernen i stykket. Søsteren Linda er død. Men storfamilien er langt større, og de bidrar til «kaoset».

Film og teaterstykke

Det er regissør Ida Fugli som har gitt studentene i årsstudie drama og faglærer drama utfordringen om å sette opp stykket «Festen», skrevet av Thomas Vinterberg og Mogens Rukov. Opprinnelig ble manuset lagd til filmen «Festen», som mange har sett.

– Og når en familie slår sprekker, så er det noen skjeletter som faller ut av skapene?

– Ja! Det starter med et hyggelig 60-årslag, som bryter ut i noe annet, fortsetter Tiri.

Tiri Anine Castro Meum spiller Helene, mens Fredrik Landmark spiller broren Christian. Foto: Vegard Nekstad. Tiri Anine Castro Meum spiller Helene, mens Fredrik Landmark spiller broren Christian.

Skandaler og intriger

Til faren Helge Klingenfeldt-Hansens 60-årslag strømmer hele familien til familiehotellet. Tre søsken, besteforeldre, og andre deler av familien er samlet til festlig lag. Men det storslagne laget blir ikke så lystig.

Når sønnen Christian fra talerstolen avslører at faren voldtok ham i barndommen, med moren som taust vitne, skaker det i slektas grunnvoller. At han samtidig graver dypere i søsterens selvmord, gjør ikke idyllen penere.

– Skål for mannen som tok livet av min søster, skål for en morder, konkluderer Christian til desserten. Men er faren en morder? Svaret får du på campus torsdag, fredag og lørdag.

Noen av stikkordene som sikrer beksvart stemning: Konevold, incest, intriger, fortvilelse, vold, kjærlighet og abort. Og veldig mye mer.

Servitøren Pia og Christian. Servitøren Pia og Christian.
Michael Klingenfeldt-Hansen og kona Mette i "heftig omfavnelse". Michael Klingenfeldt-Hansen og kona Mette i «heftig omfavnelse».

Intenst arbeid

I to og en halv uke har klassen jobbet intenst med oppsetningen, som er et arbeidskrav.

– Fra vi fikk manuset så har det gått i ett. Det har vært en veldig fin prosess, selv om det har vært lange dager, så har det vært utrolig gøy, forteller Fredrik Landmark.

– Hvordan vært å jobbe med gjengen?

– Det har vært kjempegøy. Vi har vært her dag og natt. Det er veldig mye jobb å sette opp en forestilling på to og en halv uke. Det er et enormt manuskript, og så er det temmelig heftig tematikk. De har virkelig gått inn det, forteller regissør Ida Fugli, som skryter av dramastudentene.

«Festen» spilles torsdag, fredag og lørdag kveld på campus. Gratis inngang, men få billetter igjen.,

Flere bilder

fam-6 – Jeg har en relativt fysisk rolle. Alt er close combat, konstaterer Sondre Grønslet (t.h.), som spiller broren Michael.
fam-5 – Det var en utfordring. Det er den første seriøse rollen jeg har tatt på meg. Jeg har satt meg litt inn i hva pedofile tenker, og prøver å bruke litt fra det, sier Per Christian Garseg (t.v.), som spiller faren Helge. Her sammen med «sønnen» Christian, spilt av Fredrik Landmark.
fam-11
fam-9 – Det er veldig gøy, og interessant for oss som er er servitører. Vi skal holde stykket sammen i en rød tråd. Det var gøy at vi klarte å gjennomføre dette, sier Martine Høyåsen (t.v.).
fam-8
Publisert:
Oppdatert:

NRK klar med fire friske, nye MGP-kort

– Unge, friske, nye talent og et gøyalt knippe, kalte programleder Ronny Brede Aase de fire relativt ukjente MGP-delfinalistene som NRK presenterte mandag morgen.

Publisert:
  • NTB