Aktuelt

Ina (20) måtte fjerne halvparten av eggstokkene

– De fleste tenker ikke på å sjekke seg engang.

Oppdatert:
  • Magnus Nødland Skogedal
Ina levde lenge med store smerter. Foto: Magnus Nødland Skogedal

September 2015 er langt unna for mange. For Ina Møller har tiden siden da gått treigt.

– Jeg fikk kraftige magesmerter i slutten av måneden, og ble innlagt på sykehus. Siden jeg fra før av har ulcerøs kolitt (en kronisk betennelsessykdom i tarmen, journ. anm) trodde legene at smertene var forbundet med dette. Det ble tatt mange tester, uten at de fant årsaken til smertene. I slutten av oktober ble jeg skrevet ut, men i starten av desember ble smertene verre, sier hun til KRSby.

Se hva som skjedde da Ingvild havnet på bengalsk sykehus

Det ble mange lange dager på sykehuset for Ina. Smertene var så intense at hun fikk smertestillende intravenøst. Foto: Privat Det ble mange lange dager på sykehuset for Ina. Smertene var så intense at hun fikk smertestillende intravenøst. Foto: Privat

Smertehelvete

Da ble hun på ny lagt inn på sykehus, og fortsatt var teorien at det måtte være noe galt med magen.

– Noen dager var det så vidt jeg orket å stå opp av sengen.

– Jeg tok mange forskjellige tester. MR-scan, CT-scan og forskjellige kameraundersøkelser. Testene kunne ikke vise hva årsaken til smertene var, sier hun.

En kveld i desember fikk hun besøk av en gynekolog på sykehuset.

– Han gjorde en gynekologisk undersøkelse, og fant en cyste på den høyre eggstokken. Jeg ble fortalt at dette ikke var veldig akutt, og mest sannsynlig ikke årsaken til smertene jeg hadde. Gjennom jula bodde jeg på sykehuset, og hadde veldig vondt. Noen dager var det så vidt jeg orket å stå opp av sengen. Heldigvis har jeg en fantastisk kjæreste og familie som stilte opp for meg gjennom den vonde tiden, sier Ina.

Nauy mistet benet av rusmisbruk. Nå feirer han fem år som rusfri.

Ina oppfordrer andre kvinner til å sjekke seg hos gynekolog. Foto: Magnus Nødland Skogedal Ina oppfordrer andre kvinner til å sjekke seg hos gynekolog. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Måtte operere

Hun var i ferd med å sendes til Oslo for ytterligere tester, men hennes lege ville først forsikre seg om at cysten på eggstokken ikke kunne være årsaken.

– Det ble gjort en ny gynekologisk undersøkelse, og det avdekket hva som hadde skjedd. Cysten hadde ødelagt eggstokken på høyresiden av kroppen. Jeg hadde et møte med overlegen, som forklarte at de var nødt til å operere. Eggstokken på min høyre side kunne ikke reddes, men den på den venstre siden var ikke påvirket enda. Det kunne bli verre, derfor opererte de allerede uka etter.

– Det var en drøy beskjed å få.

– Hvordan var det for deg å få en slik beskjed?

– Det var en drøy beskjed å få. Jeg var veldig innstilt på å operere, men jeg var jo selvfølgelig bekymret over konsekvensene av dette. Jeg fikk forklart at jeg kanskje må prøve litt lengre enn andre for å bli gravid, men det er fortsatt mulig. Det kan også hende at jeg havner i overgangsalderen ett år før jeg egentlig skulle ha gjort det. Men da jeg fikk vite at jeg skulle operere var det også litt herlig, for jeg hadde jo ligget i fire måneder med smerter, uten at noe skjedde.

Roger (34) var rusmisbruker i flere år. Nå holder han seg nykter ved å spille i band.

Her fra mageundersøkelsen som ble gjort før det ble avgjort om Ina måtte operere. Foto: Privat Her fra mageundersøkelsen som ble gjort før det ble avgjort om Ina måtte operere. Foto: Privat

Fjernet eggstokker

Sent i januar ble Ina operert.

– De fjernet eggstokken og egglederen på høyre side, i tillegg til selve cysten som hadde overtatt. Nå er det tre uker siden operasjonen, og smertene er borte. Tross alt er jeg glad for at det ikke var noe mer alvorlig. De siste ukene har jeg bare vært hjemme, og det har vært helt fantastisk. Nå klarer jeg å gå en tur til byen for å handle litt, det er et stort steg fra å være utslitt av smerter og sengeliggende.

Ina fikk også en annen beskjed, nemlig at det er 50 prosent sjanse for at det vil oppstå en ny cyste på hennes gjenværende eggstokker.

– Jeg aner ikke hvor lenge cysten hadde vært der før smertene begynte.

– Vær heller på den sikre siden

– Derfor skal jeg gå ofte for å sjekke meg, noe alle burde gjøre. De fleste tenker jo ikke på å gå og sjekke seg en gang, siden man føler seg frisk. Det gjorde jeg også, men jeg aner ikke hvor lenge cysten hadde vært der før smertene begynte. Jeg kunne ha vært tidlig ute med å oppdage den, og fått den fjernet før den hadde ødelagt så mye.

Hun oppfordrer andre sterkt til å gå og sjekke seg jevnlig, i hvert fall én gang i året, hos gynekolog.

– Selv sjekket jeg meg ikke fordi jeg følte meg frisk. Noen tror kanskje at det er flaut, men de som jobber med dette gjør flere sjekker hver dag. Vær heller på den sikre siden, sier hun.

Charlotte (24) gikk på crossfit-smell: – Kunne fått nyresvikt

Ina har måttet sykmelde seg, men håper å komme seg i jobb igjen så fort hun er helt frisk. Foto. Magnus Nødland Skogedal Ina har måttet sykmelde seg, men håper å komme seg i jobb igjen så fort hun er helt frisk. Foto. Magnus Nødland Skogedal

Vanskelig å oppdage

Gynekolog Magne Halvorsen ved Sørlandet sykehus sier at det er sjeldent at cyster er ondartede.

– Som regel er det snakk om godartede cyster, og det er veldig sjeldent at ondartede cyster oppstår. Når de først gjør det hender det at kvinner må fjerne en eggstokk. Det går også an å fjerne bare cysten, men dette er forskjellig fra tilfelle til tilfelle, sier gynekologen.

– Hvis dette oppdages er det ofte tilfeldig

I fire måneder lå Ina innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland I fire måneder lå Ina innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Ida var sykemeldt og arbeidsledig: – Hopeful forandret hverdagen min

– Er det mulig å oppdage slike cyster tidlig?

– Ja, men da må man jo også klare å oppdage den i det hele tatt. Ved en vanlig gynekologisk undersøkelse skal cysten være ganske stor for at den er merkbar. Hvis dette oppdages er det ofte tilfeldig, og de gir sjelden noen symptomer, sier Halvorsen.

– Hvor ofte bør kvinner sjekke seg hos gynekologen?

– Alle bør ta en celleprøve av livmoren hvert tredje år, ellers er det ingen rutiner på dette. Forskning har vist at for eksempel kreft på eggstokkene, som er mye mer alvorlig enn en cyste, ikke kan forebygges. Har man opplevd å få en eggstokk fjernet derimot kan man gå oftere, for å kunne oppdage en ny cyste tidlig, sier gynekologen.

Ina Møller er frilansfotograf, og har levert bilder til KRSby tidligere.

Publisert:
Oppdatert:

Camilla (24) på rutinekontroll hos gynekolog: – Dagen etter bursdagen min ringte de meg og sa at de hadde funnet kreft

Hadde hun ventet ett år til med å sjekke seg, kunne prognosene vært mye verre.

Publisert: