Kontroversielle Silvana Imam har blitt et ikon i hjemlandet - i helgen opptrer hun i Stavanger

Den kontroversielle rapperen, som skal åpne en av Europas største festivaler i sommer, kommer til Tou på fredag. Men hvem er hun?

Publisert:
Svenske Silvana Imam (32) har fått mye oppmerksomhet for sin uredde personlighet.

«Jeg maler regnbuefarger over Sverige», sier Silvana Imam i introen til dokumentaren «Väck mig när ni vaknat» fra 2017. Livet og artistkarrieren til Imam har vært preget av å stå opp for kvinner og homofile. Det kommer fram i musikken hennes.

– Jeg har aldri hatt et forbilde som jeg er nå. Det er så mektig at jeg kan være det for noen, sier rapperen i dokumentaren.

Med far fra Syria og mor fra Litauen, har hun lenge vært kjent som Sveriges «innvandrerlesbe» ifølge et intervju med Natt&Dag, og har alltid kjempet en kamp mot patriarkatet.

Elsket og hatet

Silvana Imam ble kåret til årets artist på svenske Grammis som første rapper i 2016. Takketalen holdt hun på arabisk og litauisk. Det gjorde mange folk forbannet, og ifølge Imam selv, spesielt hvite menn.

Hun virker ikke å bry seg om hva andre folk tenker om henne og sier det hun mener både i musikken og intervjuer. Det skaper naturligvis reaksjoner og gjør at hun har blitt en av Sveriges største og beste artister.

– Jeg kommer til å ta plass der jeg ikke bør ta plass for å skape forandring, sier hun i dokumentaren «Väck mig när ni vaknat».

Sammen med sin kjæreste og popstjerne Beatrice Eli, har hun fått ikonstatus i hjemlandet og blitt forbilder for homofile i hele Sverige.

32-åringens nyeste album «Helig Moder» er preget av kjærlighetssanger som «Ta hand om dig» og «Standa tiden», men også hardtslående låter som «Vikken då» og «Nenene» der hun snakker mer om oppmerksomheten hun får:

Dem har börjat debatera om mig (Om mig)
Jag tar det som en komplimang (Strike)
Dem hör mitt namn och dem tänker, "Ånej!" (Ånej)
Men ingen vågar träda fram (Lil bitches)

Har samarbeidet med Stavanger-rapper

Den svenske rapstjerna fant tidlig ut at hun var god til å rime og har alltid hørt på hip hop og rap. Det gjorde at hun etter hvert gikk til et studio for å spille inn rimene sine.

Du har kanskje hørt Karpes «Attitudeproblem»? Silvana Imam har lagd en remix av sangen sammen med flere norske kvinnelige artister, der de rapper om kvinners posisjon i samfunnet.

En av artistene på remixen er Izabell fra Stavanger, som forøvrig opptrer samme kveld som Silvana Imam i Stavanger under UGÅ.

Første kvinne siden 1985

Når en av Europas største festivaler, Roskilde, går av stabelen i Danmark 29. juni, står Silvana Imam på scenen. Hun blir den første kvinnen som åpner Orange scene (den største scenen på festivalen) siden Anne Linnet i 1985. Scenen har kapasitet for rundt 60.000 tilskuere.

Dette sa programansvarlige Anders Wahrén om bookingen av Silvana Imam:

«Vi er veldig klar over eksponeringen og oppmerksomheten som kommer med en åpningskonsert på Orange scene. Silvana Imam har en massiv innflytelse på svensk hip hop, og hun er en artist som tar opp vanskelige tema og oppmuntrer andre til å gjøre det samme. Med seg på scenen tar hun med seg en ny generasjon av rappere, noe som understreker hennes status som rollemodell.»

En av de rapperne som skal stå på scenen med Imam er norske Unge Ferrari.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Thea (21) hater å lyve, men på Paradise Hotel er hun kynisk og spiller blodseriøst

LES MER:

Nå skal han ha food truck på Torget

LES MER:

Hallgeir Kvadsheim: - Slik unngår du luksusfellen som student

Publisert:

10 ting du kan gjøre i helga

Snart helg!

Publisert: