Tirsdag kan du få deg et middagsmåltid av mat som har gått ut på dato
– Jeg ser ikke på datomerkingen, det gjelder å bruke sansene, sier kokk Karl Erik Pallesen.
Til vanlig jobber han ved Fisketorget, men tirsdag ettermiddag står han over grillen og grytene ved Hanekam i Fargegata.
Da skal han lage mat til nærmere 70 gjester. Alt de spiser er gått ut på dato.
– Og hva står på menyen?
– Ha ha, jeg aner ikke, men jeg har fått inn lam og en del oster. I tillegg har jeg fiskekraft som jeg må lage en fiskesuppe av. Vi får se hva som kommer inn, sier Pallesen.
350.000 tonn
Vi må spole tiden én måned tilbake. NRK-programmet Forbrukerinspektørene tok kontakt med avtroppende Gladmat-general Mona Vervik.
NRK ønsket å lage et program om matsvinn. Tidligere har NRK-programmet laget en dokumentarserie om den norske høna som drepes og kastes, i stedet for å bli til mat.
LES OGSÅ:
Ny restaurant i Sandnes: – Foodie er for matelskere
Anmeldelse Fortou: Gatemat i verdensklasse!
Da forespørselen fra statskanalen kom, var ikke Vervik vanskelig å be.
– Jeg tenkte at en restefest med fine folk i den fineste gata i byen måtte være bra, sier Vervik.
Hun har ledet Gladmat-festivalen i sju år. Mat er noe hun brenner for, derfor er den tidligere Gladmat-sjefen ganske oppgitt når hun forteller om hvor mye mat som går i søpla.
I gjennomsnitt kaster Ola Nordmann 40 kilo spiselig mat i året. I 2015 var det antatte matsvinnet på hele 350.000 tonn, ifølge Matsvinn.no.
– Slik kan vi ikke holde på, forteller Vervik, som også har dratt med seg flere på restefesten.
TV-aksjon
For å kunne spise gått-ut-på-dato-rettene til Pallesen, må du kjøpe en billett til bordsettingen.
Men kommer du til sentrum god og mett allerede, er det forhåpentligvis andre ting på menyen som kan være interessant.
Til Fargegata kommer en psykolog som kan hjelpe deg med å kurere «datoskrekken».
NRK-gutta i radioprogrammet Utakt skal prøve seg på en boks tysk pumpernickel som har best før-stempling fra 1990.
Lokale gründere, som smoothie-sykkelen til Fra Hage til Mage, kommer og lager drikkevarer av grønnsaker og frukt som egentlig skulle blitt kastet.
Bøker og Børst stiller med vafler - også disse laget av ingredienser som er gått ut på dato.
Olav Larsen skal ha minikonsert.
– Og det beste av alt? Alle pengene som kommer inn går til TV-aksjonen, sier leder for TV-aksjonen i Rogaland, Katrin Waage.
– Et vinn-, vinn-, vinn-arrangement, sier verten Tom Ur Kjørsvik i Hanekam med et smil.
Det hele begynner i Fargegata tirsdag klokka 16. Forbrukerinspektørene viser opptakene fra Stavanger i sendingen onsdag 25. oktober.
MER FRA BYAS:
Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig
Vil sikre Stavanger som landets øl-hovedstad
Øl- og vinbaren True North åpner i Stavanger
Slik lager du sunn og god mat på stramt budsjett
Ville selge Gladmat-rester for en billig penge, men det var ikke rester igjen
Gladmat-sjefen gikk selv ut og sa at festivalen skulle ta opp kampen mot matsvinn ved å legge ut overskuddsmat på appen Too good to go. Det skjedde aldri. Det var ingen rester å selge.
Relaterte artikler
- AKTUELTDette kan du se fram til under Gladmat3 ÅR SIDEN
- LIVSSTILPopulær matsvinn-app lite brukt i Kristiansand5 ÅR SIDEN
- AKTUELTDenne «restauranten» danker ut både Re-Naa og Tango5 ÅR SIDEN
- AKTUELTHvor mye bør vi tipse når vi spiser i Sandnes og Stavanger?5 ÅR SIDEN
- AKTUELTSpis så mye du orker og betal det du vil4 ÅR SIDEN
- AKTUELTHva er #byasbeste utested? Her er de nominerte!5 ÅR SIDEN