Tirsdag kan du få deg et middagsmåltid av mat som har gått ut på dato

– Jeg ser ikke på datomerkingen, det gjelder å bruke sansene, sier kokk Karl Erik Pallesen.

Oppdatert:
Disse vil få ned matsvinnet og ser gjerne at du spiser mat som har gått ut på dato! Fra venstre: Therese D’Este Thomassen, Karl Erik Pallesen, Gunhild Vevik, Mona Vervik, Line Henriksen, Tom Ur Kjørsvik, Katrin Waage, Hilde Aadneram og Ingvild Lindås.

Til vanlig jobber han ved Fisketorget, men tirsdag ettermiddag står han over grillen og grytene ved Hanekam i Fargegata.

Da skal han lage mat til nærmere 70 gjester. Alt de spiser er gått ut på dato.

– Og hva står på menyen?

– Ha ha, jeg aner ikke, men jeg har fått inn lam og en del oster. I tillegg har jeg fiskekraft som jeg må lage en fiskesuppe av. Vi får se hva som kommer inn, sier Pallesen.

Følg Byas.no på Facebook!

350.000 tonn

Vi må spole tiden én måned tilbake. NRK-programmet Forbrukerinspektørene tok kontakt med avtroppende Gladmat-general Mona Vervik.

NRK ønsket å lage et program om matsvinn. Tidligere har NRK-programmet laget en dokumentarserie om den norske høna som drepes og kastes, i stedet for å bli til mat.

LES OGSÅ:

LES MER:

Ny restaurant i Sandnes: – Foodie er for matelskere

LES MER:

Anmeldelse Fortou: Gatemat i verdensklasse!

Da forespørselen fra statskanalen kom, var ikke Vervik vanskelig å be.

– Jeg tenkte at en restefest med fine folk i den fineste gata i byen måtte være bra, sier Vervik.

Hun har ledet Gladmat-festivalen i sju år. Mat er noe hun brenner for, derfor er den tidligere Gladmat-sjefen ganske oppgitt når hun forteller om hvor mye mat som går i søpla.

I gjennomsnitt kaster Ola Nordmann 40 kilo spiselig mat i året. I 2015 var det antatte matsvinnet på hele 350.000 tonn, ifølge Matsvinn.no.

– Slik kan vi ikke holde på, forteller Vervik, som også har dratt med seg flere på restefesten.

Mona Vervik ble kontaktet av NRK, videre tok hun kontakt med lokale aktører, som alle har sagt ja uten å nøle. – Jeg ble vel egentlig aldri spurt, jeg fikk bare beskjed om å holde av datoene, spøker Pallesen.

TV-aksjon

For å kunne spise gått-ut-på-dato-rettene til Pallesen, må du kjøpe en billett til bordsettingen.

Men kommer du til sentrum god og mett allerede, er det forhåpentligvis andre ting på menyen som kan være interessant.

Til Fargegata kommer en psykolog som kan hjelpe deg med å kurere «datoskrekken».

NRK-gutta i radioprogrammet Utakt skal prøve seg på en boks tysk pumpernickel som har best før-stempling fra 1990.

Lokale gründere, som smoothie-sykkelen til Fra Hage til Mage, kommer og lager drikkevarer av grønnsaker og frukt som egentlig skulle blitt kastet.

Bøker og Børst stiller med vafler - også disse laget av ingredienser som er gått ut på dato.

Olav Larsen skal ha minikonsert.

– Og det beste av alt? Alle pengene som kommer inn går til TV-aksjonen, sier leder for TV-aksjonen i Rogaland, Katrin Waage.

– Et vinn-, vinn-, vinn-arrangement, sier verten Tom Ur Kjørsvik i Hanekam med et smil.

Det hele begynner i Fargegata tirsdag klokka 16. Forbrukerinspektørene viser opptakene fra Stavanger i sendingen onsdag 25. oktober.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig

LES MER:

Vil sikre Stavanger som landets øl-hovedstad

LES MER:

Øl- og vinbaren True North åpner i Stavanger

LES MER:

Slik lager du sunn og god mat på stramt budsjett

Publisert:
Oppdatert:

Ville selge Gladmat-rester for en billig penge, men det var ikke rester igjen

Gladmat-sjefen gikk selv ut og sa at festivalen skulle ta opp kampen mot matsvinn ved å legge ut overskuddsmat på appen Too good to go. Det skjedde aldri. Det var ingen rester å selge.

Oppdatert: