Samordna opptak mener Lars Emils (22) skoledokumentasjon er ugyldig

Lars Emil Thorsen så for seg å studere byggdesign ved UiA til høsten. Nå ser det mørkt ut, på grunn av mangel på dokumentasjon. Selv mener han å ha all nødvendig dokumentasjon.

Oppdatert:
Lars Emil Thorsen fortviler over at Samordna Opptak ikke vil godkjenne de gyldige dokumentene hans.

– Her står det svart på hvitt at jeg har den dokumentasjonen som trengs. Jeg har brukt seks år på fagbrev og fagskole for å kunne bli ingeniør, men nå møter jeg bare en vegg, sier Lars Emil Thorsen fortvilet.

De siste seks årene har han brukt på å ta fagbrev som tømrer, gått teknisk fagskole, samt tatt opp de nødvendige fagene matte R1, matte R2 og fysikk. Disse fagene er tatt opp etter ordinær skoletid ved Fagskolen i Hordaland.

LES MER:

LES OGSÅ: Dette er de mest populære studiene på UiA

LES MER:

LES OGSÅ: Søkertallene til ingeniørstudiene synker mer ved UiA enn resten av landet

Ikke godkjent dokumentasjon på R1, R2 og fysikk 1

– Da jeg mottok svar på søknaden fra Samordna opptak forsto jeg ingenting. Jeg hadde B i snitt fra fagskolen, og skulle egentlig ha kommet inn, sier Thorsen.

Slik er opptakskravene til bachelor i byggdesign ved UiA.
Her er vitnemålet og kompetansebeviset fra fagskolen, som viser at han har tatt opp R1, R2 og fysikk 1.

Han kontaktet deretter Universitetet i Agder (UiA) og saksbehandleren til søknaden hans i Samordna opptak.

– UiA sa bare at det kun er saksbehandler av søknaden min som kan gjøre noe med det. Etter hvert fikk jeg svar fra saksbehandler som sa jeg ikke hadde gyldig dokumentasjon, sier Thorsen.

Denne mailen fikk Thorsen av sin saksbehandler på spørsmålet om hva som var problemet med søknaden hans.

I svaret fra saksbehandler står det følgende:

«Jeg ser vi med fordel kunne ha kontaktet deg på nytt om manglende dokumentasjon. Du har fullført fagskole, men har ikke gyldig dokumentasjon på R1, R2 og fysikk 1.

Du har fått kompetansebevis med fag fra videregående skole som er utstedt av Fagskolen i Hordaland. Oss bekjent har ikke fagskolen anledning til å utstede kompetansebevis fra videregående skole, og dokumentet er derfor ikke godkjent.»

– Kompetansebeviset på R1, R2 og fysikk 1 har jeg jo i hånda her. De vil bare ikke godta det, sier Thorsen, som videre kontaktet rektor ved Fagskolen i Hordaland for å få hjelp.

– Alle lover og regler tilsier at dokumentene hans er gyldige

I en epost til saksbehandler skriver rektor ved Fagskolen i Hordaland, Torbjørn Tvedt, følgende:

«Viser til epost fra Lars Emil Thorsen angående kompetansebevis fra Fagskolen i Hordaland.

Fagskolen i Hordaland er registrert både som utdanningsinstitusjon for fagskoleutdanning og for videregående opplæring. Legger ved registrering fra Brønnøysundregisteret. Skolen har vært videregående skole i tillegg til fagskole minst de 15 siste årene.

Skolen har skiftet navn 1. januar 2017, og det er mulig at registreringen i PAS ikke har blitt endret fra Bergen tekniske fagskole til Fagskolen i Hordaland.

Jeg håper Høyskolen i Oslo og Akershus kan godkjenne kompetansebeviset til Lars Emil Thorsen slik at han kan få mulighet til å fortsette sine studier slik han ønsker. Dersom det HiOA krever ytterligere dokumentasjon, ber vi dere ta kontakt.»

– Lars Emil har tatt opp de manglende fagene etter skoletid på fagskolen, noe som er et tilbud vi gir studentene, sier Torbjørn Tvedt, rektor ved Fagskolen i Hordaland til KRSby.

Rektor ved Fagskolen i Hordaland sendte følgende epost til Thorsens saksbehandler.

– Alle lover og regler tilsier at dokumentene hans er gyldige, men saksbehandler godkjenner likevel ikke. Nå har også jeg kontaktet saksbehandler for at dette skal ordne seg for Lars Emil, forteller Tvedt videre.

– Utrolig frustrerende å gå på vent

– Jeg satser jo på at det ordner seg, men det er utrolig frustrerende å gå på vent. Jeg må skaffe meg leilighet og kjøpe skolebøker, men jeg får ikke gjort noe før dette ordner seg. Samordna opptak må bli bedre på å kunne regelverket rundt dokumentasjon fra fagskoler, avslutter Thorsen.

KRSby har kontaktet Samordna opptak som ikke kunne kommentere saken. Saksbehandler fra HiOA har ikke besvart våre henvendelser.

Publisert:
Oppdatert:

Fikk avslag på studiesøknaden: Slik gikk det med Lars Emil

Lars Emil Thorsen fikk beskjed om at den gyldige skoledokumentasjonen hans var ugyldig. Nå har han kommet inn på studier likevel.

Oppdatert: