Aktuelt

Noe godt på hjertet? Hvorfor vente?

KOMMENTAR: Jahn Teigens død og folkets reaksjon har brakt meg styggelig nært et kritisk spørsmål: Er vi flinke nok til å ta vare på hverandre mens vi fremdeles har puls?

Publisert:
 • Fredrik Brimsø
Hvorfor vente med dette gode ord og kjærlighetserklæringer til folk er borte? spør Fredrik Brimsø.

Jahn Teigen, Norges kanskje eneste renheklede mannlige pop-stjerne ble 70 år. I ørten av dem levde han særdeles godt av og med musikk. Han fikk barn, han ga ut låter som sannsynligvis vil leve lenger enn de av oss som leser denne teksten, og han døde ungt, så sent som mulig.

Det er mer enn de aller fleste av oss får. Så når vi da får fulle Facebook-feeden av mennesker som erklærer sin kjærlighet og sitt savn, er det et vondt, men adekvat spørsmål som melder seg: Hvorfor vente med dette til han var borte?

 • Følg Byas på Facebook!

Døden aktiverer noe i oss. Det er flere ting ved menneskerasen som forundrer meg, men det som føles aktuelt nå er hvor dypt vi av og til må grave for å hente noe positivt – uten å forvente noe igjen. Å fortelle noen at de har gjort noe bra eller å erklære kjærlighet direkte kan føles vanskelig. Er det fordi vi da føler oss sårbare eller eksponerte?

Eller er det godt, gammelt «Rennesøy-skryt»? De som venter til personen er ute av rommet før de kommer med lovordene eller bare anerkjenner det som er terningkast tre?

Etter mine begreper bør en tale i en minnestund være litt som konklusjonen på en master-oppgave. En god oppsummering hvor man knytter punktene sammen uten at man bringer inn for mye nytt.

Og jeg er redd at mange av oss får for lite anerkjennelse for det vi gjør mens vi fremdeles puster, og at når døden inntreffer får man salige påminnelser om hva man nå plutselig mangler. Noen velvalgte minneord til våre tusen nærmeste facebook-venner kan spandere katarsis, men jeg tør vedde en rose på at det hadde veid tyngre om det ble sagt direkte til personen mens han eller hun fremdeles var i live.

LES MER:

Derfor blir vi lei oss når kjendiser dør

LES MER:

«Eg går inn i det nye året med ei heilt anna kjensle enn tidlegare; håp»

Som med alt annet er vi ulikt disponerte når det gjelder det emosjonelle. Hvordan vi oppdras og hvordan vi bearbeider følelser og inntrykk legger føringer for hvordan vi håndterer det vi har i og på hjertet.

Jeg har en tendens til å få litt fnatt av memes og hjerteformede bilder som deles i sosiale medier fra sider som heter slikt som «hjerteglitterkroken» og den slags. Ikke fordi det ikke kan være sannhet i det som står, men fordi det føles generisk.

Når skrøt vi av noen sist? Når var vi virkelig til stede for noen som behøvde det, uten at de trengte å spørre? Når delte vi ut en klem eller en high five, eller tekstet en «halloys!» til en gammel venn vi ikke har sett siden nummer tre meldte sin ankomst?

Og hvor godt kjenner vi hverandre, når alt kommer til alt? Hvordan har sidemannen-/kvinnen det hjemme, egentlig? Hvordan har barndommen påvirket hen? Føler hen seg verdsatt?

Det er ikke meningen å bli så altfor eksistensiell her, men dette er viktig.

Det er ingen av oss som velger å bli født, og en av få garantier vi får fra naturens side, er at én dag fins vi ikke lenger. Så da er det en særdeles god idé å ta vare på hverandre mens vi enda er her. Det trenger ikke å koste så mye mer enn åpenhet, tid og oppmerksomhet.

Og det har vi alle, der inne et sted.

FLERE KOMMENTARER FRA BRIMSØ:

LES MER:

Kjærleik, baby. Helst hver dag!

LES MER:

What? Har ikke ungen iPhone 11 ultra + og sko til tusen millioner?

LES MER:

Årsforbruk av dasspapir til støtte for Madla 2?

Publisert:
 1. Jahn Teigen
 2. Minneord
 3. Kommentarer

Kjærleik, baby. Helst hver dag!

KOMMENTAR: Når vi går all in 14. februar, betyr det at vi gjør en litt for slett jobb de øvrige 364 dagene?

Publisert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Elleve ting jeg savner nå
  2 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Umid fra Hundvåg startet Facebook-gruppe for å korona-hjelpe folk
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Gard har blogget om maten i Stavanger i 14 år
  11 MÅNEDER SIDEN
 4. KULTUR
  5 ting som er kult – og kjipt – med Stavanger om sommeren
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  «What? Har ikke ungen iPhone 11 ultra + og sko til tusen millioner?»
  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Korona: 5 ting du kan gjøre (som kan gjøre en forskjell)
  2 ÅR SIDEN