Slik tar du lappen billigst, ifølge trafikkskolene
Trafikklærerne Jannike Nesse Bondevik og John Arild Haugsgjerd mener det kan koste mer å ta førerkort på intensivkurs enn hva det koster å ta det over tid.
Trafikklærerne Jannike Nesse Bondevik og John Arild Haugsgjerd har jobbet lenge med opplæring av ferske sjåfører. Førstnevnte er fylkeskoordinator i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL) Rogaland, og sistnevnte har vært faglig leder ved Haugsgjerd Trafikkskole i 30 år.
De sier at det er vanskelig å anslå en snittpris for førerkort klasse B, siden folk har forskjellige utgangspunkt, men anslår at de fleste betaler rundt 40 000 kroner for førerkortet.
De går sterkt ut mot trafikkskoler som tilbyr såkalte intensivkurs, hvor du kan ta førerkortet på en uke for en tilsynelatende lavere sum.
– Det er juks og bedrag, sier Haugsgjerd.
Både han og Nesse Bondevik mener at det er er markedsføringstriks.
– Det er krav i læreplanen som du må kunne. Noen trafikkskoler som tilbyr dette, kan etter kurset fortelle deg at du slett ikke kan det du skal kunne, og at du derfor må ta flere kjøretimer hos dem. Det blir ikke akkurat billig, sier han.
– Best å lære det riktig fra starten
Trafikklærerne har begge opplevd at folk som har tatt intensivkurs, rett og slett ikke føler seg trygge i trafikken, og kommer til deres trafikkskoler for å ta hele løpet en gang til. Det blir fort dyrt.
De er opptatt av at det ikke finnes en snarvei til førerkortet. De anbefaler at folk bruker de timene og den tiden de trenger, slik at det blir tryggest mulig, både for egen og andres del.
For de fleste er det lureste å starte hos trafikkskolen, sier de.
– Da lærer du det riktig fra starten. Dersom du har lært noe feil, kan det være forferdelig vanskelig å endre, sier Haugsgjerd.
Når trafikkskoleeleven har lært det tekniske, kan de øvelseskjøre hjemme. Han tror det er lettere for eleven å trene på noe de har fått beskjed om på trafikkskolen, enn motsatt.
– Den norske opplæringsplanen er skrevet for en 16-åring og treningen bør starte snartest sammen med en trafikkskole, som har et opplegg som forklarer foreldrene som skal øvelseskjøre, hvordan de skal gå frem. Da blir førerkortet rimelig - men bonusen er mye tryggere elever på og etter førerprøven, sier Haugsgjerd.
Må modnes
– For de som ikke har muligheten til å kjøre hjemme, vil jeg anbefale mental trening, og tenke godt over det du gjorde under kjøretimen. Man skal ikke kimse av den mentale prosessen. Man må modnes, tipser Nesse Bondevik.
Hun tror også at det kan være lurt å kunne teorien på forhånd, slik at man ikke bruker mer tid på det i kjøretimene.
Trafikklærerne understreker at alle har forskjellig utgangspunkt - noen trenger mange kjøretimer, noen trenger færre. Noen bruker 50 000 kroner på lappen, og noen bruker 29 000. En kjøretime på 45 minutter koster i snitt 700 kroner.
– Å vite på forhånd hva totalprisen for en enkelt elev vil bli, er helt umulig å svare på. Det er som å spørre «hvor mye veier en fisk», sier Haugsgjerd og ler godt.
Nesse Bondevik tror at det kan være lurt å fordele kostnaden utover tid. Hun minner også om at et førerkort er en investering, og at du skal kjøre i mange år.
Trafikkskolen bestemmer
Hun er også opptatt av at det må være trafikkskolen som bestemmer hvor mange kjøretimer som trengs.
– De som øvelseskjører med deg hjemme, kan kanskje si at du ikke trenger flere kjøretimer, at «dette kan du jo», men den vurderingen må vi ta, sier hun.
Haugsgjerd vil også bort fra myten om at trafikkskoler forteller at elever trenger flere timer for å tjene penger.
– Vi tjener jo mer penger på å lære opp to elever, enn hva vi gjør på å ha mange kjøretimer med en person, sier han.
MER FRA BYAS:
– Folk tar bilde av bilen hver dag
Da trafikklærer Anders Ørland skulle bestille personlig bilskilt, kom navnet til ham. Det ble N00BZ. Han er derimot ikke den eneste i distriktet med kreative løsninger når det gjelder lærebiler.
Relaterte artikler
- AKTUELTDenne ungdomsskolen har fått sitt eget gamingrom4 ÅR SIDEN
- AKTUELTElevene har samlet alt du trenger i en kasse11 MÅNEDER SIDEN
- AKTUELTFylket vil legge ned populært skolefag: – Det var det eneste vi hadde som var litt spesielt2 ÅR SIDEN
- LIVSSTILFlyttet hjemmefra for første gang? Dette må du kunne4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILFlytte hjemmefra for første gang? Dette må du kunne3 ÅR SIDEN
- AKTUELTFikk ikke «Spis for 100»-tilbudet: – Da samboeren kom hjem med maten, ble jeg veldig overrasket4 ÅR SIDEN