Aktuelt

Til Roskilde med dødningskalle og kiste

Øystein Kvanneid (29) fra Kristiansand står bak en av de mest legendariske campene på Roskildefestivalen. I morgen starter årets festival.

Oppdatert:
 • Lena Rustan Fidjestad

Øystein er blant dem som sitter foran i køen når festivalen åpner. Hans musikalske høydepunkter i år er Stones, Stevie Wonder, Kavinsky og Outkast. Men Roskilde er ikke bare musikk for 29-åringen.

– Vi var de første som fikk gifte oss på Roskilde siden 1991. 700 til 800 mennesker kom for å feire oss på campen etterpå. Det hele var bare helt sinnsykt gøy! forteller Øystein om fjorårets festival, da han fikk sin Christine.

Øystein Kvanneid (t.v.) og Sebastian Reginaud på Roskilde i 2012. Foto: Christine Kvanneid / cecekaa.blogspot.com

Øystein Kvanneid (t.v.) og Sebastian Reginaud på Roskilde i 2012. Foto: Christine Kvanneid / cecekaa.blogspot.com

Med seg har han en stor kiste på slep, sin kone Christine Kvanneid og de resterende camp-medlemmene.

Dødningskalle

Kisten er dekorert med et oppreist kors, og en dødningskalle som troner på topp. Den heter Coffin Blaster, og danner grunnlaget for Coffin Camp – campen Øystein var med på å starte i 2007. Hvert år er de å finne på sitt faste territorium – agora C, plass C41.

Årets Coffin Blaster er klar for #rf2014 Foto: @coffincamp på Instagram

– Det startet i 2006, da jeg reiste ned til festivalen alene. Jeg så noen hadde med seg kasser med monterte bilbatterier, bilhøyttalere og bilstereoer inni. Neste år var den første kista klar, forteller Øystein.

Årets camp

I åtte år har han og en gjeng reist til festivalslettene for å lage fest. Hver kveld klokka 23.59 drar Coffin Camp-medlemmene med seg kisten rundt på området og spiller musikk, iført Datarock-tracksuits. Hundrevis av mennesker henger seg på.

Det er ingen tvil om at de er populære. I tre år, henholdsvis 2009, 2011 og 2013 har de blitt nominert til prisen «Årets camp» av festivalen. I 2009 kunne de smykke seg med tittelen «Dagens camp», på en festival som har opptil 100.000 besøkende hvert år.

IMG_4552x Coffin Camp har blitt nominert til årets camp på Roskilde flere ganger. Foto: Christine Kvanneid / cecekaa.blogspot.com

Roskilde-bryllup

Med mange gode fester og artister i hukommelsen, er det likevel ett Roskildeminne som troner høyere enn alle de andre.

En varm julidag i 2013 er rundt 50 gjester og en prest samlet på Roskildes hovedscene – Den Orange scene, hvor flere av verdens største artister har satt sine ben. Her skal Øystein og Christine gi hverandre sitt ja.

«For en fantastisk dag, for en fantastisk gjeng med mennesker, for en mann. Jeg smilte fra ende til annen, pratet med tusen forskjellige journalister fra forskjellige land, og jeg drakk øl. Masse øl. Og sånt er fint. Sola skinte, og i det de skrudde på de enorme scenelysene smeltet jeg som en isbit, samtidig som jeg måtte bite meg i leppa.

Her står jeg, lille Christine fra Drammen, på Roskildes hovedscene, selve hjertet til festivalen og gifter meg. Det er så latterlig sykt og himla fint. Det brant under conversene mine og øynene var fylt til randen med tårer.» skriver Christine på den populære bloggen sin, Weight of the World 7. juli, 2013.

Øystein og Christine ga hverandre sitt ja på Orange Scene på Roskildefestivalen 2013. Foto: Hildur Guðrún / cecekaa.blogspot.com

Kirkebryllup før festivalen

– Hvert år er det mange som søker om å bli viet på festivalen, men svært få får tillatelse, forteller Øystein.

Det var Roskilde selv som tok kontakt med paret, som hadde giftet seg formelt i kirken to uker før festivalen.

I tillegg til å være fast inventar på festivalslettene har både Øystein og Christine hatt mye kontakt med Roskilde fra tidligere. Christine har blant annet blogget for dem, og begge to har levert bidrag til festivalens Facebook-side.

Is og øl

– Etter vielsen fikk vi sitte backstage med sjokolade, jordbær og champagne på bordene. I tillegg kom to golfbiler fullastet med is og 200 øl, sier brudgommen.

IMG_7532x

Vender alltid tilbake

Senere var det fest på campen, med 700-800 mennesker som ville feire paret. I år – på bryllupsdagen tirsdag 1. juli satser de på at festen blir enda større, og enda bedre.

– Den blir verdt å få med seg! Fem-seks vennecamper kommer med sine stereoer for å lage en svær fest, forteller Øystein.

– Hva som er grunnen til at jeg alltid vender tilbake? Det er helt enkelt fordi det er helt fantastisk god stemning. Folk får en helt annen mentalitet der. De blir flinkere til å dele, og passer på hverandre.

– For noen år siden la jeg og Christine oss ned på plenen for å slappe av og høre på Mew, et stykke fra scenen. En gjeng med dansker dannet en ring rundt oss, for å passe på at ingen tråkket på oss, svarer kristiansanderen.

Blir hippier

Han forklarer at selv de mest harry som drar på Roskilde kommer hjem som hippier.

– Jeg har sett det skje flere ganger. For noen endrer det rett og slett hele livsperspektivet, fortsetter han.

IMG_4418x

Roskilde-tips

– Helt til slutt – har du noen Roskilde-tips å dele med våre lesere?

– Ikke camp i en dump i tilfelle regn. Bruk god tid på å sette opp teltet ordentlig. Og husk dopapir! Det er det absolutt viktigste. I køtider er det mange papirtomme doer som er ledige. Etter en uke med øl og drittmat vil du helst slippe å dra med deg avispapir på do.

– Et annet generelt festivaltips er gå mye rundt. Utforsk! Roskilde er flere kvadratkilometer stort. Mange gjør mye ut av campene sine, med temaer og stereoer. Det er også spredt kunst utover hele festivalområdet. Det er utrolig mye å se, avslutter Øystein.

Følg Coffin Camp på Instagram for daglige oppdateringer fra livet på Øysteins camp under årets Roskilde.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Bryllup
 2. Festival

Slik ble Sabeltann Steve Aokis gave til Palmesus

Her er den utrolige historien om hvordan én ide og to karer med pågangsmot skapte Nordens største strandfest!

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Palmesus 10 år: – Har vært et dødsgøy eventyr
  3 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  KRSby-trynet: Ketil Børstein Stensrud
  6 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  – Hun er rett og slett skikkelig kul!
  7 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Video: Lørdag på Palmesus
  7 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Gallows: – Dere blir de første som får vite dette
  7 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Bildedryss: Måkeskrik-lørdag
  7 ÅR SIDEN