Kristiansandere startet organisasjon for å hjelpe flyktninger: – Folk tror at krisen er over, men det er den overhodet ikke

Med slagordet «For the One» vil vennegjengen fra Kristiansand skape bevissthet rundt flyktningkrisen, og hjelpe mennesker på flukt.

Publisert:
Malene Hallandvik (26) (f.v.), Magnus Hallandvik (21) og Caroline Hervik (21) har sammen med kompisen Jean Christian Rugamba (23) (ikke avbildet) startet organisasjonen Reaching.

– Det er mindre fokus på flyktningkrisen nå for tiden, men det kommer fortsatt ukentlig båter til de greske øyene, forteller Malene Hallandvik (26).

Sammen med lillebroren Magnus (21) og vennene Caroline Hervik (21) og Jean Christian Rugamba (23), startet de i april organisasjonen Reaching.

De jobber for å bedre hverdagen til de som lever på flukt, og å skape bevissthet rundt den fortsatt pågående flyktningkrisen.

LES OGSÅ:

LES MER:

PT-Andrew hjelper barn i Zambia: – Sterkt å se barn uten klær og sko

Reaching driver for tiden arbeidet sitt på øya Chios i Hellas.

– Vi innså at her kan vi faktisk utgjøre en forskjell

Ideen startet i 2015, da Malene besøkte den greske øya Chios med organisasjonen Dråpen i Havet.

Den gang var det betydelig flere frivillige der enn i dag. Hun forteller at selv om de som er der nede nå gjør en god jobb, er det få organisasjoner igjen på øya, og det er fortsatt stort behov for flere.

– Folk tror at krisen er over, men det er den overhodet ikke, sier broren Magnus, og fortsetter:

– Det var vanskelig å ikke reise tilbake etter første gangen vi var der. Vi innså at her kan vi faktisk utgjøre en forskjell, for her er det ikke så mange andre organisasjoner. Når vi har fokus på et bestemt sted, så har vi også mulighet til å hjelpe regelmessig.

Akkurat nå er hovedfokuset til organisasjonen å rekruttere flere frivillige.

Ser ansiktene bak statistikken

Den frivillige organisasjonen håper å hjelpe flyktningene på flere plan.

– Slagordet vårt «for the one» betyr at vi skal se den enkelte og kunne være der for folk som trenger oss. Vi vil prøve å hjelpe med og dekke de grunnleggende behovene, men også det mentale, sier Magnus.

– Det blir litt spesielt når du plutselig får et ansikt oppi alle tallene, sier Caroline, og fortsetter:

– Det er jo snakk om millioner av flyktninger i verden. Plutselig får du et ansikt på dem, og blir kjent med både navnet og historien deres. Det gjør stort inntrykk på deg.

For min egen del er det de flotte menneskene som lever under elendige forhold som motiverer meg til å bruke tiden min på dette her
Ved hjelp av donasjoner inviterte Reaching med seg 25 gutter fra leiren for å spise middag ute på restaurant og se Champions League-finalen på kvelden.

Arrangerte sosial kveld med CL-finale og restaurantbesøk

Et av tiltakene Reaching har gjort, er å samle inn penger slik at de kunne arrangere en fotballkveld med flere av guttene i flyktningleiren. De tok med guttene på en restaurant utenfor leiren og så Champions League-finalen.

Kristiansanderne forteller at det å bli kjent med flere av ungdommene i flyktningleiren, gjorde det vanskelig å reise igjen. De får ofte oppdateringer på hvordan det går på øya.

– Vi fortsetter å ha kontakt med dem selv når vi har reist, sier Magnus.

– Kan det være en risiko for dere å knytte seg for mye til de dere hjelper?

– Det er jo mange sterke historier og usikre skjebner, men vi føler oss ydmyke som får muligheten til å bli kjent med disse menneskene, og høre deres historie, sier Malene.

– Og så er risikoen mye større for dem. Det er jo de som står i disse tingene hver dag, sier Caroline.

Det er utrolig hvordan mennesker som har vært igjennom så mye, klarer å vise så mye glede.

Et todelt arbeid

Arbeidet til Reaching er todelt. Når de er hjemme i Norge består jobben hovedsakelig av å samle inn penger og øke bevisstheten rundt den fortsatt pågående flyktningkrisen. Nylig arrangerte de en basar på Odderøya til inntekt for arbeidet deres i Hellas. De har i tillegg mottatt mange bidrag fra lokale forretninger og aktører.

På Chios samarbeider de med FEOX, en lokal organisasjon drevet av to greske brødre. FEOX deler blant annet ut tøy, sko og bleier, og arrangerer aktiviteter i leirene, hvor livet kan være ganske stillestående.

– Samarbeidet med FEOX gjør det lettere å se hvilke behov som er der, slik at pengene kommer til de som trenger det mest, og sånn at vi kan kartlegge hvor behovene er, sier Magnus.

Her bærer Reaching med seg sko til flyktningleiren, som er en stor etterspørsel.

– Det er mye som er utenfor vår forståelse, og mye som fortsatt overrasker oss

– Har dere møtt på noen motgang siden dere startet opp i april?

– Det har vært mye mer arbeid enn vi hadde forventet. Mange formaliteter og mye man ikke engang tenker på at må ordnes og tenkes på, men det har absolutt vært verdt det, sier Magnus, som nylig fullførte en bachelor i markedsføring og ledelse.

– Det er mye som er utenfor vår forståelse, og mye som fortsatt overrasker oss. Det er utrolig hvordan mennesker som har vært igjennom så mye, klarer å vise så mye glede. sier Caroline.

– Det er mye av det vi blir fortalt som er vanskelig for oss å forstå. Krisen er også en påkjenning for Hellas, og vi har møtt på noen uventede situasjoner. Man føler seg veldig ydmyk som har muligheten til å hjelpe. For min egen del er det de flotte menneskene som lever under elendige forhold som motiverer meg til å bruke tiden min på dette her, forteller Malene, som har studert sosialt arbeid, og som nå jobber som miljøterapeut.

Akkurat nå er hovedfokuset til organisasjonen å rekruttere flere frivillige.

– Jo flere vi er, jo mer kan vi gjøre. Det er stort behov for flere hender, avslutter hun.

LES OGSÅ:

LES MER:

Hjalp flyktninger i Hellas: – Umulig å holde tårene tilbake

Publisert:

Atle (27) feiret jul i en flyktningleir: – Du blir veldig bevisst på hvor privilegert du er

Mens du var på vei hjem til jul, dro Atle Førsvoll fra Stavanger til dem som ennå ikke har et hjem å gå til.

Oppdatert: