Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

Apple melder om sikkerhetshull som rammer selskapets telefoner, nettbrett og datamaskiner. I verste fall kan hackere ta fullstendig kontroll over enhetene.

Publisert:
  • NTB
Apple melder om et sikkerhetshull som potensielt gjør at hackere kan ta fullstendig kontroll over enheter. Brukere bes oppdatere programvaren.

Apple sier at det er «klare over en rapport om at denne svakheten kan ha blitt aktivt utnyttet». Selskapet publiserte to sikkerhetsrapporter om saken onsdag.

Sikkerhetseksperter råder folk til å oppdatere operativsystemet på rammede enheter. Det er snakk om Iphone 6S og alle senere utgaver, flere Ipad-utgaver, blant dem alle Ipad pro, og Mac-datamaskiner som bruker operativsystemet Monterey.

Også noen Ipod-utgaver er rammet.

Selskapets forklaring er at en hacker kan få full administratortilgang til enhetene, og slik styre enheten som de vil.

LES MER:

Nå kan du omsider reparere Iphonen selv - med Apples velsignelse

Folk som særlig må passe på at de har oppdatert programvaren, er «folk i offentlighetens søkelys», som aktivister eller journalister, som kan være mål for sofistikert, statlig spionasje, sier Rachel Tobac, som leder datasikkerhetsselskapet Socialproof Security.

Israelske NSO Group er blant dem som er kjent for å identifisere og utnytte slike hull i sikkerheten. Selskapets programvare Pegasus infiserer telefoner og andre kommunikasjonsverktøy i det stille og spionerer på eierne ved blant annet å skaffe seg tilgang til kamera og mikrofon.

Det er tidligere kommet meldinger om at Pegasus er blitt brukt mot politikere, aktivister og journalister i en rekke land. Ifølge Amnesty har elleve regjeringer kjøpt programvaren.

LES MER:

Slik vil Apple erstatte passordene for godt

LES MER:

Smeltende smilefjes og forførende lepper. Hva betyr de nye iPhone-emojiene?

Publisert:

Skulle åpnet i mars, men nå er de endelig i mål: – Har vært som en drøm

Nå blir det mulig å kjøpe seg burritos, nachos og en hel del andre meksikanske klassikere i Steinkargata i Stavanger.

Publisert: