Ny forskning om russetiden: Russejenter frykter å bli stemplet som «løse»

Doktoravhandling viser hvordan jenter og gutter snakker ulikt om russetiden - og hva de var med på.

Publisert:
  • Line Pevik
Jenter og gutter snakker ulikt om seksuelle opplevelser de hadde i russetiden, viser doktoravhandling.

– For eksempel kan det å kline med mange på en kveld være ekstremt flaut på andre fester, men i russetiden er det sett på som mer normalt og noe av det som er tiltrekkende og gøy med feiringen.

Det sier Eivind Grip Fjær til kjonnsforskning.no. Han har skrevet en doktoravhandling om festmoral, og har blant annet sett på hvordan jenter og gutter snakker ulikt om seksuelle opplevelser de hadde i russetiden.

Der fant han forskjeller:

  • Jentene snakket gjerne om hva de ikke hadde gjort og fortalte om andre som var mer «ekstreme» enn dem selv. De distanserte seg fra de mest drøye handlingene, og så det som en fare å bli sett på som «løs» i ettertid - selv om de kunne være like delaktig i «hooke-kulturen» som guttene.
  • Guttene skapte ikke en slik hypotetisk person de sammenlignet seg med. Guttene kunne mer åpent dømme andres utagerende atferd, og de som hadde vært mer promiskuøse selv, kunne posisjonere seg som noen som hadde vært ungdommelige og ikke latt anledningen gå fra dem.

Fjær mener måten menn og kvinner snakker ulikt om seksuelle erfaringer på, er med på å opprettholde en seksuell dobbeltmoral der menn er friere i måten de omtaler dette på.

– Vi var ikke helt forberedt på å finne disse kjønnsforskjellene, så vi måtte gjøre analysene etter alle intervjuene var gjennomført, sier Fjær.

Doktorgraden er også omtalt hos Forskning.no.

LES MER:

Se bildene fra Landstreffet: – Suksessfaktoren er at russen tar ansvar

LES MER:

Flere russebusser ble sprayet i kumøkk under rulling: – Føles som vi blir straffet for å være russ

Publisert:

Reiser på russetur til Rhodos: – Vi hadde jo hørt skrekkhistorier

Det blir mer og mer populært å starte russetiden på Rhodos, allerede før tredje året på videregående skole. To russegrupper fra Stavanger var i sommer på russekro i Syden.

Oppdatert: