Beordret til å stenge, likevel holder flere åpent: – Det er forkastelig

Serveringsstedene mener selv de ikke gjør noe galt. Utelivskollega André Kvilhaug i Pjolter & Punsj kaller dem kriseprofitører.

Daglig leder ved Pjolter & Punsj, André Kvilhaug, har selv stengt utestedene sine i sentrum og østre bydel. Flere av kollegene i bransjen holder derimot åpent. – Det er etisk forkastelig. Kriseprofitering, sier Kvilahug.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Beskjeden fra myndighetene var klokkerklar. Store deler av Norge er nå stengt, unntatt kritiske samfunnsfunksjoner. Det er ikke samfunnskritisk å koke suppe på et utested, sier Kvilhaug til Byas.

Torsdag kom Helsedirektoratet med nye restriksjoner for å begrense spredningen av koronaviruset. Statsminister Erna Solberg kalte restriksjonene de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid.

Dette rammet også utelivet. Alle serveringssteder ble beordret stengt, med unntak av serveringssteder hvor det foregår servering av mat (se faktaboks).

Da mener Kvilhaug at det er naturlig at restaurantene holder åpent, ikke skjenkesteder som har noe å bite i på menyen.

– Det er etisk forkastelig. Kriseprofitering, er den klare dommen fra Kvilhaug.

Les også

Alle serveringssteder må stenge dørene: – Et dramatisk, men korrekt grep

Flere hadde åpent

Da Byas var ute i Stavangers gater i 21-tiden torsdag kveld, var det flere utesteder som hadde åpne dører.

– Vi har matservering. På menyen er fire faste retter, i tillegg til noen som varierer fra dag til dag, sier stedfortreder ved Frk. Pil, Stian Edvardsen.

– Men er ikke Frk. Pil mer et skjenkested?

– Jeg er enig i det, men vi prøver også å gjøre noe med det. Vi skal også være et spisested, sier Edvardsen.

Stedfortreder ved Frk. Pil, Stian Edvardsen.

Denne kvelden er det rundt 25 personer i lokalet hans. Litt lengre opp i Fargegata er det også et utested som holder åpent.

– Serveringssteder med matservering er unntatt restriksjonene. Derfor har vi valgt å ha åpent, forklarer daglig leder ved Finkel, Marius Berg.

Denne kvelden var det sju gjester ved Finkel. Berg forteller at på menyen står blant annet toast, suppe og nachos.

– Så lenge vi har kontroll på kapasiteten, mener jeg ikke at vi gjør noe galt, sier Berg.

Ikke særlig folksomt i Fargegata like etter klokka 21 torsdag kveld. Finkel, til venstre i bildet, holdt derimot åpent.

Ny informasjon fra kommunen

Uvissheten rådet hos skjenkestedene da ordførerne på Nord-Jæren strammet inn reglene lokalt på onsdag. Så kom Helsedirektoratets nasjonale krav dagen etter.

Fortsatt praktiseres restriksjonene ulikt. Dette er noen av eksemplene Byas kjenner til:

  • Frk. Pil stenger matserveringen klokka 21.00, men har fortsatt åpent til skjenketiden slutter klokka 01.30.
  • Finkel stenger matserveringen og skjenkekranene samtidig. Dermed stoppes mat- og alkoholsalg klokka 01.30.
  • Newsman lager ikke mat selv, men får mat av en annen leverandør som utestedet selger i baren.
Burgers & Beers var det eneste serveringsstedet som hadde åpent blant sjøhusene på Skagenkaien torsdag kveld.

Rett før klokka 13.00 fredag sendte Stavanger kommune ut et nytt informasjonsskriv til bevillingshavere i byen. Her blir unntaket for utesteder som serverer mat nevnt:

«Vi ønsker å presisere at dette unntaket kun gjelder for spisesteder/kantiner som allerede før disse restriksjonene ble vedtatt, hadde et reelt mattilbud som del av sitt konsept og sin ordinære drift. Det er kun disse stedene som nå har mulighet til å fortsette sin ordinære drift», skriver juridisk rådgiver i Stavanger kommune, Linn Sliper, i e-posten.

Videre kommer det fram at alle som stenger matserveringen på et gitt tidspunkt, er nødt til å stenge alkoholserveringen samtidig. Dette vil også gjelder restaurantene som vanligvis blir til barer senere på kvelden.

Kommunen varsler også at skjenkekontrollen vil gjennomføre stikkprøver for å se om Helsedirektoratets restriksjoner blir fulgt.

Les også

Går sammen om å tilby gratis levering til take away-kunder

Frk. Pil hadde torsdag kveld rundt 25 gjester inne i lokalet, i tillegg satt noen gjester utenfor på uteserveringen.

– Må få konsekvenser

Informasjonsskrivet sier derimot ingenting om forskjellen mellom utesteder med matservering og restauranter.

Kvilhaug har selv blitt nødt til å stenge og permittere ansatte. Han forstår at han kan framstå bitter når han går ut og kaller andre for kriseprofitører.

– Det er helt fair av andre å kalle meg bitter, men jeg mener alle har et ansvar for å være med på denne dugnaden. Når restriksjonene fra myndighetene er så klare, synes jeg at det er forkastelig at andre ser profitt i det, sier han.

Selv regner han med at bedriften hans kommer til å tape rundt 200 til 300.000 kroner på å stenge dørene i de to ukene restriksjonene gjelder.

Men ingen vet sikkert hvor lenge koronakrisen vil vare, og om Kvilhaug får gå på jobb igjen i slutten av mars.

– Vi er en bransje som driver med små marginer, men vi er ikke en samfunnskritisk bransje. Norge har ikke vært i et lignende scenario siden krigen. Det at folk driver på denne måten mener jeg må få konsekvenser, hvis ikke så mister folk fullstendig respekt for de restriksjonene myndighetene kommer med, sier Kvilhaug.

Publisert: