Slik forbereder universitetet seg til å ta imot 12.000 studenter igjen
Tre scenario avgjør hvordan din studiehverdag blir.
Mellom april og juni har en arbeidsgruppe jobbet fram tre ulike løsninger for hvordan undervisningen skal foregå på Universitetet i Stavanger (UiS).
Dette har universitet delt inn i tre ulike scenario:
1: Heldigital undervisning
Få eller ingen studenter på campus. All undervisning skjer digitalt.
2: Kombinasjon av digitale og fysiske forelesninger
En større mengde studenter på campus. Forelesninger med få studenter skjer på campus, mens større forelesninger må følges digitalt.
3: Full åpning
Ingen restriksjoner på hvor mange studenter det vil være på campus. Det legges opp til at de fleste studentene må møte fysisk til forelesning.
– Per nå er det scenario nummer to, altså en kombinasjonsløsning, som er mest aktuell, sier prorektor for utdanning ved UiS, Astrid Birgitte Eggen.
Kompleks og utfordrende løsning
Da koronapandemien rammet Norge, var universitetene blant flere institusjoner som måtte stenge.
Undervisning kunne ikke foregå som normalt og UiS var forberedt på at dette heller ikke ville være tilfellet når studentene skulle starte et nytt semester i august.
– Vi planlegger nå for det vi tror kommer til å skje. Likevel må vi være i beredskap og forberede oss på at det kan bli aktuelt å flytte all undervisning over på digitale flater, sier prorektoren.
Dette er de mest populære studiene ved UiS
Planene gikk i vasken for Lizelle og 240 andre UiS-studenter
Eggen sier at den mest utfordrende og komplekse løsningen er nettopp scenario to, som UiS regner med å ta i bruk.
– Det går på smittevern og å begrense antall studenter i hvert enkelt undervisningslokale. Timeplanleggingen blir mer kompleks, og de ulike fakultetene må ta stilling til hvilke studentgrupper som skal få undervisning på campus, sier Eggen og er rask med å legge til:
– Men førsteårsstudenter prioriteres. De som er nye, enten på bachelor- eller masternivå, skal få campusundervisning, sier hun.
Ønsker flest mulig på campus
Arbeidsgruppa som jobbet fram de ulike scenarioene, hadde blant annet representanter fra universitetsledelsen, studentservice, IT og studentene.
Studentenes representant var tidligere nestleder for utdanning i Studentorganisasjonen (StOr), Philip Lundberg Jamissen.
Han tok nylig over ledervervet i StOr.
– Vi er svært fornøyd med hvordan de tre scenarioene er satt sammen. Helst skulle vi sett at vi gikk for scenario tre, full åpning, men det ser vi at ikke er mulig, sier Jamissen.
– Hvorfor ønsker dere mange på campus midt i en pandemi?
– Ikke som sild i tønne, men så mange det er hensiktsmessig å ha. Det er bedre for studentene dersom de kan være på området og snakke med andre studenter og forelesere, sier Jamissen.
Slik blir Fadderfestivalen 2020: Satser på konserter, faddertelt og flere arenaer
Fortsatt risiko
StOr-lederen forteller at det også er opprettet en tiltaksgruppe for å øke de ansattes digitale kompetanse i forkant av studiestart. I denne gruppa inngår også tre nyansatte universitetslektorer som er rekruttert på grunn av den unormale situasjonen.
Hvor lenge undervisningen på UiS vil være i en unntakstilstand, tør ikke prorektor Eggen å spå.
– Myndighetene sier at det fortsatt er en risiko for lokale smitteutbrudd. Vi regner med å ha redusert kapasitet hele høsten, så får vi se hva som skjer til våren.
UiS har åpnet for noen skoleeksamener på campus
Universitetet i Stavanger vil avholde noen skriftlige eksamener fysisk på universitetets område. Prorektor for utdanning sier hun har forståelse for studenter som føler at de blir satt i en vanskelig situasjon.
Relaterte artikler
- AKTUELTStudie om studentenes helse: – Svært bekymringsfullt2 ÅR SIDEN
- AKTUELTRegjeringen åpner for fysisk undervisning: UiS åpner delvis neste uke2 ÅR SIDEN
- AKTUELTBlåmandag for Emilie og 300.000 studenter: – Beskjeden kom latterlig seint2 ÅR SIDEN
- AKTUELTStudenter mener ny timeplan truer familieliv, fritidsaktiviteter og økonomi3 ÅR SIDEN
- AKTUELTNy StOr-leder: – Studiestart er blant de største utfordringene vi står overfor akkurat nå3 ÅR SIDEN
- AKTUELTStudentpakken: Slik skal ti millioner kroner komme deg til gode2 ÅR SIDEN