Aktuelt

– Kunnskap er makt og kvinner må ta sin del av det

Rundt 200 jenter fra videregående skole møtte opp. Målet bak eventet er å få flere jenter til å studere og jobbe innenfor den mannsdominerte bransjen, for teknologien trenger kvinner.

Publisert:

 • Tollef Jacobsen
 • Astri Reigstad Sjursen

Teknologiaften 2020 samlet rundt 200 jenter som fikk informasjon om utdanning og jobb innenfor teknologi. FOTO: Astri Reigstad Sjursen

– Kunnskap er makt. I det digitaliserte samfunnet vi lever i dag, så er det de som har kunnskap om de digitale løsningene, som har makt til å endre samfunnet. Og den makten kan ikke bare ligge hos menn, den må kvinner også ta sin del av, sier næringsminister Iselin Nybø, som onsdag kveld fikk æren av å åpne Teknologiaften 2020.

Dette er det første Stavanger-eventet Nybø har vært på siden hun fikk ny ministerpost, som underholdning, mat og inspirasjon for jenter som ønsker å studere teknologi.

– Jeg synes det er stas å bli spurt om noe så viktig. Jeg håper jentene sitter igjen med et inntrykk av at teknologi gir uendelig med muligheter, sier Nybø.

 • Følg Byas på Facebook!

Iselin Nybø hadde det kjekt med robotene FOTO: Astri Reigstad Sjursen

Lang dag

I år kom 200 jenter fra videregående skoler i hele Rogaland. I tillegg til et par fra Kristiansand, jentene fikk beskjed om arrangementet av en lærer.

Jentene var på skolen før de reiste med toget til Stavanger. Det blir en lang dag, de er ikke hjemme igjen før rundt klokken to om natta.

Luca Østerdal Kirkbakk, Karoline Finne, Helene Vollen og Stine Malen Kvamme har reist fra Kristiansand for å være med på arrangementet. FOTO: Astri Reigstad Sjursen

– Vi har vært rundt og sett. Nå er vi veldig sliten siden vi har vært på toget i tre timer, sier Karoline Finne.

LES MER:

«Hvor mye betyr karakterene når jeg skal få meg jobb?»

Kristine Mellemstrand er interessert i teknologi, og ønsket å se hva som finnes, hun endte derfor opp på arrangementet, og fikk prøve VR-briller. FOTO: Astri Reigstad Sjursen

UiS tar ansvar

Roboter, babydukker og VR-briller var noe av det man kunne se på stand på Teknologiaften 2020, og selvfølgelig photobooth!

Flere lokale industrier og bedrifter stod også på stand og viste fram teknologi som jentene fikk prøve. Arrangementet er et samarbeid mellom UiS, NHO og NITO. De to sistnevnte arrangerer tilsvarende events flere ganger i året, over hele landet. UiS var for første gang med i fjor, og stilte sterkt i år også.

– Jeg synes det er veldig fint at UiS tar det ansvaret med å informere og inspirere ungdomsskoleelever til å velge teknologifag, sier Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland.

Tone Grindland og Iselin Nybø med treningsdukken NeoNatalie, på Laerdal Medical sitt stand. FOTO: Astri Reigstad Sjursen

Kommunikasjonsrådgiver ved det teknisknaturvitenskapelige fakultetet på UiS, Mari Løvås, tror mangfold vil forbedre teknologien.

– Vi vil at alle jenter som er interessert skal komme, de trenger ikke ha tenkt på teknologi før, bare de kommer her med et åpent sinn og har lyst å bli inspirert, sier Løvås.

Etter stand, ble det middag inne i Atlantic Hall, hvor seks rollemodeller fikk inspirere jentene.

– Det er ekte jenter og damer som skal fortelle hvorfor de valgte den teknologiske retningen. Det er deres historier, sier Løvås.

Etter stand, var det klart for middag og inspirasjon. FOTO: Astri Reigstad Sjursen

LES MER:

Utvekslingsstudenter ved UiS: Dette ønsker de å oppleve

LES MER:

Christina (24) begynte på studiet hun alltid hadde drømt om. Men det gikk ikke som planlagt

Publisert:

 1. Teknologi
 2. Rogaland
 3. Iselin Nybø
 4. Student
 5. Videregående skole

Klare for «Jentemiddagen 2020»: – Skal bli større og bedre for hvert år

Årets jentemiddag er symbolsk nok flyttet til kvinnedagen. Én av foredragsholderne er kanskje spesielt omdiskutert.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  18 ting du kan gjøre denne helga
  5 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  Russen om avlysningen: – Dette er nok det beste for alle, dessverre
  5 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  På dette området er det langt fra likestilt: – Det er brutalt
  6 MÅNEDER SIDEN
 4. KULTUR
  Kjekke ting som skulle skjedd denne helga
  5 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  100.000 tonn tyggis-plast havner i havet hvert år: Sjekk oppfinnelsen til denne gjengen!
  3 MÅNEDER SIDEN
 6. KULTUR
  Torsdag går startskuddet for årets russefeiring: – Håper vi kan få rullet sammen hele gjengen
  3 MÅNEDER SIDEN