Derfor regner det ute, mens sola skinner på yr.no

Synes du været som blir meldt har vært skiftende og ustabilt i sommer? Her får du svaret på hvorfor.

Oppdatert:
Meteorologisk institutt melder at helgen vil ha mye varierende vær, slik som den siste måneden har vært preget av.

– Det har vært skiftende vær i hele sommer, og det er ikke så lett å få det fram i de simpleste formidlingsformene som et lite symbol. Yr.no er så mangt, så bruker man litt tid på det, så vil man få et større bilde enn bare det symbolet, forteller vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Vibeke Thyness.

LES OGSÅ:

LES MER:

Nå kan du finne veldig billige reiser fra Kjevik til Syden

Sommerværet gjør det vanskelig for meteorologene

– Er det vanskeligere å melde været om sommeren?

– Det kommer an på hva slags sommer det er. Hvis det er et blokkerende høytrykk som sperrer været, er det lett å melde. Det har vi ikke hatt i år. Om sommeren dekker værsystemene mindre områder, som gir mer lokale variasjoner i været enn vi ser om høsten og vinteren.

Thyness forklarer nærmere:

– Store lavtrykk fra havet er lettere å forholde seg til, og gjør det lettere å forutsi været. Men disse sommer-lavtrykkene er mindre, og har ingen klar retning. Da gir det oss litt problemer, og gjør det vanskelig å si noe konkret siden de er så lokale. Varselet oppfattes da som litt uklart, og det er jo fordi det er litt uklart. Værtypen gjør at det er dønn umulig å være presis om tid og sted, selv om man kan si noe om værtypen, forklarer Thyness.

– Det lå byger i området rundt

Hvis man i dag tidlig tok en kjapp sjekk på været for Kristiansand på yr.no, ville man se en sol med liten sky. Altså en god værmelding. Midt på dagen i dag kommer det plutselig en regnbyge og mye vind. Thyness sier at man må være litt lur når man sjekker yr.no.

– I dag var det meldt sol med sky, og så kom det regn. Men hvis du hadde sett på et kart over området, lå det byger i området rundt. Det var tilfeldig at det ikke lå over Kristiansand akkurat da det ble meldt inn. Man må være litt lur når man sjekker yr, og prøve å skjønne hva slags værsituasjon vi er i.

Et tips fra meteorolog Thyness er å sjekke områder i nærheten av Kristiansand, men også ta seg tid til å se på de ulike kartene – Ikke bare på symbolene.

– Både kartene som viser prognose, og kartet som viser nedbør. Få litt fugleperspektiv. Hvis man ser at det regner noen kilometer borte, er sannsynligheten stor for at det kan komme til deg og.

LES OGSÅ:

LES MER:

Storesøster talte for Marie (17): – Treningsmiljøet betydde veldig mye for henne

På storm.no treffer de i denne omgang bedre med kristiansandsværet, med varslet regn.

– Vi er inne i tordensesongen nå på Sørlandet

Helgens vær er også preget av byger og varierende vær. Det starter med kraftig regnvær i morgen.

– I løpet av morgentimene i morgen vil det skye til. Det begynner å blåse fra øst, og så kommer regnet utover formiddagen. Da vil det regne ganske sammenhengende og lenge, og forholdsvis intenst fram til kvelden. Vi tror det vil komme rundt 20 millimeter i løpet av morgendagen, og kanskje så mye som 40 millimeter enkelte steder. Det er så pass mye nedbør at det er satt opp obs-varsel på yr.no, melder Thyness.

Dette vil ifølge vakthavende meteorolog passere, og så letter det opp. Fredagen vil inneholde enkelte byger, samt mulighet for torden.

– Det kan være enkelte tordentilfeller i systemet i morgen og, men vi tror ikke det er så utbredt. Det kan også komme noe torden i helgen. Vi er inne i tordensesongen nå på Sørlandet, forteller hun.

Ser man stort på det, er ikke Sørlandet helgens taper på værfronten.

– Når vi ser Norge under ett kommer ikke Sørlandet verst ut. Det kan komme enkelte byger, men store deler av helgen har oppholdsvær, skyet eller delvis skyet, så det blir ikke aller verst. Men det blir ikke veldig varmt, med opp mot 20 grader på dagtid og vind fra vest som kjøler ned, melder Thyness.

LES OGSÅ:

LES MER:

Nora (20): – Mange vet ikke hva veganisme innebærer

Publisert:
Oppdatert:

Festivalværet: Blir det sol og sydenstemning?

Mange av dem som klikker seg inn på yr.no og storm.no kan få seg en skinnende overraskelse i dag. Men blir det virkelig sol?

Oppdatert: