Leon tar med seg 25 «drittunger» til Stavanger

Gatekunstneren fant inspirasjon i sin egen datter. Ikke fordi hun var ufordragelig, men fordi han visste at hun kom til å bli det.

Leon «Dotmasters» Seesix legger tapetet på den grå veggen, så skal den dekoreres med rampete barn.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Barn ser gjerne søte og uskyldige ut, men bare vent. De blir drittunger til slutt, sier Leon «Dotmasters» Seesix.

Han trykker stensilen mot veggen og lar sprayboksen gjøre jobben. Det samme rosa mønsteret skal dekke hele den grå veggen som leder ned mot undergangen like ved Scandic-hotellet.

Det at barn er rampete, ufordragelige, på godt norsk drittunger, er også et mønster som går igjen, mener kunstneren.

– Hvor mange barn har du?

– Ett! Det er mer enn nok, kommer det kjapt fra Seesix.

Tapetet skal forestille en vegg i et hjem. – Gatekunsten har blitt så populær at den havner i stua til folk. Nå tar vi med stua ut på gata, sier Seesix.

«Rude Kids»

For fire år siden begynte gatekunstneren fra London å dekorere vegger med rampete unger som blant annet tagger, slåss og rekker finger.

Kunstprosjektet fikk navnet «Rude Kids», og inspirasjonen fant han i sin 10 år gamle datter. Ikke fordi hun var så rampete, men fordi at han visste at hun kom til å bli det.

– Og det stemte, jeg klarte å se inn i framtiden, sier Seesix om datteren som nå har blitt 14 år gammel.

De rampete barna finnes på veggene i byer som Aberdeen, Paris og London, men også på Bali og New Zealand har rampungene slått til.

LES OGSÅ:

Les også

Elisabeth (32) gir bort noen helt spesielle postkasser til naboene sine

Les også

Tegner til 100.000 følgere på Instagram: – Trodde aldri jeg kom til å bli flink

Trist og kjedelig

Det er Vegvesenet og Nuart som samarbeider om gatekunsten i undergangen.

– Det er mange som passerer denne triste og kjedelige undergangen hver dag. Vi ønsker å få folk til å stoppe opp og la seg bli inspirert, sier daglig leder av Nuart, Karen Wolden.

Daglig leder i Nuartfestivalen, Karen Wolden og prosjektleder Vegar Ulvestad Halvorsen. Totalt skal to vegger i undergangen dekoreres.

Byas omtalte prosjektet i mars, men da var hverken kunstner eller tema bestemt. Nuartledelsen landet på den britiske gatekunstneren på grunn av hans tette tilknytning til byen. Han står bak flere gatekunstverk i Stavanger og har vært en sentral skikkelse i oppbygningen av Nuart siden 2005.

– Det er sjeldent uregjerlige eller rampete barn blir feiret eller hyllet i offentlig rom; men som vi nylig har sett med Greta Thunberg og skolens streik for klimaendringer, er det kanskje nettopp denne typen barn, som rekker tunge til konformitet og det etablerte, som er fremtiden. Kanskje også for kunst, sier Wolden.

Arbeidet i undergangen begynte mandag og skal bli ferdig i løpet av uka.

OBS: Ingen helgeplaner og hjemme med minsten? Til helga skal Nuart ha en workshop i undergangen med barn som ønsker å lære å lage kunst med stensiler.

Publisert: