Aktuelt

Roger (34) var rusmisbruker i flere år. Nå holder han seg nykter ved å spille i band.

Rusen som først ble sett på som kreativ påfyll, ble til paranoia. I dag har han vært nykter i nesten to år. Hovedinspirasjonen er samholdet i bandet «Tranquidiots».

Oppdatert:
 • Damares Stenbakk
Roger Gregersen var 16 år da han ruste seg for første gang. I dag er han rusfri, lever ut guttedrømmen, og ønsker å bli sosionom. Foto: Damares Stenbakk

– Jeg var 16 år da jeg startet med å røyke hasj. På den tiden følte jeg at jeg fikk mye ut av det, og at jeg fikk opplevelser som hevet meg over den ellers gråe hverdagen, forteller Roger Alexander Gregersen åpenhjertig.

– Jeg spilte også gitar på den tiden, og det var spennende å røyke samtidig som jeg spilte, da fikk jeg så mange syke ideer og følte meg kreativ.

Ifølge Roger er det musikken og bandet som holder ham nykter. Han mener også at thaiboxing gir ham selvbeherskelse. - Det er ikke bare slåssing, men fokus på respekt, ydmykhet og teknikk. Foto: Damares Stenbakk Ifølge Roger er det musikken som holder ham nykter, men det er thaiboxing som gir ham selvbeherskelse. – Det er ikke bare slåssing, men fokus på respekt, ydmykhet og teknikk. Foto: Damares Stenbakk

Veien fra hasj til andre rusmidler var kort. Som 18-åring begynte Roger å eksperimentere med amfetamin, etter at en kamerat tilfeldigvis introduserte ham for rusmiddelet. I årenes løp utviklet han etter hvert paranoia og tvangstanker.

– Til jeg ble 25 eskalerte det psykiske aspekteret, da fikk jeg en del tvangstanker og konflikter, som tok helt av. Jeg trodde alltid at noen var etter meg, og lagde historier og konspirasjonsteorier i hodet.

Overdose, slåsskamper og husbrann

En vanlig dag, da 34-åringen var på sitt verste, beskriver han som ensom og mentalt utmattende, med tomt kjøleskap og gardinene lukket. Han beskriver seg selv som et underernært nervevrak.

– Det var så ille at jeg kun tenkte på hvordan jeg skulle få tak i rusen og mat. Jeg kunne finne på å dra på butikken for å stjele øl, bare for å komme meg ovenpå.

– Jeg har også havnet på sykehus et par ganger, da hadde jeg tatt overdose av amfetamin. Den livsstilen unner jeg ikke min verste fiende, fortsetter han.

Jeg satte fyr på trappa, ringte på og løp min vei. Jeg var ute av kontroll.

Det var også vanlig av Roger å havnet i konflikter med andre, spesielt i ruset tilstand. Men det er èn spesiell handling han fortsatt kjenner anger i kroppen av.

– Jeg gikk ned på Shell og fylte en kopp med bensin. Etterpå helte jeg bensinen utover trappen til noen jeg hadde havnet i bråk med. Deretter satte jeg fyr på trappa, ringte på og løp min vei.

– Det var liksom en beskjed om at de ikke skulle kødde med meg. Jeg var ute av kontroll og havnet i fengsel for det, innrømmer Roger.

- Jeg har brukt 20 år på å ødelegge livet mitt, nå kan jeg bruke 20 år på gjøre noe positivt! Foto: Damares Stenbakk – Har jeg brukt 20 år på å ødelegge livet mitt, da kan jeg i hvert fall bruke 20 år på gjøre noe positivt! Foto: Damares Stenbakk

Han understreker at det gikk bra med vedkommende, og at intensjonen aldri var å skade noen. Da hendelsen fant sted var Gregersen i tillegg sterkt påvirket av både alkohol, hasj og amfetamin.

Da gikk det opp for meg at enten måtte jeg skjerpe meg, eller så kunne jeg bare gå å henge meg.

Noen år etter kom vendepunktet for Kristiansanderen. Ingenting ga glede lenger, ikke engang musikken. Han ønsket en ny start i livet.

– «Hva har skjedd meg meg?» tenkte jeg da jeg så meg selv i speilet en dag. Jeg så helt jævlig ut. Da gikk det opp for meg at enten måtte jeg skjerpe meg, eller så kunne jeg bare gå å henge meg, sier han ærlig.

– Skaper glede

I dag har Gregersen vært nykter i 18 måneder, noe han kjenner gjør positivt på kroppen. Guttedrømmen ble endelig oppfylt da han ble gitarist i «Tranquidiots» litt over ett år siden. Han gir all ære til rockebandet for å holde seg unna rusen. Uten rus klarer han å føle glede i musikk.

– Jeg har drømt om å spille i et solid band i mange år. Å spille gitar i «Tranqidiots» er faktisk det viktigste jeg gjør, det er min hovedinspirasjon til å holde meg nykter, forklarer han entusiastisk.

– Når vi spiller føler jeg den intense energien i kropp og sjel! Dette er noe jeg vil satse på, jeg er tross alt 34 år og har ikke mer tid å sløse. Ha ha, avslutter han med et stort smil.

Roger fullførte aldri videregående, og har aldri klart å holde på en jobb. Til høsten ønsker han å fullføre studiekompetansen, for å kunne ta høyere utdanning i fremtiden. Drømmen er å bli sosionom og fortsette med rusfri livsstil.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Amfetamin
 2. Hasj
 3. Rus

Nauy mistet benet av rusmisbruk. Nå feirer han fem år som rusfri.

Nauy (34) måtte amputere beinet da han kollapset etter narkotikabruk.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Ungdomsparti vil legalisere narkotika
  6 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Studenter ruser seg til dårligere karakterer
  5 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  – Jeg tror alle vet om noen som har brukt cannabis
  5 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Selskapet bak festivalen Lydbølger er konkurs
  6 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  #byensbeste: Hva gjør et lunsjsted bra?
  6 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Ute i siste liten? Her er julegavetipsene - fra flyplassen!
  6 ÅR SIDEN