Kamil (28) vil leve av å dyrke minigrønnsaker i containere

Satser på urban plantefarm i den mest urbane delen av Stavanger.

Publisert:
SMÅGRØNT: Kamil Slowik (28) fra Polen satser på smågrønt i Stavanger.

– Jeg startet å bygge containeren i mai, og var ferdig i slutten av juni. Så nå har jeg dyrket mikrogrønt her i tre uker.

Kamil Slowik (28) smiler og serverer undertegnede et par blader fra en bitteliten sennepplante. I bakgården til Innvation Dock nede ved sjøfronten, står det nå en rød container full av grønne spirer.

28-åringen fra Polen er mannen bak det nye konseptet «Smågrønt». Navnet sier egentlig mye - det handler om små grønnsaker. Bittesmå.

– Konseptet er at vi dyrker «microgreens», eller mikrogrønt. Det er rett og slett veldig, veldig små grønnsaker. Vi høster dem før de er modne, akkurat når de har produsert de første bladene - da starter fotosyntese-prosessen og plantene produserer masse vitaminer og næringsstoffer som vi har nytte av.

Følg Byas.no på Facebook!

Når Kamil sier «vi», er det fordi kona Barbara Kamil (27) også er med på laget. Hun tar seg av alt markedsføring og sosiale medier. Kamil sår og høster.

– Jeg har drevet med dyrking av grønnsaker i mange år. Jeg har brukt bakgården vår hjemme til å dyrke tomater og salater, og har alltid kost meg veldig med det. Jeg vurderte å starte en liten gård utfor Stavanger og dyrke grønnsaker på mark, men jeg fant ut at det var kjekkere å benytte seg av de ressursene man finner rundt seg der man er - da blir det kjekkere å drive med det, sier han og legger til:

– Make the environment fit your vision, and not the other way around. Det var det jeg gjorde, og jeg synes det fungerer bra.

Under Spiselig Byfest er det mulig for folk å komme innom Smågrønt-containeren for en liten smaksprøve og et innblikk i hvordan mikroproduksjon fungerer. Du kan også kjøpe en liten DIY-boks med hjem.
Det er ikke alltid størrelsen som teller. Smått er godt!

Fullbooket container

I Polen har Kamil studert både psykologi og «culture animation», og han jobbet også som journalist i en periode. Ekteparet flyttet til Stavanger for tre og et halvt år siden, og Kamil fikk seg jobb i et firma som driver med tepperens.

Inntil nå har grønnsaksdyrkingen bare vært en hobby for 28-åringen. Men han ville ta det noen steg videre.

– Jeg jobbet i tepperens-firmaet i tre år. Men så fikk jeg ideen om å lage en urban farm i en container, og satset på det. Det var det jeg ville drive med.

Han har fått en god start. Målet er å selge inn mikrogrønt til bruk i restauranter i Stavanger og omegn, og denne uken gjorde han sin første leveranse til en restaurant som var veldig begeistret for småveksten hans.

De kan velge mellom sennep, ruccola, reddik, solsikke, rødbete, spinat og en haug med andre sunne spirer.

– Hele denne containeren er faktisk full-booket av restauranter allerede. Grønnsakene vokser heldigvis veldig fort, og jeg kan erstatte 40 brett hver uke. Så det er en ganske stor produksjon.

Han er allerede i gang med å utvide produksjonen til en container som er dobbelt så stor.

– Den bør være klar til slutten av august!

– Har stor tro på dette

– Er mikrogrønt en trend?

– Det har blitt mer populært de siste to årene, spesielt i USA, Canada og Australia, men det er først nå at Europa har fått øynene opp for mikrogrønt. Det har vært kjent for restaurantbransjen en god stund, men ikke for «mannen i gata».

– Du utvider nesten før du har begynt. Har mikrogrønt potensial til å bli stort i Norge?

– Ja, det tror jeg absolutt. Jeg må jo så klart se an markedet, men jeg er veldig optimistisk og har stor på dette.

Hvis du vil ta en titt inn i containeren, slå av en grønnsaksprat og kanskje smake litt smågrønt, kan du stikke innom bakgården til Innovation Dock under Spiselig Byfest.

Kamil er optimistisk og har sto tro på eget konsept.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Publikumsrekord for Spiselig Byfest: – Jeg forventer minst like mange mennesker innom i dag!

LES MER:

Slik så det ut i østre bydel en time inn i festivalen

LES MER:

To ektepar fra Island åpner is-bar midt i Stavanger sentrum

Publisert:

Nå har grønnsaksdrømmen til Kamil gått i oppfyllelse

Da Byas snakket med Kamil Slowik i juli, drømte han om å leve av å dyrke minigrønnsaker. Syv måneder senere gjør han nettopp det.

Oppdatert: