Er dette verdens mest kjente naust?

Nja. Det gule naustet ved Hafrsfjord er i hvert fall populært på Instagram. Og i Paris!

Oppdatert:
  • Av: Ivar Vasstveit

Solnedgang, soloppgang, gul helmåne, rød halvmåne, stjerneklar kveld eller kanskje bare en helt vanlig dag i Stavanger med tilløp til monsunregn og orkan.

Søk etter #hafrsfjord, #stavanger eller bare #morgenstemning på Instagram eller Facebook, og sannsynligheten er stor for at tre lite hensiktsmessige sverd og et gult naust som svever i luften ved en steinmolo dukker opp på mobilskjermen din.

De overdimensjonerte våpnene er greie. Sverd i fjell. Monumentet som er laget til minne om vikingslaget ved Hafrsfjord for cirka 1000 år siden. De tilhørte Harald Hårfagre, Eirik Blodøks eller noe sånn.

En gang dukket naustet opp malt på en vegg i Paris!

Men hva med det gule naustet som «alle» har lagt ut bilde av?

\- Jeg skal love deg det er mange som tar bilder av naustet vårt, sier Torvald Meland.

POPULÆRT: Naustet på Hafrsfjord er blitt fotografert oftere enn de fleste, deriblant av Instagram-fotograf Atle Skoglie.

Dukket opp i Paris

Torvald er eier av det gule naustet, som første gang ble satt opp rundt år 1900, raste sammen under krigen, og som ble bygget opp igjen av Torvalds bestefar. Siden har det blitt stående.

- Hvordan er det å eie det som muligens er regionens største kjendisnaust?

\- Å, det er ikke noe problem. Vi legger ikke så mye merke til at det er et kjendisnaust akkurat, men det er jo enormt kjekt å se at naustet dukker opp både her og der.

Egentlig er det minst like mye malt som det er tatt bilde av, tror jeg.

- Både her og der?

\- Det er jo fryktelig mange som legger bilder av naustet ut på nettet. Der popper det opp overalt. I tillegg har jeg sett det mange andre steder i verden når jeg er ute og reiser. En gang dukket naustet opp malt på en vegg i Paris! Egentlig er det minst like mye malt som det er tatt bilde av, tror jeg.

KLASSISK: Naust i solnedgang.

- Hva brukes naustet til når det ikke er travelt opptatt med å bli fotografert?

\- På sommerstid har vi båten i naustet. Nå er det riktignok noen år siden jeg hadde båten min der, men svogeren sin ligger godt der. På vinteren lar vi det være i fred.

- Har naustet tjent noe på kjendisstatusen?

\- Haha, nei. Med det naustet er det bare utgifter.

Blant @aatles favoritter

En av de som har knipset bilde av naustet er Atle Skoglie, eller @aaskoglie som han heter på Instagram.

Med flere hundre tusen følgere får bildene hans som oftest mange ganger flere tomler enn det samlede antallet naust i hele Hafrsfjord. Minst!

Naustet dukker opp når Atle lister opp sine favorittmotiver til Instagram. Og så skader det ikke at naustet ligger så greit plassert når han skal til og fra jobb.

\- Solnedgang. Lys gjennom trær. Blåfarge. De øyeblikkene som gjør at du stopper opp, og blir stående og kikke. Båthuset ved Hafrsfjord er en favoritt.

Har du tatt et staselig bilde av naustet i Hafrsfjord, eller et annet motiv med schwung? Merk det med #byas på Instagram!

Publisert:
Oppdatert:

Disse Byas.no-sakene ble mest lest i mars

Hudpleie for menn, Paradise Hotel og merkelige skilt.

Publisert: