Nå koster det 142 % mer å ta eksamen for Karen Kirstine

Nå koster det 2000 kroner å ta opp fag fra videregående. Karen Kirstine Østerhus er blant dem som rammes av avgiftssjokket.

Karen Kirstine Østerhus lurer nå på om hun tok opp 15 fag forgjeves. Foto: Privat.
Publisert: Publisert:

– Dedikert og motivert

iconDenne artikkelen er over ni år gammel

– Jeg har vært dedikert og motivert til å gjennomføre studiene mine i Norge, men når man får en så høy avgift slengt i trynet mister man jo all lyst til det, sier 22-åringen fra Lillesand.

Fra 1. januar 2015 ble eksamensgebyret for privatister økt. Har man ikke tatt faget før koster det 1000 kroner å gå opp til eksamen, og hvis man skal forbedre karakterer i et fag koster det 2000 kroner. Tidligere kostet det 826 kroner å forbedre en karakter. Med andre ord har prisen økt med 142,13 prosent.

Ved Sonans privatgymnas i Kristiansand har en elev økt huslånet for å ha råd til eksamen. Foto: Magnus Nødland Skogedal _Ved Sonans privatgymnas i Kristiansand har en elev økt huslånet for å ha råd til eksamen. Foto: Magnus Nødland Skogedal_

– Planen var å ta opp norsk, som består av tre fag, og fire andre fag i tillegg. Da er vi oppe i 14.000 kroner, sier Østerhus.

Ingen støtte eller stipend

De samme fagene ville kostet 5.761 kroner å ta opp i 2014.

– Jeg vil ta opp fagene for å kunne bli veterinær, og da må man ha nesten 6,4 i snitt for å komme inn på studiet i Norge. Derfor har jeg tatt opp hele videregående på nytt, over to år. Jeg får ingen støtte eller stipend for å gjøre dette, sier hun.

Varslet på Facebook

Hun fikk vite om de økte gebyrene på en Facebook-gruppe.

– Det er helt vanvittig. Jeg fant ut av dette for to dager siden, og hadde ikke fått noen beskjed om dette fra offentlig hold. Det jeg ikke forstår er hvorfor elevene skal rammes, spesielt når vi snakker om privatister som ønsker å forbedre seg. Mange er sinte og frustrerte, og midt i et skoleår betyr dette store endringer for folk. Det er ikke mange som har jobbet seg opp 14.000 kroner i løpet av juleferien slik at de kan betale disse avgiftene, sier Østerhus.

Det jeg ikke forstår er hvorfor elevene skal rammes, spesielt når vi snakker om privatister som ønsker å forbedre seg. Mange er sinte og frustrerte, og midt i et skoleår betyr dette store endringer for folk

– Galskap

Også for ansatte ved Sonans privatgymnas i Kristiansand kom økningen overraskende på.

– Dette er galskap. De med mye penger kan nå fortsette og fortsette med å forbedre sine karakterer, imens de av oss med normal økonomi ikke lenger kan gjøre det, og blir straffet deretter. Dette minner om 1950-årenes skolesystem, sier rådgiver Atle Drøsdal ved Sonans.

Facebookgruppen er aktiv, og jobber nå med å arrangere demonstrasjoner. Foto: Skjermdump. _Facebookgruppen er aktiv, og jobber nå med å arrangere demonstrasjoner. Foto: Skjermdump._

I høringsforslaget til endringen var det alternativer som Drøsdal mener er bedre løsninger.

– Det ene var progressive satser, at avgiften øker for hvert forsøk man gjør for å forbedre en karakter, som ville ha vært fornuftig. Det andre var å sende ut faktura til de som ikke møtte opp til sin eksamen, sier han.

30 prosent møter ikke opp

I en pressemelding fra Utdanningsdirektoratet om økningen står det at bakgrunnen for økningen blant annet var at nærmere 30 prosent av privatistene ikke møtte opp til eksamen.

– Å øke avgiftene for alle er som å straffe alle kundene i en butikk fordi en av dem stjeler. En av våre elever måtte gå i banken og utvide boliglånet sitt for å få råd til å betale de nye avgiftene. Hennes merkostnad var rundt 9.500 kroner, som for heltidsstudenter er ganske mye penger. I dette tilfellet var å øke boliglånet eneste løsning, slik skal det jo ikke være i norsk skole, sier Drøsdal.

Å øke avgiftene for alle er som å straffe alle kundene i en butikk fordi en av dem stjeler. En av våre elever måtte gå i banken og utvide boliglånet sitt for å få råd til å betale de nye avgiftene

Karen Kirstine Østerhus har tatt 17 eksamener på ett og et halvt år, og lurer nå på om alt var forgjeves.

Karen Kirstine Østerhus lurer nå på om hun tok opp 15 fag forgjeves. Foto: Privat. _Karen Kirstine Østerhus lurer nå på om hun tok opp 15 fag forgjeves. Foto: Privat._

– Før jeg begynte som privatist manglet jeg bare to fag for å kunne studere i utlandet, men jeg valgte å satse for å kunne studere i Norge. Det er ganske provoserende å tenke på at jeg kan ha tatt opp 15 fag forgjeves. Privatister er folk med mange utgifter fra før av, gjerne til leilighet, bil og familie, og det er disse som nå blir straffet, sier hun.

– Forståelig at det vekker reaksjoner

Fungerende avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Heidi Paulsen, forstår at økningen kom brått på.

– Det er forståelig at denne økningen vekker reaksjoner for de som ikke har kjent til forslaget. Allerede i 2012 gjorde vi en utredning for Kunnskapsdepartementet. Bakgrunnen var at fylkeskommunenes inntekter ikke er i samsvar med utgiftene de har til å gjennomføre privatisteksamen, sier hun.

Hun opplyser at 36.715 elever gikk opp til eksamen som privatist våren 2014.

– Det som primært var tenkt som en ordning for voksne uten dokumentert videregående opplæring, har utviklet seg til langt på vei å være en ordning som benyttes av elever som allerede har fullført og bestått videregående opplæring og som vil forbedre et fag på vitnemålet, sier hun.

Den endelige beslutningen om økningen kom like før jul.

– Vi gikk ut med informasjonen første arbeidsdag etter ferien. Vi har forståelse for at økningen kom brått på privatistene, sier Paulsen.

Publisert: