Tre bra steder for veggismat i Stavanger
Ja, det finnes steder hvor du får tak i god vegetarmat her i byen!
Du fikk kanskje med deg WHO-rapporten som slo fast at bearbeidede kjøttprodukter, som pølser, burgere og bacon er kreftframkallende?
Og vi nordmenn spiser altfor mye kjøtt, ifølge NRK.
I 2013 spiste gjennomsnittsnordmannen 76 kg kjøtt i året. I 1989 var det til sammenligning 53 kg, ifølge en rapport fra Helsedirektoratet.
Det finnes altså gode grunner for å bevege seg mot et grønnere kosthold . Ikke bare er det bra for deg. Det er også bra for miljøet - og lommeboka!
Men finnes det utesteder med god og vegetarisk mat i Stavanger? Svaret er ja! Under får du et gjensyn med anbefalingene til veganer Mats Risvik.
Vi spurte ekspertene
– Den største utfordringen er allsidighet. I de fleste tilfellene er det lite utvalg og en del middelmådig. Det er liksom ikke så fett med steikte rotgrønnsaker bare fordi restauranten ikke kommer på noe bedre, sier Mats Risvik.
Mats har vært veganer i ti år, og har i løpet av den tiden rukket å spise seg gjennom kilovis av nudler og steikt ris-variasjoner hos x antall restauranter. Sammen med kjæresten Øydis Rake Hegg har han det siste året stelt i stand flere veganske pop up-kafeer hvor de to har servert gode, hjemmelagede retter, til en rimelig penge. Påfunnet har vært populært, og ble blant annet nominert til «årets arrangement 2014» i Stavanger-utgaven av Natt og dag.
Vi henger fortsatt litt etter Oslo, men Stavanger er blitt betydelig bedre de siste årene.
«De veganske pop-up-arrangement til Øydis Rake Hegg og Mats Risvik har gitt byen et lavterskeltilbud til fresh mat uten dyr på samvittigheten», heter det blant annet i begrunnelsen.
Sunn frokost som metter? Her er 6 proteinrike oppskrifter med havregryn !
Stavanger på vei opp
Så litt kjapp fakta. Mens en vegetarianer hovedsakelig holder seg til et kosthold uten produkter laget av dyr, tar en veganer det et hakk lengre og holder seg unna både dyr og det dyrene produserer; som egg, melk eller honning. I tillegg skal en veganer unngå å benytte dyreprodukter som lær, pels, ull og lignende så langt det er mulig.
Selv om det er mye av det samme på vegetar- og veganer-menyene rundt omkring i området finnes det heldigvis unntak. Og det går i riktig retning, ifølge Mats.
– Vi henger fortsatt litt etter Oslo, men Stavanger er blitt betydelig bedre de siste årene.
Her er Mats' & Øyids' tre utvalgte:
Original Thai Food
Hvor: Pedersgata<br>
Hva: Thai<br>
Åpningstider: Mandag til fredag, 15.00 - 21.00. Lørdag og søndag, 14.00 - 21.00.
Mats' dom: Hos Original Thai er utvalget stort, og alle rettene fås vegansk med eller uten tofu. Porsjonene er store, noe som også er et pluss.
Gådjå
Hvor: Brødregata<br>
Hva: Etiopisk<br>
Åpningstider: Mandag til torsdag, 14.00 - 22. 00. Fredag og lørdag, 14.00 - 23.00. Søndag stengt.
Mats' dom: Gådjå har en stort utvalg vegetariske retter, og har faktisk en egen veganermeny. Utvalget er stort, og maten er god.
The Eatery

Hvor: Park Inn i Hillevåg<br>
Hva: Hotellrestaurant<br>
Åpningstider: Mandag til torsdag, klokken 18.00 til 22.00. Stengt fredag - søndag.
Mats' dom: Hos The Eatery har det blitt arrangert både veganske julebord, og vegansk valentinesmiddag. Veldig bra. I tillegg har de veganske burgere, og har til en hver tid en vegansk hovedrett på menyen.
Slunken lommebok? Her er 10 tips til å kutte matutgiftene !
Se stor guide: Her kan du spise vegansk mat i Stavanger
Her er en oversikt over noen av restaurantene som tilbyr retter uten kjøtt, egg eller meieriprodukter.
- Ingvild Wathne Johnsen
Relaterte artikler
- AKTUELTNå satser flere på grønnere nattmat6 ÅR SIDEN
- AKTUELTØkonom og pilot åpnet vegansk restaurant: – Mye å sette seg inn i8 MÅNEDER SIDEN
- AKTUELTHer er alle «Spis Ute Ugå»-rettene: Tre ulike prisnivåer2 ÅR SIDEN
- KULTURHer er hele «Spis for 100»-menyen3 ÅR SIDEN
- AKTUELTAnmeldelse Café Barrock: «...ingen grunn til å oppsøke restauranten for matens del»6 ÅR SIDEN
- AKTUELTNå er det studentenes tur til å spise for en hundrelapp3 ÅR SIDEN