Leilighetsjakten: – Utleiere gikk ned i pris, siden konkurransen er stor i år

I år er det flere enn tidligere som står uten studenthybel, hvilket betyr at flere må ut i det private leiemarkedet. Her får du tips i jakten på leilighet!

Publisert:
På grunn av høyere inntak av studenter på UiA i år, må mange belage seg på å leie fra private utleiere istedenfor fra SIA sine studentboliger . Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Forrige

LES MER:

mandag skrev KRSby

at høstens økte inntak av studenter på Universitetet i Agder (UiA), fører til at færre får studentboliger. Til tross for nedgang i dekningsgraden ser både Studentsamskipnaden i Agder, og Studentorganisasjonen i Agder positivt på at studentene på Sørlandet skal få tak over hodet også det kommende året, mye på grunn av oljekrisen.

Hvordan er egentlig det private leiemarkedet i Kristiansand i år? Vi hørte med noen av dem som er på leilighetsjakt, og markedssjef hos Sørmegleren.

Kjæresteparet Anna Bentsen (23), fra Karmøy, og Fredrik Voraa Steinsnes (23), fra Haugesund, har benyttet seg av muligheten til å legge ut profil med beskrivelse av seg selv på Hybel.no. De har mottatt veldig mange henvendelser, og har nå leilighet til høsten i boks.

– Det har så og si strømmet inn mail siden vi la ut annonsen. De fleste tilbudene vi har fått har vært veldig gode, sier Anna.

Anna Bentsen (23) og Fredrik Voraa Steinsnes (23) har studert på UiA i to år, og skal fortsette å studere her i minst ett år til. Foto: Privat. Anna Bentsen (23) og Fredrik Voraa Steinsnes (23) har studert på UiA i to år, og skal fortsette å studere her i minst ett år til. Foto: Privat.

Gikk ned i pris under visning

Paret trodde det skulle bli vanskeligere å skaffe seg leilighet sammen i år, som ikke var kollektiv.

– Det første året var vi sent ute fordi begge fant studiet på restplassene ved UiA. Vi var på noen få visninger hver, og fant det første og beste – i bokollektiv. Vi bodde ikke sammen.

LES MER:

STA mener at UiA tar inn for mange studenter i forhold til kapasiteten

De forteller at på flere av visningene de har vært på i år, har utleierne vært interesserte i det generelle utleiemarkedet og har justert pris deretter.

– Mange av dem vi var på visning hos var veldig interesserte i hvordan de andre leilighetene så ut, hva prisen var, og standarden. Det var også noen som gikk ned i pris under visningen, siden konkurransen er stor i år.

– Jeg begynte ikke å lete før i juli, og følte jeg var litt sent ute. Likevel har jeg fått mange gode tilbud!

Sett mange dårlige tilbud på nett

Marte Blokhus (18), fra Stord, er førstegangsstudent til høsten, og skal studere sosiologi ved UiA. Hun har også benyttet seg av muligheten til å legge ut annonse om seg selv.

– Siden jeg ikke er helt sikker på hva jeg ønsker enda, lagde jeg egen profil for å gjøre letingen enklere for meg selv. Jeg begynte ikke å lete før i juli, og følte jeg var litt sent ute. Likevel har jeg fått mange gode tilbud! Jeg har bare vært på en visning til nå. Den var ikke så ille, men jeg har sett mange dårlige tilbud på nett.

LES MER:

– Studenter kan ikke leve på studiestøtte alene

Førstegangsstudenten Marte Blokhus fra Stord, har møtt på litt av hvert på sin boligjakt.. Foto: Privat. Førstegangsstudenten Marte Blokhus (18) fra Stord har møtt på litt av hvert på sin boligjakt. Foto: Privat.

Marte forteller at å finne rom i bofellesskap ikke var et problem, men hvis man vil bo alene er det ikke like lett.

– Jeg fant ut at det er vanskelig å finne tilbud som er relevante for meg og min situasjon.

Tips til boligjakten

Erfaringene Anna og Fredrik deler, om at flere har gått ned i pris på visningen, er ifølge Markedssjef hos Sørmegleren Dag Thomassen, et resultat av arbeidsmarkedets nedgang.

– De som før hadde råd til å betale veldig høy leie, har ikke det lenger fordi arbeidsmarkedet har endret seg så kraftig. Det tror jeg vil hjelpe studentene, forteller Thomassen til KRSby.

Han sier at noen studenter ikke er tidlig nok ute i jakten på bolig. Det fører som regel til at man tar det første og «beste» man finner, som er en typisk førstegangsstudent-tabbe.

– Studentene tenker ikke på dette med bolig før noen minutter før de skal flytte. Så går det sikkert bra, tenker alle, forteller markedssjefen.

Sørmegleren, her ved Dag Thomassen, driver ikke med utleie av leiligheter men har god kjennskap til markedet. Foto: Julie Sørensen Molvik. Sørmegleren, her ved Dag Thomassen, driver ikke med utleie av leiligheter men har god kjennskap til markedet. Foto: Julie Sørensen Molvik.

– Da ender det med at studenten flytter til et nytt og billigere sted neste år. De aller fleste utleiere vil jo tjene mest mulig, men tenker litt kortsiktig.

Oppfordringen fra Thomassen er enkel.

– Gunstigere månedsleie vil skape stabile leieforhold. Utleierne bør være litt mer edruelige på prisene. På den måten blir studentene boende i flere år. Men det er jo heldigvis ikke Oslo-tilstander her.

Et annet tips fra Thomassen, er å samarbeide med huseier.

– Mange eldre utleiere med god økonomi, tror jeg kunne gått med på avtale om å redusere månedsleien mot at studenten gjør forfallent arbeid.

LES MER:

Ekspert: – Ikke stress med å betale ned studielånet

– Det er ingen tvil om at det er mest lønnsomt å kjøpe – særlig når du skal bo her i to til fem år.

Få som kjøper i år

– Vi er veldig forundret over at studenter ikke kjøper leilighet, hvor de kan leie ut et eller flere rom. Det ser vi egentlig ganske lite av. På dagens boligmarked generelt i Kristiansand, så er det veldig populært å kjøpe enebolig med en utleiedel. I fjor og året før var det mange foreldre som var innom Sørmegleren for å kjøpe bolig til studentene sine, men det har det ikke vært hittil i år. Med dagens rentenivå, er det ikke spørsmål om hva som er mest gunstig, ifølge Thomassen.

– Det er ingen tvil om at det er mest lønnsomt å kjøpe – særlig når du skal bo her i to til fem år. Flere studenter burde kjøpe noe sammen, med to-tre soverom. Med foreldre eller familiemedlemmer som kausjonister, får studentene mulighet til å ta opp huslån.

– Er det vanskeligere for gutter å skaffe seg bolig? Med tanke på at mange utleiere skriver «ønsker kun jenter» i annonsene.

– Der er folk litt naive. Er det egentlig så mye bedre å leie ut til jenter? De fleste gutter oppfører seg vel så bra som jenter, tror jeg. Det er jo en personlighetsgreie. Vi gutta er jo ikke mest kjent for å holde orden, så hvis man er veldig opptatt av det sanitære så kan jeg skjønne det.

LES MER:

Sjekk hva turistene sier om Kristiansand!

Er du student på boligjakt? Her er noen sider du bør sjekke ut:

- Finn.no

- Hybel.no

- ULbolig.no

- Disse facebook-gruppene: UiA, «leiligheter til leie Vest-Agder/Aust-Agder» og «til leie og ønskes leid i Kristiansandsområdet«

- Er det helt krise rundt studiestart, er airbnb et alternativ.

Publisert:

På hybeljakt i Kristiansand? Dette bør du vite før du leier

Studiestart nærmer seg med stormskritt og det er fortsatt flere studenter som mangler hybel. Vi har samlet flere råd til deg, før du skriver under husleiekontrakten.

Publisert: