Aktuelt

MENING: Nå må vi skjerpe oss. Alle sammen!

MIN MENING: Nå må vi skjerpe oss. Alle sammen!

NETTHETS: Vi har alle en jobb å gjøre for at det skal bli mindre av det, mener produktsjef/redaktør Tone Pedersen i Byas.no. FOTO: Scanpix/collage

Når det gjelder kvinnesaken, mener jeg at vi langt på vei er i ferd med å vinne denne, vi som er kvinner i Norge. Det er fortsatt et stykke igjen – som når det gjelder lønn og kvinneandel i norske styrerom - men jeg tror vi trygt kan si at flertallet av oss har det svært godt sammenlignet med mange av våre medsøstre andre steder i verden.

Jeg må derfor innrømme at jeg aldri har vært den som står fremst i toget på kvinnedagen – verken fysisk eller mentalt. Det er langt ifra alt Ottar hisser seg opp over, som jeg klarer å hisse meg opp over.

Og når Lothepus sier at ditt er kvinnfolkarbeid og datt er mannfolkarbeid, så tenker jeg ok, ville kanskje ikke vært gift med fyren – men han er nå festlig óg!

Men da jeg så parolene til kvinnedag-markeringen i Stavanger, fikk likevel spesielt én av dem meg til å tenke: «Få slutt på netthetsen av kvinnelige debattanter!».

Følg Byas.no på Facebook!

- Få tilgang til gode rabatter og fordeler i Stavanger og Sandnes - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

Et demokratisk problem?

For dette er noe jeg dessverre tror ikke er blitt så mye bedre her i Norge. Tvert imot.

Internett har kommet en lang vei siden hakkete ISDN-linjer med televerk. Men også de kjipe kommentarene har utviklet seg.

Når man før gjemte seg bak anonyme nicks, har jeg inntrykk av at det å si stygge ting om andre på nett er blitt mer og mer stuereint.

For meg er det helt utrolig hva folk finner på å poste på sosiale medier – med fullt navn og bilde!

Et demokratisk problem, mener mange.

Visste du for eksempel at unge kvinnelige journalister mellom 25 og 35 år får dobbelt så mye sjikane og trusler som sine mannlige kolleger i samme alder? Det viser en undersøkelse utført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) i 2015.

Undersøkelsen var ganske liten, men funnene er i tråd med tidligere undersøkelser om arbeidsmiljø og hets blant journalister, ifølge forskeren. Den viser blant annet mye av det samme som Fritt Ord-rapporten Status for ytringsfriheten i Norge fra 2014.

Også menn blir hetset, og også kvinner hetser

Nå er selvfølgelig netthets av menn også et stort problem, bare så det er sagt – og menn opplever det like ofte som kvinner. Men når menn gjerne blir kalt for «idiot», blir kvinner kalt for «hore» og blir trua med voldtekt. Og når menn i større grad blir angrepet for meningene sine, får kvinner oftere kommentarer som går på kjønn og utseende.

Men det er selvfølgelig ikke noe som bare rammer journalister – eller andre som er i mediene. Alle som stikker hodet fram, er utsatt, enten det er på Facebook-profilen eller på bloggen sin.

For det meste er det menn som hetser, ifølge forskning. Men ikke alltid. Toppbloggeren Anna Rasmussen – bedre kjent som «Mamma til Michelle» – har for eksempel fortalt at det meste av hetsen hun får kommer fra kvinner i 40-årene.

Vi har alle et ansvar

Kanskje gjør hets eller frykten for hets noe med kjønnsbalansen i den offentlige debatten? Det ser i alle fall ut til at kvinner reagerer oftere med å bli mer forsiktige etter å ha fått ubehagelige kommentarer enn menn, ifølge forskerne bak Fritt Ord-rapporten.

Og andelen kvinner i norske medier har sunket fra 31 til 24 prosent fra 2010 til 2015, ifølge the Global Media Monitoring Project.

Nå er det selvfølgelig flere ting som spiller inn her – som hvor bevisste mediene selv er på å velge kvinnelige kilder, kommentatorer og debattanter, og hvor lett det er å få kvinner til å si ja til dette. (Les mer om dette i Hvorfor sier kvinner nei når journalister ringer, skrevet av kollega i NRK, Mari Rollag Evensen.)

Men det er uansett et tegn på at det ikke går rette veien. Kvinner er halvparten av befolkningen. Hvorfor ser det fortsatt ikke sånn ut når man blar gjennom avisa eller slår på nyhetene?

Jeg håper vi kvinner kan ta vår del av jobben: Å våge å si hva vi mener. Jeg håper at vi som jobber i mediene tar sin: Å gi kvinner en høyere stemme. Og så håper jeg at du som leser dette – uansett hvilket kjønn du er – gjør din: Å la være å kvele den.

Publisert:

Oppdatert:

Masseproduserte klær er ikke laget for kvinners faktiske kroppsformer

Kvinneklær har ofte dårlig passform.