Aktuelt

Slik sikrer du deg sommerjobb

Lyst på sommerjobb? Sjekk ut disse tipsene!

Publisert:
 • Magnus Nødland Skogedal

Ikea trenger 30-50 sommervikarer. Foto: Torstein Øen

Dyreparken er et svært populært sted å søke sommerjobb, og de har stort behov for sesongarbeidere. HR-ansvarlig Margrethe Grana oppfordrer søkere til å gjøre en god jobb med søknaden for å skille seg ut.

– Vi vil ha så mye informasjon om søkerne som mulig, så det er lurt å fylle ut alt vi spør om i våre søknader. Vi trenger variasjon, for det er mange stillinger som skal fylles, sier hun til KRSby.

Lyst på sommerjobb i Kardemomme by?

Dyreparken trenger mange sesongarbeidere. Foto: Ole Martin Buene/Dyreparken Dyreparken trenger mange sesongarbeidere. Foto: Ole Martin Buene/Dyreparken

– Viljen viktigere enn evnen

Hun sier at det meste kan læres, så lenge folk er interesserte.

– Vi pleier å si at viljen er viktigere enn evnen. Vil man noe så lærer man det bedre, og vår visjon er å glede andre, uansett om du jobber på butikk, med mat eller er ute andre steder i parken.

En stilling som er svært populær hvert år, er dyrepasser. Det er rundt fem slike stillinger hvert år, og derfor er kravene en del høyere.

– Det er veldig mange som vil være dyrepasser. Vi har ikke krav om at du trenger utdannelse til det, men det er helt klart en fordel med utdanning i biologi, dyrepass eller agronomi, sier Grana.

6 tips som gjør sommerjobben til en suksess

Espen Sandsmark jobbet som slangepasser sommeren 2013. Foto: Mats Johannesen Espen Sandsmark jobbet som slangepasser sommeren 2013. Foto: Mats Johannesen

Sommerjobbmesse

Torsdag kveld arrangerte NAV sommerjobbmesse i sine lokaler i Gyldenløves gate, hvor arbeidssøkere kunne få møte arbeidsgivere for å stille spørsmål, melde sin interesse og levere CV-er. Å arrangere en sommerjobbmesse allerede i midten av januar er tidlig, men nødvendig.

– Bedrifter som Dyreparken skal jo ha 300 nye sesongarbeidere, og da må de tidlig i gang for å gå igjennom søknader, intervjue kandidater, og ikke minst lære dem opp. Det er en stor kabal som skal legges, og de mottar gjerne over tusen søknader til de 300 stillingene. Det er aldri for tidlig å søke sommerjobb, sier jobbmesseansvarlig Cecilie Sørum.

Slik lykkes du med jobbsøking i sosiale medier

Jobbmesseansvarlig Cecilie Sørum ved Nav Kristianand. Foto: Magnus Nødland Skogedal Jobbmesseansvarlig Cecilie Sørum ved Nav Kristianand. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Vær frampå og målbevisst

– Hvordan bør man gå frem for å få seg sommerjobb?

– Vær frampå og målbevisst. Møt folk på en skikkelig måte, det er først og fremst personligheten din arbeidsgivere er interesserte i. Har du ikke referanser fra arbeidserfaring kan du ha fotballtrenere, korpsdirigent eller en lærer som referanse. Det er også en fordel å kunne være fleksibel, for sommerjobber kan være væravhengige. Bruk gjerne Facebook, legg ut hva du kan, hva du har lyst til å gjøre, og bruk nettverket ditt, råder Sørum.

Hva har du sansen for?

Hun råder også ungdom til ikke å skryte på seg evner de ikke har.

– Du vil heller overraske arbeidsgivere på en positiv måte. Vær deg selv, og trekk frem det du er god til, for eksempel på skolen. Liker du å holde på med tall, eller å sette ting i system? Hva har du selv sansen for? Dette er viktig å formidle, sier hun.

Vilde Ugland Topstad (t.v.), Benedicte Berntsen og HR-asnvarlig Merethe Kronningen ved Ikea. Foto: Magnus Nødland Skogedal Vilde Ugland Topstad (t.v.), Benedicte Berntsen og HR-asnvarlig Merethe Kronningen ved Ikea. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Skriv en god søknad

HR-ansvarlig på Ikea, Merethe Kroningen, synes det er gøy å møte jobbsøkerne ansikt til ansikt.

– Vi ser etter personer med glimt i øyet. Gjerne smilende, glad i å hjelpe og interesserte i jobben. Det er og en fordel om de vet litt om Ikea, sier hun.

– Hva bør man gjøre for å få sommerjobb hos dere?

– Skriv en god søknad, bruk litt tid på den. Vis at du har lyst til å jobbe, fortell hva du kan bidra med, og gjerne forklar hvorfor du søker akkurat hos oss, sier hun.

Jobbsøknad: Do’s and don’t’s

Nav-leder Heidy Døsvik sier at kravene for å få sommerjobb øker. Foto. Magnus Nødland Skogedal Nav-leder Heidy Døsvik sier at kravene for å få sommerjobb øker. Foto. Magnus Nødland Skogedal

– Øv foran speilet

Nav-leder Heidy Døsvik sier at kravene for å få sommerjobb har blitt høyere.

– Det er flere krav enn før, og flere folk som vil ha sommerjobb. Det gir bedriftene større utvalg, og da gjelder det jo å skille seg ut.

– Hvilke råd kan du gi sommerjobbsøkere?

– Tenk gjennom hva du kan bidra med der du søker sommerjobb. Får du innkallelse til intervju kan du gjerne øve litt foran speilet med hva du skal si hvis du er nervøs. Vis at du er lærevillig og nysgjerrig, sier hun.

Publisert:
 1. Ikea
 2. Nav

Lyst på sommerjobb i Kardemomme by?

Da bør du møte opp på sommerjobbmessa i morgen!

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Ungdom på sommerjobbjakt: – Viktig å være hyggelig
  5 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Sandra bruker all fritiden sin på å hjelpe flyktninger
  5 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Denne dama kommer du til å se mye av fremover!
  5 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Sjokolade som én av fem om dagen: – Absolutt!
  5 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  På fredag kan du skaffe deg en tattoo - helt gratis
  5 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Snart åpner Escape Room i Sandnes enda et fluktrom
  5 ÅR SIDEN