«Jeg er et av de menneskene mange ser på som Nav-snyltere»

Liv Hege Skaflestad (23) har fått støtte fra Nav i fem år. Nå jobber hun for å komme seg i arbeid, og leve med sykdommene sine.

Publisert:
  • Emma Dahle Moe, Trd.by
- Det å gå på Nav er ikke noe jeg misunner noen, og det er heller ikke en framtid for en person, sier Live Hege Skaflestad.

– Jeg er et av de menneskene mange ser på som Nav-snyltere, sier Liv Hege Skaflestad.

– Det å ta kontakt med Nav for å få hjelp, det var utrolig nedverdigende og tøft. Det var ei stor påkjenning å vite at du måtte ha hjelp til bistand og det økonomiske, legger hun til.

Følg Byas.no på Facebook!

- Folk så på meg som lat

Liv Hege begynte å få støtte fra Nav for fem år siden. Da hadde hun fullført videregående, og ønsket å ha et friår for å jobbe. Etter utallige søknader, fikk hun seg ikke jobb. Da falt valget på Nav.

blogger hun om det for å fjerne fordommer.

– Å havne på Nav som 19-åring var ikke gøy. Folk så på meg som lei og lat, og en som bare satt for meg selv og syntes synd på meg selv, sier hun.

Å havne på Nav som 19-åring var ikke gøy.

Skaflestad mener mange ser på det som å "snylte på systemet", og at folk drar til Nav i stedet for å orke å gjøre noe selv.

– Jeg synes det er utrolig synd. Det å gå på Nav er ikke noe jeg misunner noen, og det er heller ikke en framtid for en person. Det er en midlertidig plass som kan hjelpe deg videre i livet, enten i utdanning eller arbeidslivet, sier hun.

LES MER:

* Thomas vant Robinson: - Gi meg en strand, en kniv og et forstørrelsesglass, og jeg har det fint!

Sliter psykisk

Liv Hege sliter i tillegg med både depresjon og angst, noe som også gjør det vanskelig for henne å komme ut i arbeidslivet.

– Mange havner i systemet uten å ønske å være der selv. Det gjorde jeg også. Å være syk er en stor belastning i seg selv, forteller hun.

Jeg får det jeg trenger for å leve, jeg ber ikke om noe mer.

Hjelpen hun har fått fra Nav har hjulpet henne mye. Hun sier at hun har blitt forstått og hørt i sin situasjon, og at hun får den bistanden og økonomiske hjelpen hun trenger.

– Jeg får det jeg trenger for å leve, jeg ber ikke om noe mer. Så lenge jeg klarer meg er jeg fornøyd. Det har betydd så uendelig mye og fått hjelp fra de, sier hun.

Lære å leve med sykdommen

Liv Hege har et mål om å bli bedre, og lære å leve med sykdommene sine. Hun skal jobbe med seg selv og lære seg å takle angsten og depresjonen.

Mange havner i systemet uten å ønske å være der selv.

– Jeg vil komme meg ut i arbeidslivet om en stund. Om det er uker, måneder eller år til det skjer vil tiden vise. Når jeg blir bedre vil jeg kunne takle situasjoner og komme ut i arbeidslivet, samtidig som jeg lever med angst og depresjon. Jeg elsker å skrive og fotografere. Jeg ønsker å leve av bloggen, eller å være fotograf for et reisemagasin for eksempel, sier hun.

LES MER:

* 9 tegn på at du bruker for mye tid på mobilen

Svak økning

Liv Hege er fra Trondheim.

Fylkesdirektør i Nav, Bente Wold Wigum, forteller at ungdomsledigheten i Sør-Trøndelag øker svakt, på lik linje med økningen i ledighet for befolkningen for øvrig.

Det er en arbeidsledighet på 3,7 % blant unge under 30 år.

– Hovedgrunnen til arbeidsledighet blant unge er at de ofte har kortere ansiennitet og lavere utdanning enn øvrig arbeidsstyrke - spesielt gjelder det de yngste. Det gjør dem sårbare i nedbemanningsrunder. Samtidig ser vi at når ledigheten øker, har unge større tilbøyelighet til å gå over i lengre utdanningsløp, sier hun.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Har du lyst på hage i Johannes-parken?

LES MER:

* Magnus (23) og Håvard (22) er på verdens beste ferie

LES MER:

* Stressa? Her er rådene for å stresse ned

Publisert:

Etter flere år med mobbing, vil Karianne bevise at hun er god nok

Karianne Gustavsen ble fortalt at hun var for stygg til å være modell, nå er hun deltaker i Miss Norway.

Publisert: