Aktuelt

Russen i Stavanger ber om møte med politiet etter alkoholforbud

Russen frykter for sikkerheten, men politiet mener problemstillingen snus på hodet.

Publisert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
Neste år får ikke russen lov til å ta med medbrakt alkohol på Landstreffet. Her fra årets arrangement i mai.

– Dette er en sak som vi har diskutert med alle russepresidentene i byen. Vi er alle enige om at et forbud mot medbrakt alkohol på Landstreffet og andre russearrangement er helt feil vei å gå, sier russepresident ved Hetland videregående skole, Simon Belay (18).

Følg Byas.no på Facebook!

 • Få tilgang til gode rabatter og fordeler - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

Risiko

I forrige uke ble det kjent at russen ikke lenger får lov til å ta med seg medbrakt alkohol på russearrangement landet over.

Flere russepresidenter var kjapt på banen og sa at forbudet kunne føre til kaos. Nå har et samlet hovedstyre i Stavanger, som består av alle de 12 russepresidentene i byen, bedt om et møte med politiet.

– Vi frykter for sikkerheten. Å forby medbrakt alkohol vil trolig føre til økt smugling, og det er lettere å smugle med seg en halvliter med sterk sprit, i stedet for 12 øl, sier Belay.

Dette vil føre til flere overstadig berusa russ, tror Belay. Samtidig peker han på at russen trolig vil gjemme seg i skogen, hvor det er færre vakter og dårlig belysning, siden det ikke er mulig å drikke åpenlyst på arrangementet.

Belay og resten av hovedstyret håper at et møte med politiet kan føre til at russen kan få ta med seg drikke likevel.

Russepresident Simon Belay ved Hetland videregående skole, og 11 andre russepresidenter i Stavanger, har bedt om et møte med politiet.

Ikke mulig

Men så er det en gang slik at loven også gjelder for folk i røde og blå bukser.

– Det vil ikke være mulig å overtale politiet i denne saken, sier leder ved ordensseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, Kristian Johansen.

I fjor var det også en debatt om russen skulle få ta med seg alkohol på Landstreffet i Kongeparken. Først fikk russen nei, men etter en diskusjon med arrangøren og Gjesdal kommune, ble partene enige om en annen løsning.

Lovverket er ikke endret siden sist, men den nye tolkningen av alkoholloven gjør at stavangerrussen nå kommer til å snakke for døve ører.

– Vi kan kun forholde oss til den nye tolkningen av lovverket, og loven er det politikerne som bestemmer, sier Johansen.

Leder av ordensseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, Kristian Johansen. Han vil gjerne møte russen, men sier at det ikke blir mulig å oppheve forbudet mot medbrakt drikke.

Positivt

Når russen snakker om økt beruselse på grunn av smugling og drikking av sterkere varer, mener Johansen at russen snur problemstillingen på hodet.

– En altfor høy promille kan ikke være et mål for russen. Det har vært fine forhold i Kongeparken tidligere, og vi tror ikke at den nye lovtolkningen vil føre til flere problemer, sier Johansen.

Belay sier at russen også har andre saker på agendaen. Blant annet skal russen snakke med politiet om sikkerhet i russetiden, og hvordan russen og politiet kan spille på lag for å se til at feiringen ikke går over styr.

– Det er veldig bra at russen ønsker å snakke med politiet. Tidligere har vi prøvd å nå ut til russen, men vi føler ikke helt at vi har truffet med informasjonen. At hovedstyret nå vil komme til oss, er bare positivt, så et møte skal vi få til, sier Johansen.

Publisert:
 1. Landstreffet
 2. Alkohol
 3. Kongeparken
 4. Stavanger
 5. Sør-Vest politidistrikt

– Russen kommer til å drikke mer, sterkere, og ting vil raskere komme ut av kontroll

Russen får ikke ta med seg alkohol inn på russearrangement neste år. Det kan føre til mer kaos, tror russepresidenter.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Russen får ikke nyte medbrakt alkohol på russetreff
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Her er russeknutene politiet er skeptisk til
  3 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Har satt startdato for årets russetid: – Stor uenighet blant mange
  6 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Amundsen sikrer at russeregel ikke rammer festivaler
  4 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Her er alt du trenger å vite før Landstreffet i Kongeparken
  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Snapchat skal gjøre Landstreffet tryggere for russen
  2 ÅR SIDEN