Aktuelt

Arrangerte selvforsvarskurs for kvinner – ble kalt mannssjåvinist og idiot

Da instruktør på Kristiansand kampsportsenter, Richard Haye, arrangerte gratis selvforsvarskurs for kvinner, forventet han ikke at det skulle ende i sinte tilbakemeldinger.

Oppdatert:
 • Kristian Hole

Her sitter instruktør Richard Hayes oppå Marie Tvedt, for å demonstrere teknikker for å få bort overgripere. Foto: Magnus Nødland Skogedal

I august promoterte Haye

LES MER:

selvforsvarskurset

på Facebook under overskriften «Ta ansvar for din egen sikkerhet». I ettertid resulterte det i sinte, muntlige tilbakemeldinger fra kvinner, som mente at han plasserte kvinner i offerrollen. De mente også at overskriften indirekte sier at de som er blitt utsatt for overgrep har delvis skyld i det selv, hvis de ikke har vært på et slikt kurs. Haye ble overrasket over reaksjonen, og var ikke klar over at dette skulle være støtende.

– Hvis noen har blitt utsatt for overgrep, og ikke har vært på selvforsvarskurs, er det overhodet ikke offerets skyld. Det er ikke det jeg mener med «Ta ansvar for din egen sikkerhet». Skylden er alltid på overgriperen. Poenget mitt med dette selvforsvarskurset er at man alltid må være forberedt, forteller Haye.

LES MER:

Les reportasje fra selvforsvarskurset her!

Poenget mitt med dette selvforsvarskurset er at man alltid må være forberedt

Overrasket over tilbakemeldingen

Richard gir jentene leksjon om hans kampsportfilosofi og hvor viktig det er å ta forhåndsregler. Foto: Damares Stenbakk Richard Haye gir jentene leksjon om hans kampsportfilosofi og hvor viktig det er å ta forhåndsregler. Foto: Damares Stenbakk

Han presiserer at de krasse tilbakemeldingene har vært fra seks kvinner, som ikke er tilknyttet Kristiansand kampsportsenter. De kom alle som en overraskelse for Haye.

– Jeg har fått høre ting som «du er helt idiot i hodet, «du er mannssjåvinist med dårlig kvinnesyn», «du må ta deg sammen og slutte å markedsføre deg sånn her» og «kvinner er ikke det svake kjønn». Jeg ble rett og slett veldig overrasket over denne tilbakemeldingen.

– Viktig å ta forholdsregler

Richard Haye, trener og eier av Kristiansand Kampsportsenter, holdt gratis selvforsvarskurs i august. Foto: Damares Stenbakk Richard Haye, trener og eier av Kristiansand Kampsportsenter, holdt gratis selvforsvarskurs i august. Foto: Damares Stenbakk

Videre sier han til KRSby at han skulle ønske at selvforsvarskurs ikke var nødvendig. Men slik verden er i dag, mener Haye at det er viktig å ta forholdsregler.

– I en perfekt og utopisk verden hadde ikke selvforsvarskurs vært nødvendig. Da kunne man gjort det man ville, og kledd seg som man ville. Sånn er det dessverre ikke. Det handler om å ta vare på seg selv og være preventiv. Jeg prøver å opplyse om den virkelige verden. Det med å være politisk korrekt hele tiden går ikke. Hvis du er kvinne i verden i dag, så kan du bli utsatt for overgrep, mishandling, og ran, tyverier. Man må ta forholdsregler. Men jeg har lært av denne hendelsen og tilbakemeldingene, og fremover skal jeg nok bruke en annen retorikk når jeg legger ut arrangementer på Facebook, påpeker Haye.

LES MER:

– Det koster lite å være medmenneske

Her kan du se noen videosnutter fra kurset:

Publisert:
Oppdatert:
 1. Kristiansand
 2. Lund

– Viktig å vite hva man skal gjøre i en ubehagelig situasjon

Over 150 deltok på gratis selvforsvarskurs for kvinner. Trener Richard Haye viste et par lure knep.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Elisabeth og Maria lærer seg selvforsvar før russetida: – Mer utsatt med alkohol
  2 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  – Jeg ville kjenne hvordan det føltes på kroppen å selge sex
  3 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Sjekk hvem som var på byen i natt
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Sjekk hvem som var på byen i natt
  4 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Yvalg 2016: – Poenget er at ungdom skal inspirere ungdom!
  4 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  – Dette er tikkende bomber
  4 ÅR SIDEN