Aktuelt

Espen (34) jobbet som slakter i 15 år. I dag er han vegetarianer. Her kan du bli litt bedre kjent med Tou Scenes nye musikksjef

34-åringen har to jobber, barn, kjæreste og et Spellemann-nominert punkband å holde styr på.

Publisert:
 • Ulrikke Valvik Mitchell
TRAVEL MANN: Espen Håland (34) liker heldigvis å ha hendene fulle.

– Jeg har alltid holdt på med musikk. Og skating. Det er liksom det jeg har gjort, alltid. Men nå skater jeg ikke så mye lenger. Jo eldre jeg har blitt, jo reddere har jeg blitt. Jeg har gått litt lei, for jeg syns selv at jeg har blitt så dårlig. Nå er jeg han gamle mannen som burde ha blitt hjemme. Kidsa i dag er jo helt syke. Dritflaut.

Selv om Espen Håland (34) har lagt skateboardet på hylla, holder han fast ved musikken.

Både på fritiden og på jobbfronten.

LES MER:

34-åringen fra Egersund er for tiden både teknisk ansvarlig *og* musikkansvarlig på Tou Scene. I tillegg holder han seg busy med det Spellemann-nominerte punk/metal-bandet Nag.

LES MER:

... Og Hold Fast, men de har annonsert at de snart slipper taket . Avskjedskonserten holdes på Folken i slutten av februar.

– Da vi startet Nag var det et sideprosjekt - fra dag én har intuisjonen vært at det ikke skal være noe stress. Det skal aldri bli noe stress eller drama, det skal bare være det det er, når vi gjør det. På et vis. Det var visjonen.

Nå har bandet fått platekontrakt og er nominert til Spellemann i metal-kategorien.

– Jeg syns selv at Nag er dritfett, selv om det gjør vondt i ørene å høre på. Det har ikke helt gått opp for meg at vi er nominert til Spellemann, det føles ikke virkelig. Det føles bisart. Rart. Men veldig gøy.

Ville utvide horisonten

Håland flyttet til Stavanger da han var 26 år gammel. I Egersund spilte han på det meste i 4-5 ulike band, trommer i nesten alle, og ble til slutt ganske lei hele metal-sjangeren.

Da han kom til Stavanger var det med et bevisst ønske om å utvide horisonten. Kanskje prøve seg som vokalist? Han hadde fått smake litt på den tittelen i et punk-band han var med i, og hadde blod på tann.

Så ble han pappa.

La musikken bort i en periode.

Hadde fortsatt blod på tann.

Starta Hold Fast. Hadde hele visjonen klar.

Ga beskjed hjemme at han ville satse litt mer på musikken igjen.

– Og siden har jeg bare fortsatt videre på den veien, og er ganske godt fornøyd med det.

HOLD FAST: Espen Håland og Hold Fast spilte under Mablis-festivalen i Vålandskogen sist sommer.

Fra slakter til veggis

En annen ting 34-åringen er ganske godt fornøyd med, er at han i voksen alder tok en ny retning i livet, både karriere- og livsstilmessig.

Håland jobbet nemlig som slakter før han kom til Tou Scene. I nesten 15 år.

– Jeg begynte veldig tidlig i lære. Jeg er oppvokst i en slakterfamilie og har alltid hørt at that's the way to go. Det føles veldig rart for meg å tenke tilbake på den tiden. Det er ikke noe jeg er særlig stolt over, heller. Jo eldre jeg ble, jo mer tenkte jeg at dette ikke var det jeg skulle gjøre.

– Det var sikkert en stor omstilling - fra slakter til jobben du har nå?

– Ja, det ble en stor omstilling i livet generelt. Jeg lærte mye om meg selv i tiden som slakter, både på godt og vondt. Nå er jeg vegetarianer.

Travel mann

Håland føler seg heldig som fikk jobben som teknisk ansvarlig på Tou Scene. Han hadde interesse for feltet, men ikke så mye relevant bakgrunn å slå i bordet med.

– Jeg fikk speed-opplæring av han forrige som hadde denne jobben, og kunne jo litt fra før.

LES MER:

For noen uker siden fikk han tittelen som musikkansvarlig i tillegg, etter at Espen Yung Svendsen sluttet i jobben og gikk over i rollen som musikksjef for Stavangers nye pop- og EDM-festival, Utopia.

– Jeg vet ikke alt jeg har sagt ja til ennå, en gang - jeg vet det kommer ting etter hvert som sikkert kommer til å slå meg hardt i trynet.

På papiret er det snakk om 200 prosent jobb, men Håland forteller at det blir mindre i praksis. Men det merkes likevel godt med to stillinger, en datter på snart seks år, band og...:

– Nå har jeg fått meg dame, også! Jeg har vært uten dame fram til i sommer, og det har jo egentlig vært bra for meg, ler han.

– Nå har jeg jo enda mindre tid til alt jeg skal gjøre.

– Litt i overkant travel?

– Det er klart at det er sykt travelt, på alle plan. Men jeg tror egentlig at jeg har blitt litt bedre til å planlegge frem i tid. Jeg kan nok til tider kan være litt for mye dag til dag, for jeg har vært redd for at alt skal krasje oppi skallen hvis jeg begynner å planlegge langt fram i tid. But so far, so good.

GOD GANG: Espen Håland surfet på publikum under Mablis-konserten. Nå har Hold Fast valgt å legge opp etter nærmere fem år sammen.

– Jeg er en «yes man»

– Har du vanskelig for å si nei til folk?

– Jeg har blitt flinkere til å si nei. Men jeg sier stort sett ja. Jeg er en «yes man». Og jeg syns man skal si ja når man har mulighet til det, spesielt når man blir utfordra til noe. Det blir som regel bra uansett, sier han og legger til:

– Jeg elsker jo å gjøre alt. Jeg har lyst til å gjøre alt til og med når vi sitter her og snakker - jeg har lyst å jobbe i alle sjangre og jeg har lyst å starte ti nye band i dag. Det har vært typisk meg, alltid.

– Trives du med å ha det så travelt?

– Det der har jeg tenkt mye på, faktisk. Jeg tenker kanskje ekstra mye over det når jeg er hjemme, og enda mer da jeg var singel. For hvis jeg ikke gjorde noe en dag, så føltes det rart. Føltes feil, sier han og fortsetter:

– Jeg trives med å være travel. Veldig godt. Jeg er en rastløs sjel som liker at ting skjer. Jeg elsker å skape noe. Jeg elsker å bare kaste ting ut der, uten å tenke på konsekvenser. Ikke ha noen andre ambisjoner enn å lage noe som du elsker selv.

LES MER:

Nå er 34-åringen klar til å ta fatt på nye utfordringer i jobben som musikkansvarlig. Tou Scene har opplevd en stor publikumsvekst det siste året , og Håland sier selv at han har store sko å fylle. Men da muligheten bød seg, måtte han jo bare si ja.

– Jeg er interessert i ny musikk, og vil jobbe for å vise frem nye artister på Tou Scene før de eksploderer. Espen (Yung Svendsen, journ.anm.) har gjort en veldig god jobb med det - han flink til å følge med. Det håper jeg at jeg kan fortsette med. Denne jobben gir meg mye. Jeg er travel og mye trøtt, men jeg må bare godta at jeg er den jeg er: Jeg liker å gjøre alt.

10 spørsmål om alt og ingenting

– Favorittartist eller band?

– Rancid.

– Beste film eller serie?

– Jeg ser ikke så mye på serier, men jeg syns True Detective var sjukt bra.

– Hva er det beste du spiser?

– Pizza. Hjemmelaget.

– Hva gjør det glad?

– Å skape noe unikt.

– Hva provoserer deg?

– Verden og samfunnet.

– Hvor går drømmereisen?

– Jeg vil bare være på et drømmested i mer enn to uker fordi jeg må tilbake på jobb. Dét er drømmereisen.

– Har du noe livsmotto?

– Jeg syns det er viktig å si ja, og bare «go with the flow». Det kommer det som regel alltid gode ting ut av.

– Ditt beste minne?

– Å bli pappa - det var veldig spesielt. På en positiv måte, altså.

– Guilty pleasures?

– Jeg tror ikke så veldig på guilty pleasures. Jeg digger egentlig guilty pleasures, så jeg tenker sjelden over at noe er så j*vlig flaut.

– Nyttårsforsett?

– Slutte å røyke og å bli 100 prosent vegetarianer. Foreløpig har jeg klart begge, enn så lenge. Eller, jeg har vel tatt meg en røyk når jeg har hatt en øl, men jeg har vært ganske flink.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Publikum strømmer til konsertene, men ingen forstår den massive økningen

LES MER:

* Andreas (32) fra Stavanger kan bli verdensmester på grunn av en flue

LES MER:

* Tamara (33) trengte 300.000 kroner for å realisere drømmen om grøtbil. Nå blir den snart å se på veiene!

LES MER:

* Siv Therese arrangerer Stavanger Yogafestival for andre gang. I år går inntektene til arbeid mot sexslaveri

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Musikk

Nok et band er klare for Mablis

Trioen NAG tar med seg en solid dose pønk til festivalen.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. KULTUR
  Silja Sol sitt beste Stavanger/Sandnes-minne
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Denne mystiske fyren fra Stavanger er Utopia-klar
  4 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Neste år blir det mer enn travelt for Anne Marie (20) fra Sola
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Stavanger-bandet Hold Fast gir seg: – Vi legger ballen død og går ut med stil
  5 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Brødrene John og Sigbjørn Håland var på vei oppover med THE SHOCK!, men så ble det stille. Nå satses det elektronisk
  4 ÅR SIDEN
 6. KULTUR
  11 kjappe med Gabrielle før Stavanger-konserten
  4 ÅR SIDEN