Aktuelt

Storeslem for lokal kaffekjede: Sender fire medarbeidere til NM

I slutten av februar drar baristaene fra Coffeeberry til Trondheim for å være med på NM i kaffekunst.

Oppdatert:
  • Sebastian Ophof Dagestad

Her ser vi Ida Guldbrandsøy på jobb hos Coffeeberry i Stavanger. FOTO: Sebastian Ophof Dagestad

Sist helg gikk nemlig det regionale mesterskapet i kaffekunst av stabelen på M44 på Bryne.

Her kjempet 13 lokale deltakere i grenene klassisk barista og brewers cup

  • Følg Byas.no på Instagram!

Klassisk barista handler om hvordan man tilbereder kaffedrikken, men brewers handler om å lage best mulig håndbrygget kaffe.

I de forskjellige grenene blir deltagerne vurdert på det tekniske og smak, hvor smaken betyr aller mest.

Designet på toppen av kaffen er noe som er kjent som baristakunst. FOTO: TED S. WARREN / ASSOCIATED PRESS

Deltagerne

De fire deltagerne som gikk videre fra det regionale mesterskapet var alle fra Coffeeberry.

Edvard Moe (førsteplass i brewers) og Ida Guldbrandsøy (andreplass i brewers) fra Stavanger, Mia Braaten (førsteplass i klassisk barista) fra Sandnes, og Eirik Halvorsen (tredjeplass i brewers) fra Bryne.

Vanligvis er det kun førsteplassene som går videre, men i år har arrangøren gjort et unntak i brewers-kategorien. Dette betyr at hele fire representanter fra Coffeeberry-kjeden går videre til det nasjonale mesterskapet.

LES OGSÅ:

– Det var veldig hyggelig å få førsteplassen i brewers-kategorien. Jeg har brukt mye tid på å perfeksjonere kaffen, så det er kjekt å se arbeidet mitt lønner seg, sier Edvard Moen til Byas.

Guldbrandsøy som sikret seg andreplassen i samme kategori, og jobber sammen med Moe i Stavanger, sier det er veldig kjekt og også få muligheten til å bli med til NM.

– Jeg har mye å takke Edvard og hans kone Åshild Marie Moe for, de har vært mine mentorer, sier Guldbrandsøy til Byas.

NM i kaffekunst skal holdes hos bryggeriet E.C. Dahls i Trondheim 28. februar til 2. mars. En norgesmestertittel gir også VM-billett.

Åshild Marie Moe, dagligleder hos Coffeeberry Stavanger til venstre, og Ida Guldbrandsøy, som tok andreplassen i brewers, til høyre. FOTO: Sebastian Ophof Dagestad

God kaffe

Hva er det som gjør en god kaffe?

– Det er jo veldig mye som kan bestemme det. Men gode råvarer, hvor bønnene er grodd, og hvordan de er brent, er veldig viktig. Også ekstraheringen, som betyr hvor mye av kaffen som blir trukket ut i vannet, er viktig, sier Guldbrandsøy til Byas.

– Vannkvaliteten spiller også en stor rolle, slik at vi ikke dreper syrligheten i kaffen, derfor er vi heldige med vannet i Norge, tilføyer Åshild til Byas.

Her vises kaffebønner fra Kenya i Afrika frem. FOTO: BAZ RATNER / X02483

Når du kjøper en pakke med kaffebønner kan det nok undres litt over hva som egentlig er forskjellen.

– Det er jo kaffebønner alt sammen?

– Haha ja, men hvor de kommer fra, hvor mye fuktigheten det er i luften, temperaturen og hvor høyt oppe de ble grodd, spiller en stor rolle for hvilken smak du kan få ut av bønnen. Men det er til syvende og sist opp til den som lager kaffen hvordan resultatet blir, sier Guldbrandsøy til Byas.

Moe og Guldbrandsøy sier begge to at deres favoritt er grodd i Afrika.

– Klimaet der nede gjør at bønnene blir veldig fruktige, noe som er en personlig favoritt for oss begge, sier Moe og Guldbrandsøy til Byas.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Slik lager du enkelt bedre kaffe hjemme

LES MER:

Her må du legge fra deg mobilen når du drikker kaffe

LES MER:

Kaster du også kaffegruten? Ikke gjør det!

Publisert:
Oppdatert:

Ble regionmester i kaffekunst: Nå er Hanne (22) klar for NM

Det siste året har Hanne Urdal (22) gått inn for å spesialisere seg i kaffe, noe som sikret henne førsteplassen i regionmesterskapet i kaffekunst.

Publisert: