Aktuelt

- Nå er jeg skikkelig irritert. Jeg irriterer meg faktisk grønn.

Det sier «Mr. Fargegata» Tom Ur Kjørsvik.

Publisert:
  • Ivar Vasstveit

#FARGEGATEN: Tom Ur Kjørsvik har sett seg lei på byråkratiet i Stavanger kommune. FOTO: Ivar Vasstveit

Han er innehaver av frisørsalongen Bob stylister og baren Hanekam.

\- Her har du ildsjeler som går inn med alt de eier og har for å skape noe og for å videreutvikle konsepter, og så møter de en endeløs vegg av byråkrati. For å få alle løyvene vi trengte for å starte opp Hanekam brukte vi ett år.

- Det var lenge?

\- Ett år! I en så lang prosess glemmer en nesten hvorfor en ville starte opp i utgangspunktet. Sånn burde det ikke være. I hvert fall ikke her, hvor vi har fått til så mye positivt for byen.

Les mer om problemene Hanekam møtte i prosessen med å starte opp Hanekam her. For abonnenter av Aftenbladet.

HANECREW: Sammen med kona Bibbi (fra venstre), Kyros Malamidis og Runa Curti åpnet Tom dørene opp til Hanekam like etter nyttår. FOTO: Ivar Vasstveit

Byattraksjonen Fargegata

Siden år 2005 har Ur Kjørsvik jobbet for å få sving på Fargegata, noe han også har klart til gagns med god hjelp av de andre ildsjelene i gata.

De fargerike byggene i Øvre Holmegate er blitt en attraksjon i Stavanger, både for de innfødte og for turistene.

\- Helt fra begynnelsen hadde vi tre mål. Et av de var å få Fargegata til å bli en turistattraksjon, og det har den blitt.

- Og de andre to?

\- Å få kultur inn i gata, og å gjøre området mer levende. Det har begynt å skje nå. Fargegata er ikke en gate du bare går gjennom, det er en gate du blir værende i. Men vi vil ha inn flere serveringssteder, og enda mer aktivitet, sier Ur Kjørsvik, som selv blant annet har planer om å sette opp en scene i gata, med seilduk for å beskytte mot været.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Grønne vegger, lilla gulv. Slik blir nye Folken

**LES OGSÅ:

LES MER:

En nybegynners guide til ølbrygging

Trøbbel med ny reguleringsplan

Og det er nettopp her irritasjonen dukker opp. For helt enkelt er det ikke å starte opp noe og å være innovativ, når den kommunale behandlingen er seig og tungrodd, mener han.

Hva er så problemet? Kommunen har innført ny reguleringsplan for sentrumshalvøya (Plan 2222 for de som er ekstra interesserte). I stedet for å gjøre ting enklere, har den bare gjort ting verre, ifølge Ur Kjørsvik.

- Hva er løsningen, mener du?

\- Jeg vet ikke hvor firkantede disse greiene er, men mitt forslag til politikerne er at de bør endre hele reguleringsplanen, eller lage en egen regulering for Fargegata. Det vi har fått til her må ivaretas, byen må skjønne det.

Fra før Hanekam åpnet.

- Ikke stille klokken 10 på kvelden

Nylig fikk mye omtalte Bar Cirkus

LES MER:

**ja til å starte opp i Fargegata**

, etter en lang prosess med mye ventetid for gründerne som blant annet inkluderte en naboklage og deretter en tidkrevende behandling i kommunen.

\- Flytter du inn i Øvre Holmegate, vet du at det ikke er sted hvor det er stille klokken 22.00. Det skal ikke være sånn at vi må stå i giv akt for beboerne her og la dem styre alt. I stedet for å stikke kjepper i hjulene til hverandre, burde vi stå sammen om å utvikle gaten til glede for alle, sier Ur Kjørsvik.

Flytter du inn i Øvre Holmegate vet du at det ikke er sted hvor det er stille klokken 22.00.

Ifølge den nye reguleringsplanen skulle Cirkus' søknad avslås, men når alt kom til alt, var politikerne slett ikke enige med sin egen kommunes reguleringsplan og gikk enstemmig inn for å gi Cirkus løyve.

Veldig bra det, mener Ur Kjørsvik. Men hvorfor må det ta så mye tid, undrer han.

**LES OGSÅ:

LES MER:

De 10 mest populære godteriene i taxfree'en

PRISGUIDE:

LES MER:

Her får du billigst og dyrest øl på byen

2005: Det er gått ti år siden de fargerike husene i Øvre Holmegate fikk seg et skikkelig ansiktsløft med maling i alt slags farger. FOTO: Jan Tore Glenjen

Regelverket består

Og så gjorde vi noe som er ganske uvanlig i byas.no-sammenheng. Vi tok en prat med de som bestemmer. Politikerne.

- Ytterligere henvendelser til kommunen tyder på at utestedene i Fargegata kan bli flere. Kan det bli en seig prosess for de også?

\- Byråkrati må vi ha, enten vi liker det eller ikke, sier Kristen Høyer Mathisen.

Vi vil ikke stikke kjepper i hjulene for noen, men vi må legge til rette for begge sider.

Han er medlem av Stavanger Høyre (de som har hatt makten i Stavanger siden dinosaurenes tid), og er nestleder i KBU (Kommunalstyret for byutvikling) som bestemmer ... byutvikling.

TO SIDER AV EN SAK: Kristen Høyer Mathisen påpeker at de som politikere må ta hensyn til alle parter, men at de ikke ønsker å stoppe noen. FOTO: Carina Johansen

\- Vi vil ikke stikke kjepper i hjulene for noen, men vi må legge til rette for begge sider. Både for næringsdrivende og for beboere. I saken om Bar Cirkus hadde vi rett og slett oversett muligheten for at det kunne komme en pub der, og dermed tok det ekstra tid, men det var ikke mot vår vilje å ha aktivitet i Fargegata. Vi må bare ha en overordnet kontroll på det, sier han.

- Så egne regler for Fargegata er ikke aktuelt i dine øyne?

\- Nei.

- Ny regulering tvinger seg fram

Siden vi først var innom KBU, sjekket vi også med KBU-leder Helge Solum Larsen (som er partiuavhengig).

\- Rammeverket i reguleringsplanen er bra, men de kvartalmessige vurderingene av hvor det skal være handel, og hvor det skal være bolig er nok ikke alltid de mest korrekte. Det må vi erkjenne, som i Fargegatas tilfelle, sier han.

- Å?

De gode ideene må alltid vinne fram.

\- Ja, en ny vurdering for hele sentrumskvartalet må nok tvinge seg fram etter hvert. Det trenger ikke å bli en fryktelig omstendelig prosess, men vi må sikre at steder som Fargegata har levende førsteetasjer med aktivitet ut mot gata. Som politikere ønsker vi positive opplevelser for folk i sentrum, og da må alle offentlige aktører være lempelige og forståelsesfulle. Det er det minste vi kan gjøre når private stiller med energi og penger, som det Ur Kjørsvik gjør.

\- Du forstår at han er irritert?

\- Ja, han har vært gjennom en tung prosess og har møtt mye motgang fra byråkratiet. Man henvises hele tiden videre. Jeg føler med ham i den prosessen. I Hanekams tilfelle ble det etter hvert vanskelig å forstå alle kravene som ble pålagt. Vi må sikre sentrum som et kult sted, samtidig som vi har mulighet til å bruke sunn fornuft. De gode ideene må alltid vinne fram.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Hva har Rihanna til felles med Session og Stavanger-kunstner Anette Moi?

ENIG: Helge Solum Larsen (med armene ut) mener kravene som ble stilt til Hanekam etter hvert ble for mange. FOTO: Pål Christensen

Publisert:
  1. Stavanger

Ja til ny pub i Fargegata

Det ser dermed ut til at Bar Cirkus kan åpne dørene om ikke lenge.

Publisert:
  • AV: Stein Halvor Jupskås