Nikolai (25) fra Austre Åmøy er Norges beste baker

Da sjefen til Nikolai Meling ikke kunne delta på NM likevel, steppet den 25 år gamle bakeren inn. Det endte med at han vant hele greia.

Oppdatert:
Nikolai Meling (25) er nybakt norgesmester baking.

– Det er ganske heftig.

Fredag ble Nikolai Meling (25) norgesmester i baking. Meling, som egentlig er fra Austre Åmøy, konkurrerte for bakeriet sitt, Harmoni Håndverksbakeri, som ligger i Porsgrunn.

Egentlig var det sjefen hans, nordisk mester i baking, Fredrik Lønne, som skulle delta, men han skadet seg. Meling fikk derfor tre uker å trene på.

– Det var jo ganske kort varsel, så det var nok å være med i det hele tatt. Å vinne i tillegg, er ganske kult, sier Meling, som tidligere har fått tredjeplass i VM.

Følg Byas.no på Instagram!

Nikolai Meling i aksjon under NM i baking.

Wienerbrød med villaks?

Meling forteller at han fulgte sjefens plan til punkt og prikke. Han kaller derfor seieren for en lagseier.

Deltakerne ble bedt om å levere to ulike typer brød, to typer baguetter, to varianter søtbakst og to typer laminert deig (croissant, wiener, eller lignende) til konkurransen, og de fikk ni timer til å få alt på plass - både baking, steking og presentasjon.

Blant Melings bidrag var det wienerbrød med villaks, boller med rødbeter og brød med akevitt.

Endte opp som baker ved en tilfeldighet

At Meling ble baker, er egentlig ganske tilfeldig. Da han skulle søke om plass på videregående skole, ville han egentlig inn på en design-retning. Restaurant- og matfag hadde han som tredjevalg.

Karakterene holdt ikke, og han endte opp på restaurant- og matfag på Jåttå Videregående Skole. Kokk likte han ikke, konditor likeså.

Men de to siste månedene skjedde det noe. Da oppdaget han baking, og tenkte følgende.

– Dette er jo sinnssykt kult.

Dette brødet fikk navnet «Midgardsormen» og spilte på det norske.

Jobbet med verdens beste baker

Det er mye han liker med baking. Han liker at mel, vann og gjær kan føre til mange forskjellige produkter, og at det er noe som lever litt for seg selv.

– Mel er ikke bare mel!

Etter to år på Jåttå, fulgte tre år i lære hos Bakeri Lom i Lom. I sluttperioden der, ble han med på landslaget i baking, og siden tiden på Lom, har han jobbet i Bergen og i Stockholm med verdensmester i baking, Håkan Johansson.

Ønsker å starte noe eget i Stavanger

Til tross for å ha bodd flere plasser, er det i Stavanger han liker seg aller best. Drømmen er å starte noe eget i Stavanger på sikt - kanskje i Fargegata.

Hvis han får det til, da.

– Jeg er ikke like flink administrativt som i praksis, sier han og ler.

Stor effekt

Effekten både VM og NM har hatt på bakeriet, er stor, forteller han. Både NRK og VG har laget reportasjer, og ordføreren kom til og med med blomster. På bakeriet har de hatt det kjempetravelt.

– Det er mange bakerier som ikke ser vitsen i å sende en baker til NM. Nå har de i alle fall en grunn, sier Meling.

Juryformann Amund Skrutvold har fulgt med Nikolai Meling lenge. Han kaller den unge bakeren et naturtalent.

– Det har han virkelig tatt vare på og utvikla. Han er virkelig en dedikert og ekstremt dyktig baker, sier han.

Publisert:
Oppdatert:

Hekta på surdeig? Prøv Ulrikke (21) sin finaleoppskrift

Vi baker som aldri før, ifølge Opplysningskontoret for brød og korn. Spesielt baking med surdeig seiler opp som en favoritt.

Publisert:
  • Line Pevik