Aktuelt

Nikolai (25) fra Austre Åmøy er Norges beste baker

Da sjefen til Nikolai Meling ikke kunne delta på NM likevel, steppet den 25 år gamle bakeren inn. Det endte med at han vant hele greia.

Oppdatert:
  • Ingebjørg Iversen

Nikolai Meling (25) er nybakt norgesmester baking. FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

– Det er ganske heftig.

Fredag ble Nikolai Meling (25) norgesmester i baking. Meling, som egentlig er fra Austre Åmøy, konkurrerte for bakeriet sitt, Harmoni Håndverksbakeri, som ligger i Porsgrunn.

Egentlig var det sjefen hans, nordisk mester i baking, Fredrik Lønne, som skulle delta, men han skadet seg. Meling fikk derfor tre uker å trene på.

– Det var jo ganske kort varsel, så det var nok å være med i det hele tatt. Å vinne i tillegg, er ganske kult, sier Meling, som tidligere har fått tredjeplass i VM.

Følg Byas.no på Instagram!

Nikolai Meling i aksjon under NM i baking. FOTO: Privat

Wienerbrød med villaks?

Meling forteller at han fulgte sjefens plan til punkt og prikke. Han kaller derfor seieren for en lagseier.

Deltakerne ble bedt om å levere to ulike typer brød, to typer baguetter, to varianter søtbakst og to typer laminert deig (croissant, wiener, eller lignende) til konkurransen, og de fikk ni timer til å få alt på plass - både baking, steking og presentasjon.

Blant Melings bidrag var det wienerbrød med villaks, boller med rødbeter og brød med akevitt.

Endte opp som baker ved en tilfeldighet

At Meling ble baker, er egentlig ganske tilfeldig. Da han skulle søke om plass på videregående skole, ville han egentlig inn på en design-retning. Restaurant- og matfag hadde han som tredjevalg.

Karakterene holdt ikke, og han endte opp på restaurant- og matfag på Jåttå Videregående Skole. Kokk likte han ikke, konditor likeså.

Men de to siste månedene skjedde det noe. Da oppdaget han baking, og tenkte følgende.

– Dette er jo sinnssykt kult.

Dette brødet fikk navnet «Midgardsormen» og spilte på det norske. FOTO: Privat

Jobbet med verdens beste baker

Det er mye han liker med baking. Han liker at mel, vann og gjær kan føre til mange forskjellige produkter, og at det er noe som lever litt for seg selv.

– Mel er ikke bare mel!

Etter to år på Jåttå, fulgte tre år i lære hos Bakeri Lom i Lom. I sluttperioden der, ble han med på landslaget i baking, og siden tiden på Lom, har han jobbet i Bergen og i Stockholm med verdensmester i baking, Håkan Johansson.

Ønsker å starte noe eget i Stavanger

Til tross for å ha bodd flere plasser, er det i Stavanger han liker seg aller best. Drømmen er å starte noe eget i Stavanger på sikt - kanskje i Fargegata.

Hvis han får det til, da.

– Jeg er ikke like flink administrativt som i praksis, sier han og ler.

Stor effekt

Effekten både VM og NM har hatt på bakeriet, er stor, forteller han. Både NRK og VG har laget reportasjer, og ordføreren kom til og med med blomster. På bakeriet har de hatt det kjempetravelt.

– Det er mange bakerier som ikke ser vitsen i å sende en baker til NM. Nå har de i alle fall en grunn, sier Meling.

Juryformann Amund Skrutvold har fulgt med Nikolai Meling lenge. Han kaller den unge bakeren et naturtalent.

– Det har han virkelig tatt vare på og utvikla. Han er virkelig en dedikert og ekstremt dyktig baker, sier han.

Publisert:
Oppdatert:
  1. Baking
  2. Mat og drikke
  3. Oppskrift
  4. Restaurant
  5. Jåttå

Vennene ville finne på noe fett, da bestemte de seg for å ro over Atlanterhavet

I desember neste år legger vennegjengen ut på en 5000 kilometer lang rotur.

Oppdatert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Skal krysse Atlanterhavet i robåt
    2 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Brage (36) har blitt kalt kunnskapsløs av Anne Grosvold, men han er blant landets beste quizzere
    12 MÅNEDER SIDEN
  3. AKTUELT
    Truls har ikke skrevet mye siden videregående. Nå har han skrevet en hel bok om gin!
    2 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    Tidligere Zouq-gründer starter ny pakistansk take away
    2 ÅR SIDEN
  5. AKTUELT
    Skiltet får mange til å le: – Vi har ikke skiftet navn
    2 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    Karpe første headliner til Ugå 2019
    2 ÅR SIDEN