– Det viktigste er at studentene opprettholder en nysgjerrighet på livet og på verden

Det er trangt om plassene når Andreas Aase har forelesning i globalhistorie (HI100) på hver mandag morgen.

Full sal i Sigrid Undsets hus under semesterets første forelesning.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Det viktigste er at studentene forstår den verdenen de lever i. Jeg ønsker å inspirere dem til å holde seg oppdatert videre i livet; lese bøker, aviser og følge med på nyheter, sier førstelektoren.

Andreas har hatt forelesninger om globalhistorie siden 1983, og er veldig engasjert i faget sitt. Da KRSby er innom holder han semesterets første forelesning, hvor han blant annet gir en innføring i hvilke regler som gjelder på hans forelesninger.

Les også

LES OGSÅ: Middag til 100,- skal lokke studenter til byen

Les også

LES OGSÅ: «Sindige sørlendinger» på frokostbord landet rundt

I semesterets første forelesning er temaet mennesket.

Soving i timen? Tillatt!

– Dere må gjerne sove, det har jeg ikke noe problem med. Det kan være en rekke forskjellige grunner til at folk er trøtte, noen har kanskje vært oppe hele natta med syke barn. Men jeg måtte vekke en student som siklet en gang, sier han, til høylytt latter fra salen.

Gjennom årenes løp har han hatt veldig mange studenter, og to av dem er Maren Sofie Løvstad og Silje Marie Hove.

– Han er en skikkelig god foreleser, og engasjerer studentene så kjapt, sier Maren, som har hatt Andreas som foreleser tidligere. Silje Marie har nettopp hatt sin første forelesning med ham, men hadde hørt om ham på forhånd.

Les også

LES OGSÅ: Som ny student gjorde Kjersti «alt riktig». Til slutt endte hun på sykehus. (#ABO)

Andreas har bedt studentene trekke lengre inn i radene, for å få plass til alle.

Vil aktivisere studenter

– Det blir lett å komme på forelesning når han er så god, selv om det er mandag morgen, sier hun.

Tidligere har forelesningene foregått klokken 08.15, men fra i år av er det bestemt at forelesningene skal avholdes 10.15, selv om ikke Andreas liker det.

– Jeg har en tanke om at forelesninger skal være oppdragende, og ellers i livet er det forventet at man er på jobb fra mandag morgen av. Slik bør det også være for studenter, sier Andreas.

Maren Sofie Løvstad (t.v.) og Silje Marie Hove er studenter på UiA.

Han beveger seg mye under en forelesning, skriver aktivt på en tavle, og benytter seg relativt lite av Powerpoint. Han gir studentene tenkeoppgaver, og tar gjerne imot innspill fra salen.

– Jeg er kanskje for lite opptatt av hvordan studentene gjør det på til eksamen. Det viktigste er at de opprettholder en nysgjerrighet på livet og på verden hele livet. Når det gjelder selve undervisningen min, prøver jeg å endre den i retning av mer studentaktivitet. De lærer lite av å bare sitte og motta informasjon, sier han.

Les også

LES OGSÅ: Dette bør du vite om Kristiansand som ny student

Andreas Aase er førstelektor ved UiA, og foreleser i globalhistorie.

Var ekstremt flau

Førstelektoren som har rundt 150 forelesninger i året pleide faktisk å være litt flau for å stå og snakke foran folk på måten han nå gjør, og sier at han har øvd litt.

– Da jeg gikk på gymnaset var jeg ekstremt flau, så det har vært en treningssak. En må tørre å gjøre ting som kanskje ikke er så veldig akademiske, men som allikevel fungerer. Jeg prøver å finne konkrete historier som illustrerer faglige poenger, og stjeler ideer fra andre som jeg bruker i forelesninger. Jeg bruker også mye tid på å forberede meg psykisk før hver forelesning, sier han.

Har du en god forelesningshistorie du vil dele? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Publisert: