Husker du disse 6 festivalene som forsvant fra Stavanger-området?

Det er sommer og høysesong for festivaler. Her er de som forsvant.

Oppdatert:
RÅTT OG RÅDE: Topp stemning i 2011. Ett år senere var det slutt.

I helga ble Mablis arrangert for andre gang i Vålandsskogen.

På plakaten sto blant andre Thomas Dybdahl, Janove Ottesen og Sigrid.

Festilvasjefen lover allerede at det blir Mablis neste år, men vår nære, lokale historie er dessverre full av festivaler som ikke har klart seg.

Vi krysser selvfølgelig fingrene for at Mablis klarer seg.

Følg Byas.no på Facebook!

De som forsvant

Bare de siste årene har en rekke festivaler gått til bunns i området, med Rått og råde som det aller største navnet.

– Hvordan kan det ha seg?

– Jeg tror en utendørsfestival i Stavanger er mulig, men ikke så stor som Rått og råde var, sier tidligere Rått og råde-sjef Kristoffer Kinden Endresen.

– Folk i Stavanger er nok litt skeptiske av seg, men de siste årene har det vært en jevn økning i folk som går på rock- og popkonserter i regionen. Så det avhenger nok mest av å treffe det riktige konseptet, fortsetter han.

LES MER:

LES OGSÅ: Ny øl-regel for alle utendørsarrangementer i sommer: – Jeg er ikke sur, jeg er fly forbanna

Ex-RxR: Kristoffer Kinden Endresen var sjef for Rått og råde. Han tror ikke en festival av samme størrelse er liv laga i Stavanger per i dag.

Her er noen av de som har prøvd seg, og som ikke overlevde:

Rått og råde

Hvor: Lassabanen

Aktiv: 2010 - 2012

Artister som: 50 Cent, Ozzy Osbourne, John Fogerty, Robyn, Patti Smith, Kent, Band of Horses og Kvelertak.

Lassabanen, 25. august 2012. Den britiske synthpopduoen Pet Shop Boys står på scenen med et show at det grandiose slaget. Utsolgt var det ikke. Ikke i nærheten faktisk. Dessverre. De som imidlertid var til stede fikk med seg noe historisk. Pet Shop Shop ble det siste bandet som spilte på Rått og råde, noensinne.

Hvorfor gikk det som det gikk? Svaret må vi til østlandet for å finne. Kollenfest i Oslo, 2012. Rihanna toppet plakaten, men været var elendig og Rihanna forsvant i tett tåke. Publikum sviktet, den økonomiske smellen ble enorm. Selskapet bak Kollenfest drev også Rått og Råde. I dragsuget ble festivalen på Lassa nedlagt.

PRINCE OF DARKNESS: Ozzy Osbourne spilte på Lassa under Rått og råde i 2010. Det endte med terningkast 6 i Stavanger Aftenblad.

Numusic

Hvor: Hele Stavanger. Blant annet Tou Scene og Folken

Aktiv: 2000-2014

Artister som: Röyksopp, Todd Terje, Jeff Mills, The Whitest Boy Alive og John Grant.

Hvorfor gikk det som det gikk? - Jeg vil ikke ha en festival som går på tomgang, sa Martyn Reed til Aftenbladet i 2014, da det ble kjent at Numusic 2015 ble avlyst.

På det tidspunktet ville han ikke stenge døra helt for 2016, men økonomi og manglende interesse fra publikum var forklaringen på slutten. Festivalen hadde heller ikke penger til administrasjonen fra november til mars, og da ble det vanskelig å drive festival.

TODD: Todd Terje under foreløpig siste Numusic, i 2014.

Pulpit Rock Festival

Hvor: Bjergstedparken

Aktiv: 2005 - 2007

Artister som: Kaizers Orchestra, Kula Shaker, Danko Jones, Timbuktu, Sivert Høyem og Skambankt.

Ideen til rockefestivalen Pulpit Rock Festival dukket første gang opp som en spennende idé i hodene til flere av byens pop- og rockentusiaster i 1998, skrev Aftenbladets Kjetil Wold i 2005.

Da var det endelig klart for Stavangers lenge varslede rockefestival i storformat. Ambisjonene var store, med en kapasitet på 5000 per dag, men festivalen gikk ikke helt som planlagt, bookingene ble kritisert, været spilte ikke på lag og underskuddene var store.

Hvorfor gikk det som det gikk? Penger. Flere band fikk ikke betalt for opptredene sine, og kommunen stanset etter hvert støtten til festivalen. Etter festivalen i 2007 var underskuddet på nærmere en million kroner.

SOM EI KULA: De psykedeliske rockerne i britiske Kula Shaker var det store trekkplasteret under Pulpit Rock i 2007. Foto: Pål Christensen

Stavanger Live

Hvor: Sørmarka Arena

Aktiv: 2013

Artister som: Knife Party, Lupe Fiasco, Tinie Tempah, Far East Movement, Suede og Lindström.

Mai 2013. To kvelder på rad forvandlet den nystartede festivalen Stavanger Live Sørmarka Arena fra kald ishall til gigantisk nattklubb. Full fest og staselige navn på plakaten. Som Lupe Fiasco og Knife Party. Målet var å fylle tomrommet etter Rått og råde, men festen ble ikke så populær som forventet.

Hvorfor gikk det som det gikk? Målet for festivalen var 8000 besøkende per kveld. Totalt trakk festivalen 9300 besøkende. Underskuddet ble fem millioner kroner for selskapet bak, som også har Landstreffet i Kongeparken, og Stavanger Live var historie etter bare ett år i live.

ELEKTRONIKAFEST: Duoen Knife Party var en av headlinerne.

Rogafest

Hvor: Vaulen

Aktiv: 2008 - 2011

Artister som: Sigvart Dagsland, Vestlandsfanden, Susanne Sundfør, Kaizers Orchestra, Postgirobygget

Da Rogafest startet i 2008 var forretningsideen relativt enkel. Folkekjære artister fra Rogaland de siste 40 år skulle feires på Vaulen, med konserter og fest. Artistene holdt seg til mellom to og fire sanger hver, slik at de kunne være godt over 40 i tallet.

De påfølgende årene ble tema endret, til blant annet sommermusikk, og færre og færre fant veien til folkefesten.

Hvorfor gikk det som det gikk? I 2008 debuterte Rogafest med 12.000 besøkende. 4. juni 2011 var det fint vær, men med 3500 publikummere var antallet besøkende forvandlet til nesten en fjerdedel av debutåret. Det betydde minus i kassen, og Rogafest valgte å legge inn årene.

FOLKSOMT: Rogafest var gyselig populært, i hvert fall i 2008.

Lydbølger

Hvor: Borestranden

Aktiv: 2013 - 2015

Artister som: Max Romeo, Turbonegro, Ky-Mani Marley , Lars Vaular, Jaa9 & OnklP, Oslo Ess

Da de to surfekompisene Per Freisberg og Per Arne Zahl gikk sammen for å lage festival på stranden ble resultatet Lydbølger, en easy-going og vennlig strand- og musikkfestival for livsnytere.

Festival etter feelgood-metoden, rett og slett.

Oppskriften var musikk på ettermiddag- og kveldstid, mens dagene ble brukt til aktiviteter, som surf, skate og bading.

Etter tre år måtte festivalen i fjor legge inn årene - i hvert fall inntil videre.

Hvorfor gikk det som det gikk? Mange årsaker, men den aller klareste er vær. Det skal godt gjøres å oppleve verre vær enn det Lydbølger fikk, spesielt andre året. Første året var været riktignok helt konge, men i 2014 ble festivalen truffet av stormen Lena og festivalområdet måtte evakueres!

Lydbølger reiste seg likevel inn i 2015, men publikumssvikt lite hjulpet av kraftig regn og vind gjorde at selskapet bak Lydbølger gikk konk.

Sjekk ut Lydbølger-sjef Per Arne Zahls kommentar:

LES MER:

«Min første konkurs er nå»

Denne artikkelen er en oppdatert utgave av en artikkel som første gang ble publisert sommeren 2015.

Mer fra Byas:

LES MER:

Nytt navn til Utopia

LES MER:

Elisabeth (30) etterlyste en Mablis-date: Fikk 60 frierbrev!

Publisert:
Oppdatert:

6 festivaler som forsvant fra Stavanger-området

Det nærmer seg sommer og høysesong for festivaler. Her er de som forsvant.

Oppdatert:
  • Av: Ivar Vasstveit