Leie bolig? 9 tips for å unngå svindel

Privatøkonom i Sparebank 1, Endre Jo Reite, gir deg tips til hvordan du som leietaker kan unngå svindel.

Publisert:
Privatøkonom Endre Jo Reite anbefaler ingen å betale noe annet enn depositum før du har fått nøklene i hånda.

Privatøkonom i Sparebank1, Endre Jo Reite, gir deg råd om hvordan du kan unngå å bli lurt når du skal leie bolig.

#1. Depositum skal alltid på en depositumkonto

Da har både du og utleier en kontrakt med banken om at pengene ikke kan tas ut hvis det er en konflikt om utleieforholdet. Det er nå blitt enkelt og billig for utleier å opprette depositumkonto på nett, og det kan gjøres uten at dere møtes eller må innom banken. Første varsellampe er derfor at en utleier ikke vil bruke depositum, men bare ha inn penger rett på konto.

LES MER:

_**Tips til deg som skal leie bolig**_

#2. Depositumkonto er ikke valgfritt

Det er den eneste lovlige måten for privat utleier å ha sikkerhet for ubetalt leie og skader på leiligheten. Har du betalt et ulovlig depositum kan du faktisk når som helst kreve det tilbake.

#3. Ikke betal annet enn depositum før du har nøkkelen i hånda

Ikke betal noe annet enn depositum før du har signert kontrakt, nøkkelen i hånda og har sett leiligheten. Hver sommer er det mange som blir svindlet, og dersom du har overført penger er det du som må gå til forliksrådet for å forsøke å kreve pengene tilbake.

LES MER:

_**Dokumenterte ulovlig boligutleie – vant journalistpris**_

Privatøkonom i Sparebank 1, Endre Jo Reite, mener det bør lyse en varselslampe dersom utleier ber deg overføre penger til utlandet. Privatøkonom i Sparebank 1, Endre Jo Reite, mener det bør lyse en varselslampe dersom utleier ber deg overføre penger til utlandet.

#4. Ikke overfør penger til utlandet

Neste varsellampe er dersom utleier ber deg overføre penger til utlandet. Nesten ingen eier bolig i Norge uten lån i Norge, og da har de legitimert seg til en bank, og en norsk konto. Overfører du til en utenlandsk bank er det om mulig enda mer krevende å få pengene tilbake.

#5. Sjekk kontrakten nøye

Noen utleiere legger inn urimelige vilkår i forhold til oppussing og ansvar for slitasje. Det vanlige er at man ikke har ansvar for normal slitasje, men vi har opplevd at utleier også krever at leietaker skal dekke dette.

LES MER:

_**Leilighetsjakten: – Utleiere gikk ned i pris, siden konkurransen er stor i år**_

#6. Vær kritisk

Er det avvik mellom hvem som står som eier på konto, eier av mobiltelefonnummer eller navn på kontrakter og hvem du snakker med? Har utleier en utrolig historie på hvorfor det haster veldig å leie ut, og hvorfor du skal få en ekstra god pris? Still noen ekstra spørsmål, og liker du ikke svarene, gå videre!

#7. Bruk sosiale medier!

Søk på mobilnummer og sjekk om det ligger mange annonser ute.

#8. Anmeld svindleren

Hvis du skal få penger tilbake så merker du fort at de fleste utleiesvindlere er drevne. De opererer gjerne med mange navn, og usikkerhet om identitet sammen med at penger gjerne har gått via kontoen til mellommenn gjør veien lang. Husk likevel å anmelde!

LES MER:

_**Student, og hypp på egen bolig? Luksusfellen-Hallgeir gir deg råd!**_

#9. Ha bevis

Veien til å få tilbake penger går via forliksrådet. Husk å ta vare på alle spor av avtaler og overføringer mellom dere.

Publisert:

9 tips for å unngå svindel

Privatøkonom i Sparebank 1, Endre Jo Reite, gir deg tips til hvordan du som leietaker kan unngå svindel.

Publisert:
  • Kristin Heggdal, Trd.by