Aktuelt

6 tips som gjør sommerjobben til en suksess

Du har kapret din første (eller tredje) sommerjobb, men hva nå? Vi spurte ekspertene om hva du bør gjøre, og hva du absolutt IKKE må gjøre!

Oppdatert:
  • Maren Hald Bjørgum

Synne Malene Høygrem Gabrielsen fra Møvig har sommerjobb hos Markens Isbar. Hun drømmer om å bli veterinær. Foto: Maren Hald Bjørgum.

Sommerjobben som vertinne for iskiosken på brygga føles kanskje ikke veldig relevant for drømmen din om å bli popstjerne eller eiendomsmegler, men det er mye man kan lære fra slike jobber.

Erna Synnøve Kjensjord er fungerende leder ved Karrieresenteret på UiA. Foto: Maren Hald Bjørgum

Erna Synnøve Kjensjord er fungerende leder ved Karrieresenteret på UiA. Foto: Maren Hald Bjørgum

Kassajobben på Rimi kan lære deg mye om deg selv

Erna Synnøve Kjensjord, fungerende leder ved Karrieresenteret på UiA, er glad for å få spørsmål om hvordan man skal gjøre mest ut av sommerjobben. Hun fremhever refleksjon over arbeidet som en av de viktigste tingene du kan gjøre.

– Vi spør ofte de studentene vi møter i etterkant: Hva lærte du i denne jobben? Og så lister de opp arbeidsoppgavene de har gjort. Men det vi også er ute etter å høre er hva de lærte om seg selv og hvordan de jobber. Det er viktig.

Selv om kassajobb på Rimi kanskje ikke er superrelevant for fremtiden studiet ditt skal hjelpe deg med å oppnå, så er det mye å hente i den typen sommerjobb også ifølge Kjensjord.

- LES OGSÅ: Gladmelding: Nå kommer skattepengene!

- LES OGSÅ: Slik surfer du billigst i sommer

Mellomlederstilling i Dyreparken er perfekt på CVen ifølge ekspertene. Foto: Mellomlederstilling i Dyreparken er perfekt på CVen ifølge ekspertene. Arkivfoto: Torstein Øen

– Ta jobben på alvor

Bjørn Åstveit ved Hodejeger Åstveit trekker frem jobber hvor man har tatt initiativ og ledererfaring som to viktige ting når du skal videre i arbeidslivet.

– Det er viktig at man tar jobben på alvor. Vær litt på hugget, ikke sitt og vent på at noen kommer og ber om at du skal gjøre noe.

Han trekker fram Dyreparkens 60-70 mellomlederstillinger som et godt eksempel på typen jobb som kan se bra ut på CV-en.

– Den typen jobber er supert å ha med seg, gitt at du har gjort en god jobb, fordi man både har hatt lederansvar og har måttet vise initiativ.

- LES OGSÅ: Hodejeger: – Har du ikke orden på det så har du dritet deg ut

- LES OGSÅ: Jobbsøknad: Do’s and don’t’s

- LES OGSÅ: – Ekstrahjelpene er vi helt avhengige av

«Pappa betalte» er lite positivt for CV-en

Følg kutyme for jobben (hvis alle andre går i bukse på jobb så gjør du også det), og sett deg inn i både formelle og uformelle regler i bedriften. Det tar lite tid og krefter, men vil gjøre livet enklere for deg.

– Ikke la dette bli den perioden i livet hvor du skal sitte og halvsove deg gjennom en jobb bare fordi du skal få deg en lønning.

På spørsmålet om hva slags type jobb man ikke må ha på CV-en er Åstveit klar i talen.

– Det som er negativt er ikke å ha sommerjobb. Studenter som ikke har vært i sommerjobb fordi mamma og pappa har holdt dem gående hele sommeren, det syns jeg er svært lite positivt.

6 tips som gjør sommerjobben til en suksess:

1. Finn ut hvorfor du liker eller ikke liker jobben, og bruk den erfaringen når du søker jobb i fremtiden.

2. Vær et Ja-menneske. Ta initiativ. Vis at du er engasjert og villig til å gi alt og litt til.

3. Skaff deg en attest, eller referanser. Sommerjobber er kanskje ikke så viktig i det lange løp, men de kan være alfa og omega for å skaffe deg den første jobben din etter endt studie.

4. Reflekter over hva jobben krevde av deg, og hvordan dette kan ha en overføringsverdi for den neste jobben du vil søke på.

5. Tørr å spørre arbeidsgiver om en ærlig tilbakemelding på hva dine sterke og svake sider er. På den måten vet du hva du skal jobbe med, og hva du kan trekke frem i intervju med neste arbeidsgiver.

6. Ikke vær personen som begynner å snakke rettigheter og lønn første dagen du er på jobb (med mindre du har en veldig god grunn). Det gjør deg ikke videre populær.

- LES OGSÅ: Hodejeger: – Har du ikke orden på det så har du dritet deg ut

Publisert:
Oppdatert:
  1. Gull

6 tips som gjør sommerjobben til en suksess

Vi spurte ekspertene om hva du bør gjøre, og hva du absolutt IKKE må gjøre!

Oppdatert:
  • AV: Maren Hald Bjørgum, Krsby