Aktuelt

Dette betyr statsbudsjettet for deg som er ung

Når statsbudsjettet legges fram, får vi vite hvor mye penger regjeringen ønsker å bruke av Norges lommebok.

Oppdatert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
 • NTB

Regjeringen ønsker blant annet å bygge færre studentboliger og endrer reglene for sparing i BSU. FOTO: Ebba Schølberg Eiring/NTB Scanpix

Dette er penger som går til alt fra eldreomsorg, skoler, sykehus og veier. Men budsjettet sier også noe om hvor mye mer, eller mindre, du må betale i skatter og avgifter.

Obs: Alle disse punktene er forslag fra regjeringen. Før de trer i kraft må budsjettet vedtas av Stortinget.

 • Følg Byas på Facebook!

Arbeid

Regjeringen vil bevilge 825 millioner kroner ekstra til tiltak som skal hjelpe personer utenfor arbeidslivet i jobb. I tillegg kommer 500 millioner mer til Nav sin koronahåndtering.

500 millioner kroner er ønsket til politiet, sånn at de 400 stillingene som midlertidig ble opprettet på grunn av koronapandemien kan gjøres permanente.

BSU-sparing er et populært alternativ for unge som skal inn på boligmarkedet. Kjøper du bolig, ønsker regjeringen nå å fjerne godene som kommer med kontoen. FOTO: Lars Idar Waage

Økonomi

Hvis du fortsatt har penger på BSU-kontoen etter boligkjøp, vil regjeringen fjerne skattefradraget.

Regjeringen foreslår også at maksimalt årlig sparebeløp i BSU økes: Fra 25.000 kroner til 27.500 kroner. Det gir 500 kroner ekstra tilbake på skatten, fram til første bolig er kjøpt. Selger du bolig uten å kjøpe en ny, vil du kunne spare med fradrag igjen.

Frikortgrensen økes: Fra 55.000 kroner til 60.000 kroner.

LES MER:

Slik gikk det med restaurantene i østre bydel: Nyetableringen doblet omsetningen

LES MER:

Slik klarte Une (28) å ikke bruke ei eneste krone på mat i løpet av én måned

Utdanning

Regjeringen ønsker å gi tilskudd til 1650 nye studentboliger i 2021. Det er en nedgang fra 2200 studentboliger i fjor.

Antallet planlagte studentboliger er redusert fordi antallet søknader til nye studentboliger har gått ned de siste tre årene, skriver regjeringen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) åpnet nye studentboliger på Gosen i sommer. I år bevilger regjeringen penger til 650 færre boliger. FOTO: Ebba Schjølberg Eiring

Studentsamskipnadene får til sammen 104,8 millioner kroner. Det er en økning på 20 millioner kroner fra året før.

Regjeringen foreslår å endre åtteårsregelen i Lånekassen, slik at personer som tar utdanning på deltid, kan få støtte til å ta like mye utdanning som studenter som studerer på heltid.

Våren 2020 ble det bevilget 323,3 millioner kroner, inkludert 23,3 millioner kroner til utdanningsstøtte, for at flere permitterte og ledige kan fullføre videregående opplæring. Regjeringen foreslår å videreføre bevilgningen i 2021.

180 millioner til innføring av nye læreplaner, samt 80 millioner til digital undervisning.

157,7 millioner kroner til billigere SFO for lavinntektsfamilier.

Skole og fritid

Momsen for reiselivs- og kultursektorene settes opp igjen fra 6 til 12 prosent neste år, dersom regjeringen får gjennomslag for statsbudsjettet, erfarer Dagbladet.

Regjeringen ønsker å gjeninnføre flypassasjeravgiften. FOTO: Jon Ingemundsen

Flypassasjeravgiften, som ble opphevet 1. januar, vil gjeninnføres fra nyttår, har NTB erfart. Regjeringen forventer å få inn 1,6 milliarder kroner gjennom avgiften.

Regjeringen vil senke avgiften på lettbrus med 30 prosent fra og med 1. juli neste år. Ifølge DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl vil en person som drikker 45 liter lettbrus i året spare 61 kroner, skriver NTB.

Avgiftene på tobakk, alkohol og sukkertøy økes alle med 3,4-3,5 prosent, altså om lag det samme som den generelle prisstigningen er beregnet til.

LES MER:

Flytte hjemmefra for første gang? Dette må du kunne

LES MER:

Flere har utsatt tilbakebetaling av studielån i koronaperioden

Regjeringen foreslår å trappe opp satsingen på dataspill med 5 millioner kroner i 2021. Bevilgningen skal blant annet gå til utvikling av dataspill og formidling av dataspill, inkludert datatreff og andre typer spillarrangement. Midlene skal også gå til oppstart av Dataspillsenteret – norsk senter for spillutvikling.

Regjeringen foreslår å bevilge 120 millioner kroner til å videreføre og utvide prøveprosjektet med en nasjonal fritidskortordning for barn i alderen 6 til 18 år i flere kommuner. I 2020 er 12 kommuner med i prøveprosjektet. Fritidskortet skal bidra til å dekke utgifter til faste, organiserte fritidsaktiviteter og gjøre det lettere for barn og unge å delta i fritidsaktiviteter.

5 millioner kroner skal blant annet gå til utvikling av dataspill og formidling av dataspill, inkludert datatreff og andre typer spillarrangement. FOTO: Pål Christensen

Helse

170 millioner kroner til styrking av satsingen på barn og unges psykiske helse. 100 millioner går til kommunene, 35 millioner til en digital helsestasjon, 30 millioner til barnevernet og 5 millioner til utvikling og evaluering av det tverrfaglige og oppsøkende teamet FACT ung.

Regjeringen foreslår å bevilge 8 millioner kroner til Alarmtelefonen for barn og unge for å opprettholde en døgnåpen telefontjeneste og chattetjeneste i 2021.

Dersom du benytter deg av alternativ behandling og kosmetisk kirurgi, kan dette bli dyrere. Regjeringen vil nemlig fjerne momsfritaket for disse behandlingene, med mindre de er medisinsk begrunnet og finansieres av det offentlige.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Statsbudsjettet
 2. Økonomi

Slik gikk det med restaurantene i østre bydel: Nyetableringen doblet omsetningen

Fra 2018 til 2019 økte Fortou AS omsetningen fra 6,4 til 12,2 millioner kroner.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Spis for 100: Så mye billigere er rettene denne uka
  2 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  What’s Brewing-underskudd på 700.000: – Vi har aldri hatt som mål å tjene oss rike
  2 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Jubler over skroting av skjenkeforbud: – Det er en glede
  24 DAGER SIDEN
 4. AKTUELT
  Annerledes tenning av vinterlysene i Fargegata i år: – Det er litt trist
  17 DAGER SIDEN
 5. AKTUELT
  På eksklusiv liste: – Utrolig stas å være nominert
  22 DAGER SIDEN
 6. AKTUELT
  Sushikjede fra Bergen skal åpne fem restauranter i Stavanger og Sandnes
  20 DAGER SIDEN