Lurt på hvordan det er å lage en festival? Her har du svaret!

Vi har spurt noen av festivalsjefene i området om hvordan det er å lage festival. Er det bare stress, eller er det litt gøy også?

Publisert:
Bildet er fra Mablis-festivalen 2017. Det er Eirin Sandestad som er festivalsjef for Mablis. Hun synes at det å se på glade festivalgjenger er noe av det meste med jobben.

Små, store, tøffe, myke; festivaler kommer i alle salgs fasonger og varianter, men en ting har alle til felles. Det kreves mye for å få det til å gå rundt.

Har du sett deg rundt på festival og tenkt: Hvordan ble dette til? Vel, gjennom mange timer hardt arbeid. Vi har snakket med dem som organiserer det hele.

Mablis festivalen startet i det små for tre år siden, nå ventes det at mange skal innta Vålandsskogen i sommer. På plakaten er blant andre Delillos, Cezinando og Sløtface.

Eirin Sandstad er sjefen som har ansvaret for å gjøre skog til festival. Festivalen går av stabelen 8. og 9. juni.

Følg Byas.no på Instagram!

Festivalsjef Eirin Sandestad under Mablis 2017. Hun synes det verste med jobben er nervene.

– Hva er det beste med jobben?

– Å jobbe i et så tettknyttet team som er med på og skape noe fra start til slutt, som gir så mye glede og en unik opplevelse for så mange festivalglade folk.

– Hva er det verste?

– Nervene. Det er like nervepirrende nå som festivalen arrangeres for tredje gang, som for første gang. Man vil jo ikke annet enn at hvert år skal være en solskinnshistore og holde på med det vi gjør, år etter år etter år.

– Beste øyeblikk som festivalsjef?

– Hvert år finner jeg meg en god «spot» ved en av scenene og observerer alle de festivalglade menneskene. Når kollegene mine kommer løpende mot meg med gledestårer, av stemningen vi har klart å skape. Det er en magisk følelse.

– Hvor stress er det på en skala fra 1-10?

– 10! Men så verdt det.

LES MER:

Leo fra Ålgård spiller for millioner på YouTube. Nå skal han spille for 400 mennesker på Folken

Ekstremsport

Utopia har ikke eksistert veldig lenge, men i år har festivalen blant annet Kygo og Sigrid på plakaten. Festivalen arrangeres ved konserthuset, og i fjor var det nesten fullt. Mannen bak spakene er Espen Yung Svendsen. Utopia arrangeres 24. og 25. august.

Espen Yung Svendsen er festivalsjef for Utopiafestivalen. Han mener jobben kan minne om ekstremsport, men mener det absolutt er verdt det.

– Hva er det beste med jobben?

– Jeg har denne jobben primært fordi jeg ønsker å skape noe stort for mennesker.

– Hva er det verste?

– Når man må skuffe mennesker med noe som går galt eller noe som ikke fungerer.

– Hvor stress er det på en skala fra 1-10?

– Alltid 10, men den tieren blir en livsstil som man må vende seg til. Nærmere ekstremsport kommer man ikke! Det er så sykt, men også så sykt gøy.

LES MER:

Bli frivillig, ha det fett

Starter på seks, avslutter på 10

Ranglerock startet som en venners-venners fest på begynnelsen av 2000-tallet.

Nå satser festivalen stort på nye og spennende artister.

Fieh, Baby in Vain (DK) og Frida Ånnevik er noen av de som kommer til Bryne i juli. Dette er Hans Bjørnar Tunheim første år som sjef. Ranglerock arrangeres 13–14 juli.

Dette er Hans Bjørnar Tunheims første år som festivalsjef for Ranglerock, men han har fulgt festivalen lenge. I 2014 sto han modell for et kunstverk på siloen i Bryne. Det ble til det årets festivalplakat. Nå henger plakaten på festivalkontoret.

– Jeg takket ja til jobben fordi jeg gjerne ville og kunne stå inne for å ta på meg ansvaret og jobben med å lage en festival jeg har vært stor tilhenger av i mange år.

– Hva er det beste med jobben?

– Jeg har ikke gjennomført selve festivalen som festivalsjef ennå, men har vært med i ulike roller i flere år, så jeg er nokså sikker på at det beste blir å se alle de smilende og fornøyde ansiktene under og etter selve festivalen.

– Hva er det verste?

– Den første dagen etter festivalen.

– Beste øyeblikk som festivalsjef?

– Som festivalsjef er det i grunnen to likestilte øyeblikk: Da jeg fikk vite at bookingansvarlig, Omund Norheim, hadde booket Baby In Vain og deretter Fieh til årets festival.

– Hvor stress er det på en skala fra 1-10?

– Foreløpig seks, men snart, mest sannsynlig, ti.

Hele skalaen på ett år

Stavanger Kammermusikkfestival er på 28. året. Katrine Lilleland har vært sjef i snart tre av dem, og er storfornøyd med jobben. Festivalen varer i hele 5 dager og er kjent i Europa som en festival verdt å besøke for interesserte.

– Det krever litt selvdisiplin fordi jobben er svært fleksibel, men det er fint å drive noe selv og kunne være med å videreutvikle en festival med så mye historie. Stavanger Kammermusikkfestival arrangeres fra 7. til 12. august.

LES MER:

Lysten på festivalsommer? Her er 30(!) festivaler som ikke er langt unna

Katrine Lilleland jobbet lenge i kulturlivet i Stavanger før hun ble festivalsjef for Stavanger Kammermusikkfestival. Hun synes det er deilig å kunne styre dagene selv og setter pris på å ha det litt travelt.

– Beste øyeblikk som festivalsjef?

– Åpningskonserten og avslutnings-konserten er alltid store øyeblikk! Og det å se glade frivillige og rørte publikummere er også fantastisk.

– Hva er det beste med jobben?

– Det er gøy å kunne jobbe med publikumsutvikling, jobbe med engasjerte frivillige og ikke minst en så fin festival. Jeg liker også når det er litt gang i det.

– Hva er det verste?

– I månedene etter festivalen er jeg til tider uten kolleger, det kan bli litt ensomt, men pleier å prate med andre i kulturbransjen i Stavanger, samt ta en kaffepause med venner innimellom.

– Hvor stress er det på en skala fra 1-10?

– I løpet av ett år har jeg vært gjennom hele skalaen, men jeg liker ikke kalle det for stress, bedre å si det er litt travelt. Trives heller ikke på 1, har det best når vi er på mellom 5 og 8.

Vil få tilbake såpeboblemaskinen

Munkehagen er en liten festival på Eiganes, som skiller seg ut fra resten av festivalene vi har snakket med. Munkehagen er nemlig gratis, der alle kan bidra med innspill, kunst og underholdning. Festivalsjef Sturle Dagsland ville lage noe gøy, og gratis.

Munkehagen arrangeres 4. august.

– Jeg liker å ha det gøy, og jeg liker når ting er gratis. Munkehagen er en festival for alt som er gøy, og det er gratis.

Festivalsjef Sturle Dagsland står selv på scenen under Munkehagen festivalen i 2017. Han etterlyser nå såpeboblemaskinen som ble stjålet i fjor.

– Hva er det beste med jobben?

– Det beste er når alle brikkene av puslespillet man har jobbet med I lang tid samler seg på festivaldagen og blir til akkurat det man hadde forestilt seg, men også til noe fullstendig uventet og spennende.

– Hva er det verste?

– Det verste var i fjor, da såpeboblemaskinen vår ble stjålet. Så hvis noen som leser dette føler seg skyldig, kan den returneres til Munkehagen lørdag 4. August, uten at vi stiller noen spørsmål.

– Hvor stress er det på en skala fra 1-10?

–Nullstressjoggedress, 1 av 10. Munkehagen er en stress-fri sone.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Landstreffet: Slik hanker festivalen inn de største artistene

LES MER:

– Jeg lager musikk for unge narkomane i Stavanger

LES MER:

Vil du lage Oilers’ nye klubbsang?

Publisert:

Festivalmoro på Eiganes: – Hit kommer barn, unge og eldre damer med rullator

I helgen arrangeres gratisfestivalen Munkehagen for åttende gang.

Publisert: