Aktuelt

Bruker over millionen på russebuss: – Mange synes det er rart å begynne så tidlig, men det er det som kreves.

Russetiden 2018 innebærer egne sanger, kleskolleksjon, lysshow og lydutstyr til hundretusener for denne gjengen fra Bryne.

Publisert:
 • Magnus Ekeli Mullis
Hundrevis av dugnadstimer ligger foran gjengen bak «Aladdin 2018», som vil sette Bryne på kartet med russebusskonseptet. Fra venstre: Snorre Hustavnes, bussjef Andreas Bersagel, Ådne Hommersand, Eirik Lund, Tom Pollestad og Sølve Bendiksen.

– Vi er som en liten bedrift. Vi setter opp budsjett, vi fører møteprotokoll og driver dugnad for å få bussen på plass. Vi har til og med startet eget foretak, sier Sølve Bendiksen.

Sammen med 19 andre unge voksne som snart kan kalle seg russ, vil han bruke minst 50.000 kroner fra egen lomme, samt hundrevis av timer med dugnad for å bli «årets buss» i Rogaland og konkurrere med russ fra hele landet under Landstreffet i Stavanger og Landstreffet Fredriksten til våren.

Følg Byas.no på Facebook!

14 busser i Rogaland

Per i dag heter bussen «Aladdin 2018», men det er ikke så enkelt som det: Navnet er bare et «teasernavn», før et «dekknavn» slippes i september. På russedåpen vil det egentlige navnet, «konseptnavnet», offentliggjøres.

– Vi vil sette Bryne på kartet. Brynerussen skal bli kjent på grunn av oss, sier bussjef Andreas Bersagel.

Bussjef Andreas Bersagel og Sølve Bendiksen sitter i bussen de allerede har brukt dusinvis med timer på. Snart skal de legge parkett, installere skinnsofaer og en lysteknikker skal ordne et lysshow i bussen.

Og skal man bli kjent som russebuss, koster det skjorta: De 20 «sultanene» i Aladdin 2018 hadde satt opp et stramt budsjett på 400.000 kroner for året, men har allerede brukt opp 500.000 kroner. Blant utgiftspostene står 100.000 kroner til lakkering av gatekunstnere som flys inn fra utlandet, et par hundre tusen til musikkanlegg og titusener til egne sanger.

– Jeg tenker at man er russ én gang i livet, og vi er en gjeng som vil gjøre det skikkelig, sier bussjef Bersagel.

Aladdin 2018 er én av to russebusser på Bryne. Totalt er det 14 i Rogaland.

– Mange synes det er rart å begynne så tidlig, men det er det som kreves. Bruker vi mer tid nå, slipper det å gå på bekostning av skolearbeidet senere, sier Bersagel.

Vil bruke kontroversielle artister

Russebussen har allerede sluppet én sang, som i skrivende stund har blitt spilt 95.756 ganger på Spotify. Flere er på vei, og singelslippene skjer ikke helt uten kontroverser. Uten å røpe navn, kan bussmedlem Sølve Bendiksen røpe at noen av de innleide artistene har blitt omtalt i media som en følge av grove sangtekster.

Snorre Hustavnes og Tom Pollestad gjør bussen klar for lakkering. Snart skal to utenlandske kunstnere flys inn for å lakkere både innvendig og utvendig. Prislapp: 100.000 kroner.

I mars i år kom russelåten «Er du 13 er du med» i medienes søkelys, fordi sangen omtaler sex med 13-åringer.

Tekstlinjer som «I kveld er det lov å være hore, vil du være med meg hjem når vi drikkes under bordet», har satt russelåter i skolenes, foreldrenes og medienes søkelys de siste årene.

Bendiksen og Aladdin 2018-crewet sier de vil gi artistene de har leid inn kunstnerisk frihet.

– Men vi skal ikke ha noe sang om noe som er ulovlig. En sang som «Er du 13 er du med» er helt uaktuell for oss, sier Bendiksen.

Samtlige medlemmer på Aladdin 2018 har skrevet under på en kontrakt der de lover å ikke være innblandet i noe ulovlig av typen rus eller vold. Tråkker noen over grensen, er det ingen nåde – ut av bussen.

– Våre sanger skal handle om allsang og stemning. Vi vil være en inkluderende bussgjeng som fester med alle, og det skal være et samlingssted for langt flere enn bare medlemmene.

4000 følgere på Instagram

I juli måned, over åtte måneder før russetiden offisielt begynner, har russebussen allerede like under 4000 følgere på Instagram. Der vil ungdommene legge ut smakebiter på kleskolleksjoner, nye sanger, annonsere fester og lignende.

– Dette er bare starten. På Vestlandet er det ikke særlig kultur for russebuss, men vi skal bidra til at alle vet hvem vi er, sier Bendiksen.

– Hva synes foreldrene deres om at dere er med på russebuss?

– De er positive til at vi jobber så hardt, driver dugnad og at vi lærer mye om budsjett og annet nyttig og praktisk arbeid. De er negative til kostnadene, sier Bendiksen.

Bussen de tar over er en andre generasjons brynebuss, som tilhørte «Skaperen 2017» i fjor. Konseptet vant «årets buss» i Rogaland i år, en bedrift Aladdin 2018 forventer å gjenta neste år.

– Vi er ikke bare en russebuss. Vi blir et samlingssted, en konsertscene og en attraksjon, sier Bendiksen.

MER FRA BYAS:

LES MER:

I denne baren er det (nesten) én tappekran per kunde

LES MER:

– Russen har vært bedre i år enn i fjor

LES MER:

Se bildene fra den gigantiske russefesten i Kongeparken

LES MER:

Bekymret russ ringer helsetelefon midt på natta med spørsmål om sex og sykdom

Publisert:
 1. Buss
 2. Russetid
 3. Landstreffet

Tjuvstarter russefeiringen med gigantisk fest for 1500 mann

Brynerussen skal ha gi bussen sin et nytt navn. Det er populært!

Publisert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Ønsker å unngå scener som dette. Vil samle russen på ett sted
  2 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  La ut innlegg på Facebook: « Tusen takk, vi er evig takknemlig!»
  4 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  – Det er ikke sånn at vi ønsker å ekskludere
  5 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Disse russebussene stakk av med de gjeveste prisene
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Reiser på russetur til Rhodos: – Vi hadde jo hørt skrekkhistorier
  22 DAGER SIDEN
 6. AKTUELT
  Victor vil feire russe­tiden, men har ingen å gjøre det med: – Kjipt å ha med faren sin på russe­treff
  4 MÅNEDER SIDEN