Helene (19) og medstudentene ble kastet ut av India

Søgne-jenta Helene Hagen (19) var en av studentene som ble kastet ut av India på studietur. Høgskolen i Oslo og Akershus har etter hendelsen sluttet å arrangere studieturer til India.

Publisert:
Helene er nå i Norge, men har planer om å fortsette og reise rundt i verden.

– Det ble definitivt et halvår utenom det vanlige, forteller Helene Hagen (19), som nå har returnert til Norge og Sørlandet.

LES MER:

LES OGSÅ: Studere i utlandet? Dette må du huske på!

Store kulturforskjeller

Etter Helene var ferdig på KKG i vår, ønsket hun å kombinere reising, studier og politikk. Valget falt på freds- og konfliktstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), som besto av en fristende reise til India.

1. september reiste klassen på omtrent tretti stykker til byen Pondicherry i India, hvor blant annet store deler av filmen «Life of Pi» er spilt inn.

– Det var en helt annen kultur der enn i Norge.

Helene forteller at de blant annet til enhver tid måtte dekke til knærne sine.

– Vi merket også at de hadde et litt annet syn på kjønn der, og at gutter kom først. I tillegg har de et kastesystem, som viser hvilken klasse man tilhører i samfunnet.

Selv om Pondicherry er en stor og fin by, forteller Helene at man ikke trengte å gå langt for å se de fattige delene av byen.

– Vi så folk som brukte vannmeloner til pute.

Ble kastet ut av landet

Studieoppholdet i India skulle vare i tre måneder, men ble halvert. Problemet oppsto etter en og en halv måned, da de skulle registrere seg som studenter i byen.

Studentene møtte på migrasjonskontoret, hvor de én og én måtte gjennom et omfattende avhør med en nyansatt migrasjonsoffiser om hvorfor de var i India. Det hele var en skremmende opplevelse.

– Vi ble spurt mange spørsmål og politiet der var ganske krasse. Det var veldig annerledes fra Norge.

Det endte med beskjed om utsendelse.

– Han sa at vi fra Norge hadde feil visum, selv om vi hadde studentvisum som skal være riktig i India.

Etter hvert fikk også svenskene i klassen beskjed om at de hadde feil visum. Dette førte til at hele klassen ble kastet ut av landet. Noe svar på hvilket visum de egentlig burde ha, fikk de aldri.

Selv om oppholdet ble kortere enn forventet, fikk studentene opplevd mye.

Rustet for det meste

Heldigvis slapp de å returnere til Norge. De reiste til nabolandet Nepal, hvor de fullførte studiet.

– Vi fullførte studiet der. Det ble åpenbart ikke så mye undervisning som planlagt, fordi vi måtte flytte, men det var en veldig fin opplevelse.

– Ble hendelsen dyr for dere?

– Nei, skolen tok alle utgiftene, så det gikk veldig fint.

Hendelsen har tydeligvis ikke skremt Helene fra å reise til ukjente steder. Planen videre er å reise på backpacking.

– Jeg føler jeg har vært gjennom det verste og er rustet for det meste, hehe.

Har arrangert turer i 20 år – aldri vært et problem

Rune Tjelland er styreleder i Kulturstudier, som samarbeider med HiOA om studiene i Ghana, Nepal, Vietnam og India. Tjelland forteller at de har arrangert studieturer til India i 20 år, men dette har aldri skjedd før.

– Gjennom årene har vi hatt jevnlig kontakt med Indias ambassade i Norge og immigrasjonsmyndigheten i Pondicherry, og alltid presisert hva vi skal. Det har vært varierende type visum ambassaden har utstedt, men de seineste årene har det vært studentvisum. Det har vært uproblematisk.

Hvert tredje år bytter de ut ambassadepersonell og immigrasjonspersonell i byen, hvorav skolen da må presentere virksomheten på nytt. På denne turen fikk de beskjed om at de hadde feil visum.

– Vi har bedt om en forklaring, for det er klart vi ble forferdelig fortvilte. Så vi prøvde å appellere til fornuft, om at dette har pågått i 20 år. Men vi har ikke fått noe svar. Vi forstår ikke hva som har skjedd, og vi har bedt om en skriftlig forklaring fra immigrasjonsmyndigheten, men det har vi ikke fått. Den norske ambassaden i India forsøkte også å hjelpe, men ingenting hjelper.

Slutter med studieopphold i India

Resultatet av dette er at Kulturstudier har sluttet å sende studenter på studietur til India.

– Vi kommer ikke til å sende flere studenter til India. Vi har ingen tro på at vi får de forsikringer vi trenger for å reise trygt tilbake til India, sier Tjelland.

Freds- og konfliktstudier og antropologi- og religion, som hittil har hatt India som studiested, vil i stedet reise til Nepal.

– Vi er positive til Nepal, og i februar reiser en ny gruppe dit for å studere.

– Hvordan har tilbakemeldingene fra studentene vært etter opplevelsen i India?

– Tilbakemeldinger fra studentene er at det har gått veldig bra. Det har vært et stressmoment for studentene som har vært der, men inntrykket mitt og tilbakemeldingene sier at det har vært en ekstra opplevelse i en tur som egentlig bare skulle være India.

LES MER:

LES OGSÅ: Ole (19) skulle bare på jobb. Så endret livet seg for alltid.

LES MER:

LES OGSÅ: Mandag debuterte Frida Aasen fra Lund for Victoria’s Secret

Publisert:

Disse studentene er mest fornøyde på UiS

To av UiS sine nyeste studier scorer høyt på studentundersøkelse om trivsel og kvalitet på utdanning. De har flere ting til felles: Studiene er nye, innen helsefag og har små klasser.

Publisert: