Hva skjer om du er forsinket til eksamen?

Hva skjer egentlig dersom sensor publiserer karakterene for seint? Og hvor mye forsinket kan du være til eksamen? Vi har sjekket!

Oppdatert:
I år skriver studentene på PC, heller enn på papir... gitt at man faktisk møter opp til riktig tid!

Det er høysesong for eksamen, innleveringer og sykt mye stress for både studenter og lærere. Da er det lett å miste hodet, og plutselig er man liiiitt for seint ute med innlevering, oppmøte til eksamen eller publisering av sensur! Men hva skjer egentlig da?

Vi tok en prat med Birgitte Dambo, rådgiver hos Utdanningsavdelingen ved Universitetet i Stavanger.

Følg Byas.no på Facebook!

Ingen sanksjoner for sensor

Etter avlagt eksamen, skal man etter tre uker (lengre frist på bachelor- og mastergrader!) få svar på hvordan det gikk. Dette publiseres på Studentweb hos UiS. Men hva skjer dersom sensuren ikke kommer til avtalt tid?

– UiS er pliktig å informere studenten når sensuren er forsinket. Dersom faglærer blir forsinket pga sykdom eller lignende skal dette søkes om til styret. Styret fatter vedtak om utsettelse, sier Dambo.

Hun legger til at studentorganisasjonen StOr har forsinket sensur på agendaen i Lærmingsmiljøutvalget. Flere institutt, blant annet NTNU har innført dagbøter dersom sensor er forsinket.

– Dagbøter vil ikke nødvendigvis hjelpe på forsinket sensur. UiS ser ikke at å redusere ressursene til instituttene vil bidra til å overholde fristene, da ressursmangel i utgangspunktet kan være årsaken til forsinket sensur. Derfor har ikke UiS ønske om å innføre dette. Andre innskjerpinger er derimot satt inn, slik som rapportering, sier Dambo.

Rådgiver hos Utdanningsavdelingen ved Universitetet i Stavanger, Birgitte Dambo, anbefaler studentene å møte opp en halvtime for tidlig, enn for seint.

Møt opp 30 minutter FØR!

Det kan være litt hardt å stå opp for enkelte på eksamensdagen, eller kanskje bommet man på bussen. Da er det fort gjort at man blir noe forsinket. Men hvor forsinket er det lov å være?

– Studenter som kommer for seint kan komme inn og avholde eksamen til det er gått 30 minutter over tiden, sier Dambo.

Hun legger til at studentene egentlig skal møte opp 30 minutter før eksamen starter, nettopp for å unngå forsinkelser. Er man likevel uheldig, har man altså en halvtime på seg til å være på plass!

I år er det derimot ikke nok med å bare huske seg selv og eksamenssnacksen, man må også ha med egen datamaskin.

– Studenter er pliktige å ha med egen PC til eksamen og undervisning. Dette ble vedtatt av Kunnskapsdepartementet i 2016, sier Dambo.

Sensor får ingen "straff" for å levere for seint, men studentorganisasjonen StOr vil jobbe for å hindre at forsinkelser skjer.

Hva gjelder dersom man leverer hjemmeeksamen for seint?

– Dersom det kun er snakk om noen få minutter, får studentene som regel lov til å levere. Dersom det er flere timer blir de registeret med «ikke møtt».

Med andre ord: sjekk tidsfrister og oppmøtetider nøye, så slipper du mer puls enn du gjerne allerede har på eksamensdagen!

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Mer fra Byas:

LES MER:

Visste du at du kan få betalt for eksamensnotatene dine?

LES MER:

Stresset over eksamen? Her er 10 ekspertråd du bør følge!

LES MER:

Jørgen (25) blir ny sjef for studentene i Stavanger og Sandnes

Publisert:
Oppdatert:

Raser mot UiS: – Kan bli smittet og måtte feire jul alene i karantene

Studenter reagerer på at UiS fremdeles ikke har gjort om skoleeksamen til hjemmeeksamen. De frykter å smittes i eksamenslokalet, og å måtte feire jul alene i karantene.

Oppdatert: