Knuser fylle-mytene: Derfor er det slik at «vin og øl blir søl»

- Det har faktisk ingenting å gjøre med garvesyra i vinen, sier Fylla-programlederen.

Publisert:
FRIKJENT: Det er boblene i ølen som gjør deg fullere hvis du drikker øl etter vin. Ikke garvesyren i vinen.

De fleste kjenner ham fra NRK-programmene Newton og Fylla. Neste uke kommer han til Folken – for å fortelle om bakrus. Et tema de fleste kanskje har et forhold til.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Ugå-generalen: - Vi skal lage unntakstilstand i byen

\- Jeg vokser i takt med denne målgruppa. De som så på Newton er jo studenter i dag. Vi får se om jeg etter hvert beveger meg inn på barnegråt og voksenlivet etter hvert, spøker Ole André Sivertsen.

Han er kanskje den personen i landet som kan mest om fyll og bakrus. Og da har han ikke bare tatt et dypdykk i andres forskning.

\- Ja, jeg har gjort mye research på egen kropp også. I tillegg til det strengt vitenskapelige, altså.

Blir til rautende kyr

- Hva er du blitt mest overrasket over under all denne myteknusinga?

\- Om ikke direkte overrasket, ble jeg i alle fall veldig fascinert over å finne mer ut om hvordan hjernen blir påvirket. På skolen hører man jo at alkohol bedøver hele hjernen samtidig. Og ja, alkohol virker på hele hjernen, men det er forskjellige deler av hjernen som påvirkes først og sist. Og vi forandrer oss veldig i løpet av ei fyllekule - fra oppegående mennesker til rautende kyr.

NRK-programlederen har også sett på en haug med andre myter. Og mye av det han har funnet ut, vil nok overraske mange av oss.

For de aller fleste er det helt poengløst å ta Zyrtec mot bakfylla.

Som for eksempel:

\- Allergimedisin som Zyrtec virker kun mot bakrus hvis du er svakt allergisk. For de aller fleste er det helt poengløst å ta Zyrtec mot bakfylla. Men har du en svak allergi som du i hverdagen ikke merker, kan du begynne å kjenne det etter den tredje øla. Alkohol forsterker nemlig allergiene dine – og da vil Zyrtec være nyttig.

- «Øl og vin er fin. Vin og øl blir søl.» Sant eller ei?

\- Det er helt riktig. Det er på grunn av boblene. Bobler gjør at alkoholen kommer raskere over i blodet. Men øl har såpass lav alkoholprosent, at det som regel går fint. Har du imidlertid vin i magesekken din fra før, når du begynner å drikke bobler. Da får du en mye brattere promillestigning, forklarer Sivertsen.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Bør du droppe treningen når du er forkjølet?

Uskyldig garvesyre

- ??? Det har ingenting å gjøre med garvesyre, altså?

\- Nei. Garvesyra får skylden for mye den ikke burde få skylden for. Det er bare tull.

Så når Vinmonopolet viser garvesyrenivået under vinene i hylla, er det med andre ord ingenting man bør bry seg med, hvis man er bekymret for formen dagen derpå, ifølge Sivertsen.

\- Jeg har leita mye for å finne ut om denne myten stemmer, men det eneste jeg har funnet er at dette ikke stemmer. Garvesyra er helt uskyldig. Bortsett fra for noen få, gamle, triste mennesker som får hodepine av den.

Garvesyra får skylden for mye den ikke burde få skylden for.

Men noe av det Fylla-programlederen kanskje er aller mest fornøyd med, er at han har funnet en kur mot bakrus.

\- Den er veldig omdiskutert. Og jeg føler at den må forklares en del. Derfor vil jeg ikke si noe om den i denne artikkelen, men du kan nok Google deg til svaret – eller lese om det i Bakrus-boka eller få vite mer på foredraget.

Ugå-foredrag

Sivertsen understreker at målet hans med denne folkeopplysninga ikke er å få folk til å drikke verken mer eller mindre.

\- Jeg ønsker bare at folk skal forstå hvordan alkohol virker. Så får de selv bestemme hva de vil gjøre med det.

LES MER:

Ugå-programmet

\- Ikke noe mer fancy enn at publikum kan kommentere underveis, og at folk i salen kan fortelle sine historier. De fleste har jo et forhold til alkohol. Jeg håper det blir bra stemning på Folken. Så garanterer jeg at dem som kommer får en underholdende liten time – og at alle som kommer vil kunne mer om hvordan alkohol virker når de går enn da de kom.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Du går glipp av mye om du drikker øl rett fra flaska

Publisert:

Derfor blir du fyllesyk

Dagen derpå? Pust med magen, det går over til slutt!

Oppdatert: