«VampyrVidar» er endelig på kino - åtte år etter at ideen oppstod

Vampyrvidar, som er en av Norges mest bereiste filmer, har høstet gode tilbakemeldinger i det store utland. Nå er filmen på kino i hjemlandet!

Publisert:
Thomas Aske Berg leser om seg selv i Film-magasinet.

Denne helga er det endelig duket for premieren av VampyrVidar - filmen om den kristne jærbuen Vidar Hårr som plutselig blir mørkets fyrste.

En av folkene bak filmen, Thomas Aske Berg, beskriver filmen som en horrorkomedie, med elementer fra flere sjangere.

Filmen handler om Vidar Hårr, en bonde på 33 år som er oppdratt i et kristent hjem, og som fremdeles bor hjemme på gården til mor. Han vil oppleve verden, og ber til høyere makter om litt mer action. Det blir «dessverre» hørt av selveste Jesus Kristus, som gjør om Vidar til en vampyr, og terroriserer hele Stavanger.

Følg Byas.no på Facebook!

Tenkt på filmen siden 2010

Idéen bak filmen fikk Thomas Aske Berg i 2010. Da hadde han sett flere vampyrfilmer, og ble «sykt fascinert».Han er utdannet skuespiller, og ville gjerne spille i en vampyrfilm, men skjønte fort at dersom det skulle skje i Norge, så måtte han lage den selv.

I 2012 begynte han og Fredrik Waldeland å skrive manus til filmen, og søkte til diverse fond for å få støtte til å spille inn en pilot.

Det fikk de ikke, men spilte allikevel inn en pilot i 2013 - for egne penger. Håpet var at piloten skulle fungere som et pitchverktøy for investorer, slik at flere kunne investere i filmen.

– Det gikk ikke j***a bra, sier Aske Berg.

Vampyr Vidar ble for første gang vist under filmfestivalen i Haugesund i 2017. Først nå har den blitt klar for kinolerretet her hjemme. Fra venstre skuespillerne Brigt Skrettingland og Thomas Aske Berg. Fredrik Waldeland har vært med på manus og regi.

– Lidenskapsprosjekt

Han forteller at filmen er laget helt uten støtte. 100 prosent indie, om du vil. Alle i produksjonsselskapet UFOH! har jobbet gratis, ham selv inkludert, og han har mange roller i filmen.

Ikke bare er han hovedrolleinnhaver, men også manusskribent, regissør og komponist - han har nemlig skrevet mye av musikken til filmen.

– Det er et lidenskapsprosjekt, sier han.

Totalt har produksjonsselskapet brukt 500.000 kroner på filmen, som Aske Berg mener er veldig lite i filmverdenen.

Om du spør ham om filmen ble som han hadde tenkt, er det endelige ikke veldig langt i fra, men han forteller også at de har måttet inngå økonomiske kompromisser på veien.

LES OGSÅ:

LES MER:

Lokal vampyr-film snek seg inn på internasjonal toppliste

LES MER:

Husker du Thomas og Fredrik som kjørte rundt i en likbil? Nå er filmen ferdig!

Fått internasjonale priser

Filmen er en av de mest bereiste som har blitt laget i Norge (!), og har vært innom 30 internasjonale filmfestivaler. Der har de tatt med seg både den ene og den andre prisen hjem, både for beste film, beste regi, beste manus og beste skuespiller.

– Men det må jo være fint å vise de som ikke ga dere støtte at dere har fått slike utmerkelser?

– Vi er ikke bitre, men det gjør oss jo 10 ganger stoltere. Det er jo litt kick in the face til de som lo oss ut av manusmøter. Dem har vi jo motbevist til de grader.

Byas traff for første gang gjengen i Vampyr Vidar tilbake i november 2016. Da kjørte de rundt i byen i en seks meter lang likbil.

Lunken anmeldelse

Til tross for gode anmeldelser og priser i utlandet, har de gode anmeldelsene på hjemmebane uteblitt. I Stavanger Aftenblad fikk filmen en 3-er.

– Jeg tenker at anmelderne må få lov til å synse hva de syns. Vi har selv alltid tenkt at dette er en film du enten kommer til å elske eller hate, og det virker som at vi har rett i det. Men det er kanskje litt rart at vi får opp mot toppkarakterer i utlandet, men såpass dårlig mottakelse av kritikerne her hjemme, sier han, og legger til:

– Men til syvende og sist har vi laget denne filmen for et publikum, ikke for filmkritikere. So, all good in the hood, sier han.

Fredag kveld er Aske Berg på filmpremiere i Oslo, og så er promoen for filmen ferdig. Hva han skal videre, er han ikke helt sikker på, men han har lyst til å skape et nytt konsept.

– Jeg plukker vel opp pennen i neste uke, tenker jeg.

Publisert:

Disse filmene får du se på kino i høst

Fjorten norske filmer er klare for å treffe norske kinoer denne høsten.

Publisert:
  • NTB