Ny klimastreik i Stavanger: – Vi slutter å streike når kravene våre er møtt

Fredag 24. mai var det nok en skolestreik for klimaet utenfor rådhuset i Stavanger. Det er ungdommene villige til å fortsette med mange år fram i tid dersom det trengs.

Oppdatert:
Denne vennegjengen droppet skolen for å streike i dag. Fra venstre: Hanna Marie Carlsson (15), Malena Fjæran Nygaard (14), Emma Cosse (15), Nora Steffensen Knudsen (15), Oda Bu Kvaløy (15), Silje Kristensen (15), Anna Arnøy Rødder (14), Lina Grøtting (14).

Det var ikke få til stede i byen under dagens streik. Ungdommer med plakater om klimaet prydet rådhusets trapper mens de ropte «Bruk hodet, vi har bare en klode».

– Dette er ungdommen som protesterer fordi vi mener at politikerne ikke gjør nok. Forrige gang vi streiket skjedde det ingenting. Nå streiker vi igjen fordi vi vil bli hørt, sier Malena Fjæran Nygaard (14).

Hun og venninnen Silje Kristensen skulle egentlig vært på skolen.

– Vi går glipp av skolen i dag, men det er verdt det fordi dette er viktigere. Det er ikke vits i å gå på skole og få en framtid, dersom framtiden blir ødelagt allerede nå, sier Kristensen.

Emma Bugge Gjerdevik (15) er leder for Natur og Ungdom Stavanger.

Har satt krav

I forrige klimastreik ga de streikende ungdommene regjeringen en liste over en rekke krav for å innføre en bedre klimapolitikk. Nå er de skuffet over responsen, og streiker igjen for å sikre seg at de voksne hører budskapet.

– Vi har forskjellige krav som vi vil skal bli møtt, og vi slutter å streike når kravene er oppfylt, sier Emma Bugge Gjerdevik, leder for Natur og Ungdom Stavanger.

Det er Natur og Ungdom som sammen med Grønn ungdom, arrangerte dagens streik.

– Forrige gang satte vi nasjonale krav, men denne gang har vi satt lokale krav til Stavanger kommune også. For eksempel at alle enkeltbilletter på buss skal koste 10 kroner. Det tiltaket har de både i Haugesund og i Egersund, så det er på tide å få det her også. Så ønsker vi at det offisielt skal bli erklært klimakrise, sier Gjerdevik.

Hun forteller at responsen stort sett er positiv, men at det også kommer en del kritikk.

– Det er veldig mange som har kritisert det vi gjør, og mener at vi bruker det som en unnskyldning for å slippe skole. Det syntes jeg er barnslig, men så er det også litt kult at vi har gjort de voksne litt sure. Det viser bare at vi har nådd ut til dem, sier hun og fortsetter;

– Greta Thunberg har sagt at hun er villig til å fortsette å streike i mange år dersom det er det som må til, og det er vi også.

LES OGSÅ:

LES MER:

3 ting du kan gjøre som vil gjøre en miljø-forskjell!

I tillegg til dagens streik, bruker Cinta Hondsmerk (17) hver fredag på å demonstrere utenfor Kongsgård. Hun ser positivt å dagens store oppmøte.

Streiker hver fredag

Ei som var med på dagens streik er 17 år gamle Cinta Hondsmerk. I tillegg til å delta på de nasjonale streikene som arrangeres, bruker hun hver fredag fra klokka 14 til 17 på å demonstrere utenfor Kongsgård.

– Jeg streiker fordi jeg er redd for framtiden. Den er usikker, og jeg er redd for hva som kommer til å skje. Det at vi ikke tar dette mer serriøst, skremmer meg, forteller hun.

Hondsmerk holdt også en tale for de som møtte opp på rådhuset i dag. Der sa hun blant annet:

«Her i Norge sitter Stortinget og deler ut nye oljefelt, og bygger nye flyplasser mens de skryter av hvor miljøvennlige de er. Vi har ventet lenge nok, men klimakrisen den venter ikke. Den er her nå, og vi har verken tid eller ressurser for å fortsette slik.»

– Jeg er en av mange som har mistet håpet, men det å se engasjementet og se hvor mange som bryr seg gir meg håp igjen. I begynnelsen gjorde jeg dette alene, men nå føles det ut som at tallet dobles for hver gang, forteller hun.

Urikke Torgersen (22) og Telma Echoff Dagestad (19) er bekymret for at politikerne ikke skjønner alvoret, og håper at streiken får de til å forstå.

– Vi ønsker endring

Ulrikke Torgersen (22) og Telma Echoff Dagestad (19) er med i Grønn Ungdom Rogaland. De er bekymret for at politikerne ikke skjønner alvoret.

– Klima og miljø er den viktigste saken i verden i dag, og jeg syntes det er utrolig viktig å vise at vi unge skjønner hva som er i ferd med å skje, når politikerne og de voksne tydeligvis ikke skjønner det, sier Dagestad.

– Og vi har veldig liten tid på oss, skyter Torgersen inn.

– Denne generasjonen er den generasjonen som har det aller viktigste ansvaret for å gjøre noe for klimaet, sier hun.

Dagestad fortsetter;

– Vi ønsker ikke bare en klapp på skulderen for at vi engasjerer oss, vi ønsker en endring.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Vil du gjøre en miljø-forskjell? Her får du svar på hva du bør gjøre!

LES MER:

Klimaungdommene ble invitert til ordføreren

LES MER:

Greta Thunberg fikk klima-pris - invitert til Stavanger i høst

Publisert:
Oppdatert:

Cinta (18) har demonstrert mot klimaendringene hver fredag i snart 40 uker

Cinta Hondsmerk står på plassen utenfor Domkirken i Stavanger med et pappskilt i hendene. Det har 18-åringen gjort nesten hver fredag siden februar i år. Hun har heller ingen plan om å slutte.

Oppdatert: