Aktuelt

Brødrepar fra Etne med kortreist Cola-brus

En snowboard-skade ble katalysatoren for at de to herrene brukte påsken 2016 til å tenke ut en bigeskjeft som inneholder sukker.

Publisert:
 • Fredrik Brimsø

Brus-gründer Per Olav Stenberg. FOTO: Fredrik Brimsø

I kjølvannet av oljekrisen har mange satt hodene sammen for å utvikle nye bærekraftige forretninger som kan bringe skatteinntekter og kulturelle utskeielser til den oppvoksende slekt – mange av dem pekt ut som «den nye oljen». Per Olav Stenberg øynet en kullsyreholdig mulighet, men programmereren har ikke «quit your day job!» i sikte.

– Det var mest for å ha noe å gjøre, siden broren min ikke kunne stå på snowboard. Og siden «alle» brygget øl, tenkte vi at det var på tide at noen prøvde seg på brus, forteller Per Olav Stenberg, initiativ-tager og eksportør av kulørt gull.

Følg Byas.no på Instagram!

Bare for løye

Sådan ser den ut. FOTO: Fredrik Brimsø

Produksjonen av brusen foregår fra industri-kjøkkenet på Fugl Fønix Hotell i Etne, og ambisjonene inneholder lite sukker.

– Dette er bare for gøy. Vi fant noen oppskrifter vi kunne gå utifra, og har gjort endringer underveis i prosessen. Nå selges Svart gull på Bøker og børst, og vi håper å få noen flere utsalgssteder etter hvert, forteller Stenberg.

– Dere får vel litt tyn fra ølbryggere?

– Hehe. Nei, folk flest synes det er kult at vi prøver noe annet.

Ingen plan, det er planen

Svart gull, populært kalt «den nye oljen», er den første varianten fra brødreparet. Det kan bli flere sorter med tiden, men Stenbergene skynder seg sakte.

– Vi tenker på å eksperimentere med andre smaker, men vi har egentlig aldri hatt noen plan. Nå lager vi nok til at det ikke blir utsolgt, men vi ser på mulighetene for å produsere større parti på en mer fornuftig måte.

Sympatisk etikett, vil man si. FOTO: Fredrik Brimsø

Den mørke flasken med sin tilhørende, industrielle etikett er det første utkastet som får testet vannet før ekspansjon kan komme på bordet.

– Det ser litt ut som øl-flasker, så det må vi kanskje gjøre noe med, sier Stenberg.

– Fra en brus-nerd til en annen: Coca cola hadde vært grønn om det ikke var for fargestoffer. Hvordan ser Svart gull eeeegentlig ut?

– Uten fargestoffene er den grå, slik mye brus egentlig er. Dette er sort gull, det beste som har hendt Stavanger siden oljen kom på banen i 1969.

Tommel opp fra radioen

Nrk-programmet utakt, som er viden kjent for sin forkjærlighet for Cola, testet det sorte gullet i et av sine programmer, og tilbakemeldingen var riktig så positiv. Den så ikke brus-bryggerne fra Etne komme.

– Det var jo veldig stas, men det var uventet. Vi tenkte bare å lage litt brus, og så havnet vi plutselig på NRK, smiler Stenberg.

Publisert:
 1. Trend
 2. Sukker
 3. Etne
 4. Stavanger
 5. Test

Fikk ikke åpnet det nye spisestedet, satser på foodtruck

Ekteparet Elise og Arnt Skjerve har hatt hendene fulle etter at de for fire år siden åpnet Fortou Street Food i i Stavanger Øst. Med korona-utsatte utbyggingsplaner satser de nå på foodtruck!

Oppdatert:
 • Lone Sætre
  Journalist

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Kafé Go Nok har åpnet i Gamle Stavanger
  1 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Leif André sa opp olje-jobben for å stå på snowboard
  1 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  – Ikke flinke nok til å sortere
  1 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Silje (23) fra Kristiansand deltar i 71 grader nord: – Det blir mye action og følelser
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Trond-Erik (38) har realisert drømmen han hadde som 16-åring
  12 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Kjekke ting som skjer i helga
  8 MÅNEDER SIDEN