Anine er bare 21 år, men driver allerede sitt eget motemagasin

Anine Netland Hulløen fra Møvik har alltid hatt en gründerspire i seg og drømt om å sitte i sjefredaktørstolen. Nå driver hun sitt nyoppstarta nettmagasin med navn Estér Magazine, bare 21 år gammel.

Oppdatert:
Å drive egen bedrift innad motebransjen har alltid vært en drøm for Anine Netland Hulløen fra Kristiansand. Nå driver hun motemagasinet, Estér Magazine, som hun håper kan nå internasjonale høyder.

– Helt fra jeg var i barnehagealder har jeg alltid synes det har vært gøy å ta på seg kult tøy.

Hun mimrer tilbake til da lidenskapen for mote startet, i barnehagen på Andøya:

Anine Netland Hulløen fikk ha på seg en bukse med avispapir-mønster. Favorittplagget hennes. Det ga henne mye glede å føle seg fin og stilig kledd.

Realiserer jentedrømmen

Som tenåring fortsatte den voksende lidenskapen for mote. Hun utforsket mye i klesveien og eksperimenterte med farger, fasonger og mønstre – og brydde seg ikke særlig hva andre mente om klesstilen.

For snart to måneder siden realiserte Netland Hulløen jentedrømmen,  da hun lanserte Estér Magazine. – Jeg har alltid hatt en gründerspire i meg, sier hun.

Spoler man fram til 2019 har ikke lidenskapen hos den 21 år gamle sørlandsjenta forandret seg. Hun er i dag bosatt i Oslo og studerer motekonsulent ved School of Fashion Industry (SOFI).

Ved siden av studiene har hun etablert jentedrømmen: Å starte sitt eget motemagasin med navn Estér Magazine, som hun håper en dag kan nå internasjonale høyder.

– Jeg har alltid hatt en gründerspire i meg. Da jeg var yngre fant jeg opp en ny skisko og elsket å være kreativ. Rett før jeg startet opp Estér, sa jeg til kjæresten min at drømmejobben er å bli sjefredaktør i et motemagasin. Da fant jeg ut at jeg ville prøve å starte noe eget, hvor jeg kan kalle meg for sjefredaktør og se hvordan det går, forteller hun med et glimt i øyet.

Langsiktige mål

Magasinet som ble lansert like før jul, har fått navnet etter den sterke kvinneskikkelsen Ester i Bibelen. Netland Hulløen understreker at de ennå er i startfasen, men ønsker å være et annerledes tilskudd i bransjen. Hun har som mål å nå ut internasjonalt og etter hvert komme på trykk.

Mest av alt, ønsker hun å være et tilskudd i motebransjen som bidrar til sunne verdier, og mindre fokus på kropp og utseende.

Anine (t.v.) og venninnen Adele Austrud (t.h), som også er fra Kristiansand, driver magasinet sammen. Her er sørlendingene sammen under magasinets lanseringsfest i desember.

– Motebransjen i Norge er ikke stor, men på verdensbasis er dette en av de største industriene. Min visjon er at dette skal bli et etablert motemagasin på nett, både i Norge og internasjonalt, som skal gå mer i dybden enn hva motemagasiner vanligvis gjør - mer fokus på mennesket, mindre følelse av kroppspress, forklarer den ambisiøse 21-åringen.

Foreløpig består redaksjonen av tre personer fra Sørlandet, som i skrivende stund jobber i ekte dugnadsånd, siden magasinet foreløpig ikke tjener penger. Likevel er motivasjonen på topp hos både Anine og redaksjonen, og den langsiktige målsettingen er høy.

– Estér er en plattform hvor jeg lærer mye som leder. Men det er en lang vei å gå, og det er helt i orden.

Satser internasjonalt

Anine vet at det er mange om beinet, også i Norge. Eksempelvis har nettmagasinet Melk & Honning gjort det bra på landsbasis de siste årene. Men Anine har lyst å rette blikket mot den internasjonale moteverdenen.

– Hovedforskjellen fra Melk & Honning vil være at vi skriver på engelsk. Vi ønsker ikke begrense oss til det norske markedet, derfor retter vi oss mot et internasjonalt publikum med en gang. Melk & Honning har et utrolig godt øye på hva som skjer i moteindustrien, men til nå har vi kanskje mer fokus på intervjuene vi gjør. Når det er sagt, er vi i oppstartsfasen og vil nok utvikle vårt eget særpreg etter hvert, sier hun.

– Blir det vanskelig å konkurrere mot de største motemagasinene på nett, tror du?

– Selvfølgelig er det en utfordring med tanke på at de er mer etablerte og erfarne enn oss, men vi ser på dem som inspirasjon og et mål å være en del av eliten i framtida. Ethvert magasin ser kanskje likt ut på overflaten, men de har egne særpreg og vi ønsker naturligvis å skille oss ut. Jeg tror det er plass for Estér på markedet, mener Netland Hulløen.

Vær kreativ med kapital og kompetanse

Og for å lykkes i et krevende marked må man legge strategier.

Kristina Walker-Nordlöf er seniorrådgiver ved innovasjonssatsingen UiA Nyskaping, og jobber for å realisere ideer til virkelighet blant studenter og ansatte.

Hun mener det er tre nøkkelpunkter som kan være avgjørende med å lykkes i egen bedrift.

Seniorrådgiver ved UiA Nyskaping, Kristina Walker-Nordlöf, har utdannelse fra Copenhagen Business School, og har lang erfaring innen innovasjon.

– Først og fremst bør du bygge opp et sterkt team rundt deg. Få med folk som har kompetanse som supplerer og har kunnskap som du selv ikke besitter. Nummer to, er å bruke tid på å forstå dine potensielle kunder og være lydhør for deres tilbakemeldinger. Til slutt, vær kreativ med å innhente kapital. Eksempelvis er crowdfunding er en unik måte å ’teste’ ditt marked på, forklarer hun og legger til:

– Og benytt den lokale infrastrukturen og ulike midler for gründere, som for eksempel hos Innoventus Sør, CoWorx og Innovasjon Norge, råder hun.

Walker-Nordlöf påpeker at å etablere noe eget fører også med seg flere utfordringer man ikke forventer underveis.

– Særlig mangel på risikovillighet og opplevelsen av en høy fallhøyde er utfordringer vi ser mange gründere sliter med, men det skal være lov å feile.

Mener flere sørlendinger bør satse

Men er det noen på Sørlandet som vet hvor tøft det er å starte opp noe eget i magasinbransjen, er det eier og sjefredaktør i magasinet «2 Minutter», Mariann Vik. 30-åringen fra Møvik ønsket å satse som profesjonell fotograf og ville å vise fram bildene sine i papirform. Det gjorde at hun startet opp magasinet «2 Minutter» for omkring fem år siden.

Mariann Vik (30) er eier og sjefredaktør i magasinet «2 Minutter». Hun mener flere unge som sitter inne med en gründer i magen bør følge drømmen.

Hun har flere ganger kjent på kroppen hvor vanskelig det kan være å starte opp noe eget og understreker at det tar tid å etablere seg suksessen man ønsker å oppnå. I dag jobber hun med store kjendisnavn fra innland og utland, fra Sophie Elise til Steve Aioki.

– Det er vanskelig fordi leserne ikke kjøper på samme måte som før. Alle forventer å få informasjon gratis, spesielt på nettet. Man må være tålmodig og innstille seg på dette.

Vik synes det er modig av Anine å satse på drømmen i ung alder, og mener flere sørlendinger som sitter med en gründer i seg bør satse på magefølelsen.

– Det er kjempekult at Anine hopper i det. Jeg synes alle som har en drøm må følge den. Hun har ingenting å tape, og hun kommer til å lære utrolig mye, og få erfaringer som ingen kan ta fra en.

Magasinet «2 Minutter» har hatt både Linneah Myhre og Carmen Electra på forsiden. Magasinet ble solgt hos Narvesen i flere år.

– Hvilke tips vil du gi til Anine og andre gründerspirer som vil starte noe eget?

– Det aller viktigste er å ha tro på seg selv og ditt verk. Gjør din egen greie og ikke bry deg om janteloven. Tenk på at alle store navn har startet et sted. Suksess tar tid. Da jeg selv startet opp sa alle «Hæ? Du kan ikke selge bladet ditt på Narvesen? Det går ikke?». Magasinet ble til slutt solgt hos Narvesen i flere år. Nå drar jeg til Los Angeles og tar bilder av internasjonale navn. Bruk tvilen til andre som motivasjon, avslutter hun.

LES LIGNENDE SAKER FRA KRSBY:

LES MER:

Inger Eline (20) flyttet hjem til foreldrene for å starte egen bedrift

LES MER:

Siri Tollerøds bryllupsbilder endte opp i Vogue

LES MER:

Elisabeth droppet ut av skolen som 16-åring for å satse som modell: – Gjør du noe annerledes får du kritikk

Publisert:
Oppdatert:

Domino's-selskap vil forlate Norge

Selskapet bak Domino's Pizza ønsker å trekke seg ut av landet. Nå er håpet at noen tar over driften av restaurantene.

Oppdatert: