Denne dama kommer du til å se mye av fremover!

Hotel Cæsar, Det tredje øyet, Løvekvinnen - det er bare til å glede seg! Penda Faal (27) fra Stavanger er overalt.

Publisert:
Stavanger-skuespiller Penda Faal (27) blir å se på tv-skjermer landet over dette året.

– Dette er mitt år! Og jeg gleder meg til alt som kommer.

Allerede nå kan du se Penda Faal (27) fra Stavanger på tv-skjermen, i rollen som 28 år gamle Lotte Fjeld, i Hotel Cæsar.

Faals karakter er eier av en stor teknologibedrift, som leverer miljøløsninger til hotellet.

Hun har arvet firmaet, men er en typisk drømmer som helst ikke vil ha ansvar for noe som helst - ganske ulik fra Penda selv.

– Det er så sykt løye med Hotel Cæsar. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være med der! Men nå som jeg er med, syns jeg det er utrolig kjekt. Serien skal få et stort løft, og jeg jobber sammen med veldig dyktige folk.

Følg Byas.no på Facebook!

DRAMA: Penda Faal spiller den drømmende og ansvarsløse Lotte Fjeld i Hotel Cæsar denne sesongen.

– Teateret ble mitt tilfluktssted

Penda Faal er bare 27 år gammel, men kan allerede slå i bordet med 17 år på scenen. Og hvordan havnet hun egentlig der?

– Jeg har alltid likt å kle meg ut, og leke. Teateret ble mitt tilfluktssted, hvor jeg kunne være noen andre en liten stund - gå inn i en annen persons liv, og leke, forteller skuespilleren.

Penda inntok teaterscenen allerede som 10-åring, og fant fort ut at det var der hun hørte hjemme. Derfor har hun blitt værende - enkelt og greit!

– Jeg tenkte allerede da, 10 år gammel, at «Jeg må gjøre dette!». Jeg var med i noen små oppsetninger, og så har det egentlig bare gått strake veien!

Hennes aller første rolle var i en oppsetning av «Jeppe på bjerget», hvor hun spilte en barnesoldat uten bein.

– Jeg husker det så godt! 7.-klassingene fra skolen min hadde kommet for å se stykket, og så ropte de på meg fra salen. «Penda, Penda!». Og så begynner selvfølgelig jeg å vinke tilbake. Fra scenen! Alle andre bare begynte å le av meg. Men jeg var jo bare 10, da, sier hun og ler høyt.

UP AND COMING: 2016 er Penda Faals år.

– Folk sa jeg kom til å slutte

Barneteateret førte henne først til Romerike folkehøyskole, før hun så flyttet til London for å ta en bachelor i skuespill på Rose Bruford college. Siste måneden i London, ble hun gravid med sin nåværende samboer. De pakket derfor sammen, og flyttet hjem til Stavanger.

Lille Naomi (3) kom til verden i 2012.

– Folk sa til meg «Ånei! Du kommer til å slutte» og «Du er gal som vil ha barn nå». Og det er klart at å få barn så tidlig i karrieren kan være tøft, men du må jo bare ville det! Jeg har heldigvis god hjelp i samboeren og familien min.

Og god hjelp kommer godt med. I 2015 hadde Penda omtrent 100 reisedager - frem og tilbake mellom flere jobber.

– Hvis du bare vil noe nok, så får du det til.

Serien solgt til utlandet

Siden «Jeppe på bjerget» har Penda Faal spilt i enormt mange teaterstykker - både i Norge og England. På Rogaland teater har du kanskje sett henne i «Heksene» eller «Panikk i kulissene».

Og du kommer garantert til å se mye mer av henne fremover.

Til våren blir hun å se i andre sesong av TV2-suksessen «Det tredje øyet». Krimserien handler om politimannen Viggo, som har mistet datteren sin, og er i ferd med å bli gal i sin søken etter henne.

Første sesong ble tatt svært godt i mot, og oppfølgersesongen er allerede blitt solgt til mange land.

– Jeg spiller Isa. Hun fremstår som ganske tøff, men har det egentlig ikke så lett. Hun holder på med litt ting som hun egentlig ikke skal, men sånn situajonen hennes er, har hun ikke noe valg. Hun er litt kynisk - den rake motsetning til rollen i Hotel Cæsar! Det

– Og så er du med i en film, også!?

– Ja! Jeg har fått en liten, men spennende rolle i Vibeke Idsøes «Løvekvinnen», etter Erik Fosnes Hansens roman.

VILJESTERK: – Så lenge man vil noe nok, så får man det til, sier Penda Faal.

Hemmelig rolle i storfilm

Erik Fosnes Hansens roman fra 2006 handler om Eva Arctander - en jente som blir født med en sykdom som medfører unaturlig mye hårvekst på store deler av kroppen.

Romanen beskriver hennes livsløp fra hun blir født, og til hun er 13-14 år. Romanen skildrer blant annet mobbing, forelskelse, respekt og respektløshet.

Boken starter med at Eva er med i en omreisende teatergruppe, sammen med andre personer med sjeldne sykdommer, eller misdannelser.

10 år etter at boken kom ut, blir den nå til film. Filmen er et samarbeid mellom flere nasjoner, og har i følge Wikipedia.org et budsjett på omtrent 50 millioner kroner.

Penda får ikke lov av produsentene til å røpe noe om hennes rolle i filmen ennå, annet at det er en mindre rolle.

– Men det er veldig kult å være med i noe så stort! Jeg måtte klype meg selv i armen, da jeg innså hvor stort det faktisk er.

Drømmer om Hedda Gabler

– This is my big year - virkelig. Nå går jeg bare rundt og holder pusten dette året, og er spent på alt som kommer i tiden fremover nå. Og så håper jeg det bare blir mer av dette - jeg må jo bare kaste meg ut i ting!

– Men du. To serier og en film - det siste året må jo har vært veldig travelt for deg. Hvordan har det vært?

– Travelt, ja! Det har vært litt både og. Jeg syns det er utrolig kjekt, men jeg har vært ganske sliten til tider. Jeg trodde lenge at jeg var en person kunne gjøre alt, men nå har jeg faktisk måttet kutte ut litt.

– I stedet for å ha 3-4 prosjekter gående samtidig, holder jeg meg nå til 1-2. Jeg gjør kun det jeg selv har lyst til.

– Film, tv eller teater?

– Det har vært en ganske stor omstiling å gå fra teater til film. Teater er mer en her og nå-opplevelse, hvor man kan jobbe ut i fra publikums reaksjoner, mens man i en film kan starte med å spille inn siste scene! Jeg føler meg mer hjemme på teaterscenen, sier Penda, og er rask med å legge til:

– Men! Jeg sier jo ikke nei om det dukker opp flere serier og filmer! Jeg liker det jo.

– Sist, men ikke minst. Drømmerollen?

– Hedda Gabler!

– Oi, det kom fort! Hvorfor akkurat Hedda Gabler?

– Ja, det har jeg sagt helt siden jeg var liten. Hedda Gabler er en komplisert karakter - hun er sterk, men også utrolig sårbar. Et offer for skjebnen. Det hadde vært drømmen.

DRØMMENDE: Penda Faal er ikke i tvil om hva drømmerollen hennes ville vært - Hedda Gabler, skrevet av Henrik Ibsen.

PS: Neste uke blir Penda å se på work in progress-visning av Axel Hellstenius stykke «Synke så dypt», på Dramatikkens hus i Oslo.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Yrja (26) har aldri søkt på én eneste stilling: Hun har skapt sin egen drømmejobb

LES MER:

Mannen. Myten. Legenden. Her er Sledne-Esben!

LES MER:

«Fitness bør forbys», skrev Julianne. Det satt sinnet i kok hos fitness-utøvere

Publisert:

Julie (18) fra Storhaug drømmer om et liv på teaterscenen

Og hun er allerede godt i gang!

Publisert: