I sommer vil splitter nye griller vente deg både i parken og på stranda

17 permanente griller blir montert i de mest populære friområdene i Stavanger, og vil være tilgjengelig for alle innen grillsesongen er i gang.

Eldre griller fikses også opp, slik som denne i Badedammen. Fra venstre: Håkon Fossmark (utvalg for miljø og utdanning), Daria Maria Johnsen (gruppeleder i MDG), Rune Askeland (leder for utvalg miljø og utbygging), og Thomas Bendiksen fra utvalg for by og samfunnsutvikling.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Når finværet kommer kan du droppe engangsgrillen, sykle bort til friområder som Vaulen eller Godalen og benytte deg av griller som allerede står klare på stranden.

Kommunen har nemlig satt av 300.000 kroner til å plassere griller ved forskjellige badeplasser og parkområder i Stavanger. Målet er å redusere bruken av engangsgriller.

Les også

Snart kan du få varene kjørt hjem fra Stavanger sentrum - helt gratis og utslippsfritt

– Det nærmer seg varmere vær, får vi håpe, og koronarestriksjonene lettes. Folk strømmer ut til friområdene igjen for å slappe av og kanskje grille. Da blir engangsgrill alltid en stor debatt. Noen er glad i slike griller, mens andre misliker dem, fordi de forsøpler og er brannfarlige, sier Håkon Fossmark medlem av utvalg for miljø og utbygging.

Godalen er et av de populære stedene hvor permanente griller vil stå klare for bruk.
Les også

Mener dagens regler for el-sparkesykler allerede har gått ut på dato

Et gjengånde miljøproblem

I Norge selges rundt 1,5 millioner engangsgriller hver sommer.

– Dette er et stort miljøproblem. Det er ikke alle som er like flinke til å ta de med seg, og de blir liggende igjen i naturen som søppel, sier Fossmark.

Les også

100.000 tonn tyggis-plast havner i havet hvert år: «Gumbox» kan være redningen

Han forteller at dette gjøres med mål om å få en mindre søppelmengde, og et triveligere friområde.

Gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne, Daria Maria Johnsen, synes dette er et knallbra tiltak, som er enkelt å tilrettelegge.

– Jeg har vært irritert i årevis når jeg har dratt på stranda og finner rester etter engangsgriller. Det er både dårlig for miljøet i tillegg til at det er brannfarlig. Så dette er veldig etterlengtet, sier hun.

Troen på tiltaket

Fossmark forteller videre at griller som allerede finnes på fristeder har blitt så godt brukt at de blir nødt til å fikses eller skiftes ut.

– Jeg tror dette kan føre til et tryggere friområde, redusert brannfare og løse et miljøproblem, sier han.

Han forteller at stadig flere ungdom engasjerer seg for miljøet, og at mange av disse gjerne er ute og bruker friområder, uten å ha noe særlig alternativer.

Håkon Fossmark tror at tiltaket vil bety mye for miljø og uteliv.
Les også

Vandreruss: – Vi savner muligheten til å møte andre russ

– Nå løser vi problemet, og gjør valget om å droppe engangsgrillen lettere, sier Fossmark.

De første grillene har allerede blitt montert, mens andre er på vei. To store griller skal plasseres på Vaulen og Godalen, og fellesgrillen i Badedammen har blitt fikset. 15 mindre griller blir fordelt på ulike badeplasser. Tre av dem i Finnøy og Rennesøy.

– Til sommer og sol vil alle grillene være klare for bruk. Vi oppfordrer folk til å passe godt på dem, og forlate grillene i fin stand. Da blir det kjekt for de som kommer etter, legger han til.

Publisert: